Apple Çılgınlığı



Son dönemlerde Apple çılgınlığı gerçekten çok ilginç boyutlara ulaştı. Geçtiğimiz yıllarda iPod ile müzik piyasasını tamamen değiştiren firma zaman içerisinde iPod'ları geliştirmeye devam etti. Ancak bu gelişim son yıllarda biraz yavaşlamıştı. Apple'ın akıllı stratejileri sayesinde iPod'un yerini kısa zamanda farklı bir alternatif aldı; iPhone. Aslına bakarsanız bir telefondan istenebilecek hemen her türlü özelliği içerisinde barındıran bu ilginç tasarımın bu denli popüler hale geleceğini kimse düşünmemişti. Ancak Apple uzun yıllardır bu piyasanın hakimiyetini elinde bulunduran oyuncuları geçip ürününü yine trend haline getirmeyi başardı. İphone'daki yeni nesil özellikler ise iPod'lara adapte edildi ve ortaya iPod Toch gibi yeni nesil ürünler çıktı. Apple'a tüm bunlar yetmeyince iPad ile tablet pazarının altına üstüne getirdi. Tüm bunları bilişim sektörü açısından yorumlamaya gerek yok. Çeşitli teknoloji blog ve sitelerinde konuyla alakalı harika makaleler okuyabilirsiniz.

Benim dikkat çekeceğim konu Apple ürünlerini destekleyen aksesuarlar. Pazar öylesine değişti ki, bugün ev sinema receiver'larında Apple iPhone ve iPod ürünlerine özel dock sistemleri neredeyse standart haline geldi. En kötü ihtimalle uygun bağlantı noktaları mutlaka ürünlerde bulunuyor. Arzu ederseniz siz gerekli ek parçaları opsiyonel olarak satın alabiliyorsunuz. Büyük hi-fi üreticileri çok şık dock sistemlerini ürün yelpazelerinde mutlaka bulunduruyorlar. Hatta çok üst düzey hifi üreticileri özel Apple dock/DAC sistemleri üretiyor. Kulaklık pazarı ise altın günlerini yaşıyor. Hemen her gün bir firmanın bülteni ulaşıyor elimize. Ben bile bıktım artık...

Son günlerde iPad'ler için üretilen yeni bir çok ürünle denk geldim. Özel dock sistemlerinden tutun, stand'lere, hoparlör sistemlerine kadar inanılmaz bir ürün yelpazesi mevcut. Geçmişten bugüne milyonlarca telefon, dijital müzik çalar üretilmiş bir çok firmanın çok iyi ürünleri için asla böylesine bir çeşitlilik görmemiştik. Buradaki sihir alıcı kitlesinin gelir düzeyi ile belki açıklanabilir. Bazı teknoloji siteleri ise cevabı farklı yerlerde arıyorlar; Apple müşterilerinin bir çoğu cihazları için para harcamayı seviyorlar ve kişi başına düşen aksesuar alımı çok ciddi boyutlarda. Bugün çeşitli üreticiler, Android, Linux ve benzeri işletim sistemlerine sahip tabletler, akıllı telefonlar ve benzerlerini üretiyor olsalar da, pazarda bunlara özel üretilmiş aksesuar üretimi açısından hiçbir kıpırdama yok!

Yakın gelecekte ucuz iPhone'lar duyurulduğunda bakalım neler olacak. Bu çılgınlık herhalde artarak devam edecek...

Hiç yorum yok :