Türk Hifi Dünyasının İnternet Üzerindeki Tarihi Giriş


Bu yazı dizisinde sizlere 2000'li yıllarda internet üzerindeki Türkçe hifi siteleri ve diğer dijital platformların tarihinde bahsedeceğim. Hemen her tarih yazısı gibi bu da son derece subjektif ve "ben" odaklı olacaktır. Bu yazıyı kaleme almamın en önemli sebebi 2010 yılına hızla yaklaşırken bazı sitelerin kapanması ve unutulmaya yüz tutmaya başlamasıdır. Ancak şu önemli bir gerçektir ki, aralarında benimde bulunduğum bir çok kişi bu sitelerin büyük veya küçük sayılabilecek etkileri ile hifi dünyasının içerisine girmişlerdir.

Bunun haricinde bu yazı dizisindeki amaç yeni nesillere yukarıda bahsettiğim siteleri aktarabileceğimiz bir ortam bulunmamasıdır. Şahsım adına konuşmak gerekirse kişiliğimden kaynaklanan her türlü olumlu veya olumsuzluğa rağmen bir huyum toplumun ortak faydasına olumlu etki etmektedir veya ben öyle umuyorum. Avrupa'lıların çok iyi becerdiği ve bizim toplulumumuzun zaman zaman unuttuğu yazma geleneği. Bu gelenek sayesinde bundan çok uzun seneler sonra kapanmış, ortadan kaybolmuş, unutulmuş siteler ve onların yaratıcıları hatırlanacaktır. En azından bunun kendi açımdan bir görev olduğunu düşünüyorum. Umarım okuyan ve konuya ilgi duyan birileri çıkar.

Yazımın başında belirttiğim gibi bu yazı dizisi oldukça subjektif olacaktır. Tam bilmediğim veya emin olmadığım konuların uçlarını açık bırakacağım. Umarım bunları okuyucular sayesinde zaman içerisinde toparlama şansımız olur. Yeni siteler yazılar ekledikçe aşağıdaki maddeleri yenileceğim.

Hakan Cezayirli

1- Giriş ve açıklamalar (şu an bu sayfada bulunmaktasınız)
2- İstanbul Hifi Kulübü Web Sitesi (ihifi.org)
3- Nuance & Fluence (Sn. Adnan Arduman'ın Kişisel Sitesi)
4- Sn. Özhan Atalay'ın Kişisel Sitesi
5- Bir hayal kırıklığı; Twincats ve Vocalese
6- yapım aşamasında
7- yapım aşamasında
8- Mikrop Gramofon ilk odyofil alışveriş deneyimi

devam edecek...

Hiç yorum yok :