Online Hifi Satışlarına Yeni Bir Yaklaşım; Sound by Singer



Geçtiğimiz aylarda dünyanın dört bir tarafından meraklılarla kendi ülkelerimizdeki hifi piyasasından bahsediyoruz. Hatta bu konuyla ilgili olarak kısa bir yazı kaleme almıştım. Belki gözünüzden kaçmıştır linki burada. Yazımda bazı hifi mağazalarının masraflarını azalmak için daha küçük dükkanlara geçtiğinden bahsetmiştim. Benzer bir haber New York'tan geldi. Muhtemelen hifi dünyasında en çok bilinen firmalardan bir tanesi olan Sound by Singer mağazacılık faaliyetlerini sonlandırdı. Mağazacılık faaliyetlerini sonladırmak sadece fiziksel mağazacılığı kapsıyor. Firma internet mağazacılığına başlamış durumda.

Bu konuda ilginç bir konsept geliştirmişler. Hi-end markalarla çalışan Sound by Singer, klasik bir online mağaza açmamış. Hi-end  markaların ürünlerinde online (çevirimiçi) satın alma olanağı bulunmuyor. Bunun en büyük nedeni muhtemelen temsilcisi oldukları firmaların kısıtlamalarıdır diye tahmin ediyorum. Bildiğiniz gibi Sound by Singer ülke çapında bir distribütör firma değil, bir çok temsilciliği New York ile sınırlı. Durum böyle olunca ülke çapında bir satış ağı kurulmamış. Zaten böylesine büyük firmaların internet üzerinden satışı biraz acayip olurdu. Bol sıfırlı fiyatlar, tüm dünyada karışıklığa sebep olurdu herhalde :) Daha bilindik firmalarda ise çeşitli seçenekler ve kampanyalı sistem fiyatları bulunuyor. Neyse varsayımlar üzerinden gitmeye gerek yok. Bakalım firma satışlar için nasıl bir çözüm bulmuş.

Sistem kısaca şu şekilde işliyor. Eğer firmanın uzmanlarının yardımını ve tavsiyelerini  istiyorsanız, ev ortamında dinlemek istediğiniz sistemi seçiyorsunuz. Bu sistemden yararlanmak için 3.000 Dolar'lık bir sipariş veriyorsunuz. Sistem 3.000 Dolar ve üzeri miktarlarda geçerli. Daha düşük tutarlı satışlarda aşağıdaki sistemden faydalanmak mümkün değil. Verdiğiniz siparişin %20'lik tutarı sipariş verildiği an ödeniyor. Diyelim ki, 10.000 Dolarlık bir sipariş verdiniz. Anında 2.000 Dolar'ı Sound by Singer hesabına aktarıyorsunuz. Daha sonraki her gün tutarın %10'ununu bir nevi kira olarak firmaya ödüyorsunuz. Tabii bu ödemeyi ürünler evinize ulaştığında yapıyorsunuz. Eğer ürünleri satın almaya karar verirseniz ödediğiniz tutar ana faturadan çıkartılıyor. Eğer almamayı seçerseniz kira olarak ödediğiniz kısım Sound by Singer'ın yanına kar kalıyor....

Biraz karışık bir sistem, ancak anladığım kadarı ile fiziksel mağazacılık döneminde de bu şekilde hizmet veriyormuş. Sanırım hifi dünyasında online satışlar için farklı çözümler gerekiyor. Klasik online satış yöntemleri ile rekabet etmek yerine bu daha akıllıca olabilir. Tabii başarılı olup olmayacaklarını zaman içerisinde göreceğiz. Bakalım neler olacak?

Hiç yorum yok :