Kendi Sesiyle Atatürk Plağı


1966 yılında Milliyet Gazetesi ile Türk Philips tarafından hazırlanan 45'lik "Kendi Sesiyle Atatürk" Biliyorsunuz geçtiğimiz günlerde eski kayıtların devirleri ile ilgili bir tartışma yaşanmıştı. Kültür Bakanlığı'nın arşivlerinde bulunan bazı kayıtlar ile yapılan karşılaştırmalarda Atatürk'ün sesinin bildiğimiz tonundan biraz farklı olduğu iddia edilmişti. Ses tonu konusundaki tartışmaları dikkatle takip ettim ancak önemli olan konuşmaların içeriği!


Plağın arka kapağında şöyle bir not eklenmiş; "Ölümünün 28. yılında Atatürk'ün kutsal hatırasına sunduğumuz bu plak mevcut imkanların en iyi şekilde değerlendirilmesiyle hazırlanmıştır.

Bu konuda yararlandığımız geçmiş yıllara (1933-1935) ait belgeler, Hollanda'da Philips laboratuarlarında elektronik teçhizat ve filtrelerden geçirilerek parazit ve gürültü sesleri imkan nispetinde süzülmüştür. Bu tarihi sesin size en net ve pürüzsüz şekilde kazandırlması için gösterilen bütün çabaya rağmen, yararlanılan belgelerin ilkel metodlarla kaydedilmiş oluşu ve zamanla yıpranmış bulunması, daha iyi bir plak yapılmasını engellemiştir. Bütün bunlara rağmen, bu tarihi plağın, diskoteğinizde dokümanter plak olarak müstesna bir yer işgal edeceğine inanıyoruz."

Plak kapağına yazılan yazı ne kadar nazik bir dille yazılmış. Benim çok hoşuma gitti doğrusu. Bu arada dikkat ederseniz "diskotek" kelimesi o dönemde plak arşivi veya koleksiyon anlamında kullanılıyormuş. Bunun bir çok eski plakta gördüm. Hoşuma gitti  bende bu şekilde kullanacağım zaman zaman!


45'liğin bir yüzünde 10. Yıl Nutku, diğer yüzünde ise 1935 Kurultayının açılışında yaptığı konuşma var ki, bence bu önemli bir tarihsel belgedir. Yukarıdaki fotoğrafta da görüldüğü gibi Atatürk yaklaşan İkinci Dünya Savaşını 4 yıl öncesinden anlatıyor.

>Tarihi bir vesika olarak, diskoteğimin önemli bir parçası! Keşke imkan olsa da, 45'liği bilgisayara yükleyip, tekrar bir restorasyon ile meraklılara sunabilsem. Sanırım bunun için USB çıkışlı bir pikap katına ihtiyacım var. Restorasyon yazılımı konusunda ise çok sayıda açık kaynak kodlu yazılıma ulaşmak mümkün. Bu işi bir düşüneyim...

1 yorum :

Sami dedi ki...

Selam,
plakları bilgisayara aktarmak için usb çıkışı şart değil. pikabın hoparlör çıkışını bilgisayarın line-in girişine takabilirsiniz. bir kaç yıl önce aynı yöntemle bir kaç kaseti mp3 e çevirmiştim. ara kabloyu karaköy veya kadıköyde yaptırabilirsiniz.