Ekonomi, Hi-fi, Müzik ve İkilemler!



Son dönemlerde hi-fi dünyasında daha doğrusu hi-fi dünyasının kullanıcıları arasında bir devinim başladı. Çevremden gördüğüm kadarı ile bu devinim biraz zorunlu. Son yıllarda özellikle kredi kartlarında isteyerek veya istemeyerek yapılan harcamaların dozajının birazcık kaçması sonucunda oluşan ekonomik darboğazlar bu hareketliliğin bir sebebi gibi gözüküyor. Bir kısım dostlarda da hobiden sıkılmışlık var.

Geçmişte, turkeyforum günlerinde bazen birbirimize girerdik. Konu hi-fi'nin ne olduğu konusuydu. Aradan geçene seneler boyunca bende bir çok şey öğrendim. Hi-fi herkes için farklı anlamlara sahip. Bazıları için müzik dinlemek için bir araç, bazıları için bir hobi, bazıları için vakit geçirmek için bir araç, bazıları için ego tatmin alanı, bazıları için sosyal statü, bazıları için ise bir oyuncak. Bunlardan hangisi doğru hangisi yanlış bilmiyorum. Aslında ortada yanlış veya doğru olan bir şey yok. Hemen her hobi gibi hi-fi'ye ne olarak bakıyorsanız sizin için anlamı odur. Öyle veya böyle hepimizi bu hobiye bağlayan bir şeyler var. Amaç ne olursa olsun. Bu sayede belki de binlerce kişi aynı konulardan bahsediyoruz.

Son ekonomik durumları göz önüne alarak birkaç tavsiyem olacak...

Ne olursa olsun arşivlerinizi elden çıkartmayın. Cihazlar gelip geçer, yarın öbür gün bir şekilde yerlerine yenileri hatta çok daha iyileri gelebilir. Ancak arşivlerinizi ilk adımda elden çıkartmayın. Özellikle plak toplayan dostlarım, son dakikaya kadar, dayanabildikleri yere kadar arşivlerini ellerinde tutsunlar. Tabii ki, gereksinimler ağır basınca arşivlerde elden çıkartılabilir ancak cihazlarınıza öncelik vermeye çalışın. Cihazların yenileri gelir, plakların yenileri gelir mi gelmez mi bilemiyorum...

Ödeyemeyeceğiniz tutarlardaki cihazlara yatırım yapmayın. Bugün forumlar, bloglar ve her türden web sitelerindeki fotoğraflara ve yazılara baktığınızda insana bir satın alma isteği geliyor. Özellikle genç okuyucularımı çok iyi anlıyorum. Ancak şu dönemde çalıştığımız işlerin, yaptığımız projelerin ve diğer ekonomik konuların hiçbir garantisi yok. Lütfen yatırımlarınızı yaparken olası bir terslik durumunda sizi zorlamayacak ekipmanlara yatırım yapın. İmkanınız yoksa high-end vesaire konularına kafayı takmayın. Karşınızdaki cihazlar dünyanın en nadir bulunan cihazları da olsa, keyfiniz yerinde olmadıktan sonra neye yararlar.

Fazla al sat yapmayın! Son yıllarda ikinci el pazarımız pek renkli. Akla hayale gelmeyecek cihazları ikinci el pazarında görebiliyoruz. Ancak son dönemlerde ikinci el pazarının genişlemesi fiyatlarda bir çok sıkıntı yarattı. Bir çok markanın ürünlerine talep yok denecek kadar az. Yani al sat ile sistem değiştirirken çok zarar etmeniz olası. İyi karar verip, iyice araştırıp yatırım yapın. Dönem al sat ile para kaybedilecek bir dönem değil. En azından şimdilik.

Alacağınız sistemi mutlaka dinleyin. Stereo Mecmuası forumlarında veya yazılarımda her zaman en iyi kararın ancak hedef cihazların dinlenerek verileceğini yazıyorum. Göreceli olarak giriş seviyesi bir sistem almaya karar verdiğinizde bile vakit ayırıp dinleti yapın. Bugün ülkemizdeki hiçbir satıcı sen ucuz bir sistem alacaksan ben sana bunu dinletmem demeyecektir. Bu kültür ülkemizde oturdu artık. Gidin alacağınız sistemi veya almayı düşündüğünüz cihazları dinleyin. Göreceli olarak ucuz bir sistem almak ayıp bir şey değil. Az veya çok biliyor olmak da ayıp değil. CD'lerinizi yanınıza alıp cihazları dinleyin. Hata yapma şansınız azalır. Hem moral hemde ekonomik olarak kayıplarınız azalır.

Son dönemlerde ikinci el pazarında bazı tatsız olaylar duyuyoruz. Özellikle ikinci el alım yapacak dostların, forumlara göz atmasını tavsiye ederim. Sıkıntılı alışverişlerle ilgili yazılan çizilenler sizlere bir fikir verebilir.

Son dönemlerde kur dengelerinde oynamalar var. Yakın gelecekte özellikle Avrupa ekonomisinin ne olacağı belli değil. Ne yapın edin yabancı paralar ile borçlanmamaya çalışın. Kendinizi hobi uğruna borç batağı içerisine sokmayın. Küçük bir müzik seti ile mutlu olabiliyorsanız veya bu dönemde mutlu olmak zorundaysanız, keyfinize bakın. Bugün hiçbir forum veya dijital platformda senin sistemin giriş seviyesi diye kimsenin yargılandığını görmedim. Az bildiği içinde.

Hepimiz bu hobiye pek bir şey bilmeden girdik ve bazı şeyleri yavaş yavaş öğrendik. Zaten aslında bu hobide çok büyük gizemler yok. Bir sistem kurup, evde mutlu olmak var. Bu yüzden kafanızdaki soruları insanlarla paylaşın. Belki düşünceleriniz değişir.

Aklıma geldikçe eklemeler yapacağım...

Hiç yorum yok :