Tube Rolling; 6922, 6DJ8, ECC88 ve Türevleri



Vakum tüplü ekipman kullananların en keyif aldığı şeylerden bir tanesi olduğunu düşündüğüm "tube rolling" yapmayalı bayağı zaman olmuştu. Tube rolling ne demek derseniz daha önce yazmış olduğum 2A3 tüplerle ilgili yazımda şöyle bir açıklama yapmıştım; "Tube rolling en basit olarak, vakum tüplü ampli kullanıcılarının farklı markalardan farklı tarihlerde üretilmiş veya birbirinin yerine tutan vakum tüpleri denemesi şeklinde açıklanabilir" Bu arada 2A3'ler konusunda yazdığım yazı bence müthiş keyifliydi, bir göz atmanızı tavsiye ederim.Göz atayım derseniz buraya tıklayın. Yazıyı yazdığım dönemde amplifikatörüm üzerindeki tüpler konusunda hem bayağı araştırma yapmıştım, hemde ortaya çıkan sonuçlardan büyük keyif almıştım.

Ampli konusunu kapatınca sıra CD çalarıma gelmişti. Uzun senelerdir Koala Tube modeli bir CD çalar kullanıyorum. isminden belli olacağı üzere cihazın çıkış katında birer adet tüp var. Denemeler için ampli ile aradan uzun zaman geçince artık başlayayım diye düşündüm ve Koray Bey'i aradım. Aslında kendisine hitap ettiğim şekilde Koray Abi. Haftada en az bir gün telefonla çeşitli konularda sohbet ettiğim ve çok şey öğrendiğim Koray Abiye 6DJ8/ECC88 denemeleri yapacağımı söyleyince bir hafta içerisinde bir paket aldım.Tahmin edebileceğiniz gibi içerisinde tüpler vardı.



Aslında 6DJ8/ECC88 ailesi daha çok 6922 olarak biliniyor. Ancak ECC88, E88CC, 6DJ8, CCa, 6922, E188CC, E288CC, 7308, 8223, CV2492 ve 6H23 gibi farklı kodlardaki tüpler kardeş statüsünde. Bu süreçte deneyeceğim ilk tüp Amperex Bugle Boy 6DJ8/ECC88. En üstteki fotoğrafta görülen tüp Philips'in Heerlen/Hollanda'da yerleşik fabrikasında 1963-66 yılları arasında üretilmiş. Meraklıların çok sevdiği tüpler. Ayrıntılı bilgi için buraya göz atabilirsiniz. Ancak asıl bomba Amperex White Label 7308/E188EC olacak galiba. Yine 1960'larda üretilen bu tüp hem görüntüsü hem altın ayakları ile daha şimdiden gönlümü fethetti bile.

Denemeler ilerledikçe yorumlarımı yazacağım...

Hiç yorum yok :