Plak Koleksiyoncusunun Rehberi: Lambalı Pikap Katı Mevzuu



Bu hafta başında yayınlamış olduğum pikap katları yazısı ile alakalı bazı geri dönüşler aldım. Bir çok kişi giriş seviyesinde lambalı (daha doğru tabir ile vakum tüplü) pikap katları konusunda bilgi istemişler. Aslında giriş seviyesinde bir çok vakum tüplü pikap katı bulabilmek mümkün. Ancak ülkemiz için aynı şeyi söyleyebilmek mümkün değil.

Yerel pazarda vakum tüplü modellerden en sıklıkla denk gelebileceğiniz markalardan bir tanesi ProJect'tir. Ancak ikinci el pazarında bile çok uygun fiyat etiketine sahip olduğunu söylemek pek kolay değil. Ucuz bir fiyata denk gelirseniz kaçırmayın alın. Bir dönem ülkemize ithal edilen Antique Sound Lab markasında benim fiyatına göre başarılı bulduğum "Mini Phono" da denk gelirseniz alabileceğiniz ürünlerden bir tanesi. Ayrıca bir dönem bazı Çin menşeili ürünlerde pazarımızda boy gösteriyordu. Çin deyince hemen burnunuzu kıvırmayın. Kötü Çin malları olduğu kadar iyileri de var. Ancak ülkemizde çeşitlilik olduğunu söylemek güç.

Anlayacağınız giriş seviyesi tüplü ampli bulmak ülkemizde pek kolay değil. Üst seviyede ise büyük bir çeşitlilikten bahsedemesek bile çok kaliteli ürünler bulmak mümkün. Bu noktada neler yapabilirsiniz?

- İkinci el pazarını takip etmek.
- DIY olayına girmek eğer siz beceremezseniz yakın çevrenizde bulunan bir kişiye projeyi yaptırmak.
- Yurtdışından almak (eBay gibi sitelerde Bellari, Yaquin gibi markaların ürünlerini çok uygun fiyatlara alabilirsiniz)
- Standart bir ürün alıp, ileri de daha geniş bir bütçeniz olduğunda konuya geri dönmek.

Ben olsam ilk adımda vakum tüplü pikap katına girmezdim. İlk adımda düzgün çalışan bir sistem kurup bütçemi plaklara yatırmak daha mantıklı olurdu diye düşünüyorum.


2 yorum :

batuhan dedi ki...

merhaba, tam aradığım başlık ancak biraz yüzeysel kaldı benim için. ben plaklarımı artık lambalı bir ampli vasıtasıyla dinlemek istiyorum. bu noktada bir süredir internette araştırma ypıyorum ancak belirtildiği üzere ülkemizde pek bulunan ürünler değil. vintage ürünler için istenen fiyatlar ise bütçemi aşan türden. dolayısıyla ebay gibi sitelerde 200-500 dolar + kargo ücreti gibi rakamlarla el yapımı ürünler temin edilebiliyiyor. bu noktada özellikle çin gibi ülkelerde üretilmiş tüplü amplilerin performansı hakkında (deneme imkanı bulunmuşsa) ya da benzer fiyat aralığındaki ürünler hakkında karşılaştırma/inceleme yapabilirseniz sevinirim.

teşekkürler.

hakancez dedi ki...

Bu konularla ilgili Stereo Mecmuası forumlarında bayağı yazı, inceleme ve görüş bulabilirsiniz.

Selamlar