TOP 10: Ağustos 2011



Ne zamandır TOP-10 listesi yayınlamıyorum. Bu hafta en çok dinlediklerim şu albümler oldu;

1- Univers Zero - Ceux du Dehors 1980 yılında yayınlanan albümün plağını edindim. Gökten düştü yani. En iyi Univers Zero albümü hangisidir derseniz kesinlikle adaylardan bir tanesi. "La musique d'Erich Zann" şarkısı her yönüyle düşündürücü. Hikayeyi biliyorsanız daha da düşündürücü. Şu albümle ilgili bir şeyler karalayayım bir ara!

2- Last Exit - Headfirst Into The Flames: Live In Europe. Peter Brötzmann, Bill Laswell, Ronald Shannon Jackson ve Sonny Sharrock birlikteliğiyle 1992 yılından canlı performans. Neredeyse tüm "Last Exit" plaklarında olduğu gibi. "Lizards Eyes" nakavt garantili!

3- Electric Masada - 50th Birthday Celebration, Volume 4. Bir yerlerden elime Tzadik Records'un 50th Birthday Celebration serisi geçti. Evirip çevirip dinliyorum. John Zorn'un işleri işte.

4- AALY Trio & Ken Vandermark - Live at the Glenn Miller Café Mats Gustafsson'un AALY Trio'su ile Ken Vandermark'ın ikinci albümleri. 1999 yılında yayınlanan albümde Albert Ayler'e saygı duruşu olarak "Ghosts"un çok güzel bir varyasyonu var.

5- Ornette Coleman – The Shape of Jazz to Come. Cazın serbestleşmesi (mecazi anlamda tabii) sürecindeki önemli bir albüm. Bu aralar raftaki yerine girmekte direniyor. Buraya tıklayıp albüm incelemesine ulaşabilirsiniz.

6- Gruppo di Improvvisazione Nuova Consonanza ne bulursam.Sizlere daha önce Azioni adlı bir 2CD+DVD setinin Alman Die Schachtel (Referans DS13) plak şirketi tarafından yayınlandığından burada bahsetmiştim. Yakın bir zamanda dinleme şansım olacak. Şimdilik ön hazırlık yapıyorum...

7- Youn Sun Nah – Same Girl . Aslında bu hafta evde ailecek müzik dinlerken en çok dinlediğimiz albüm bu. “Kangwondo Arirang“ isimli şarkı adamı mahvediyor. Youn Sun Nah’ın ülkesine özlem duyduğundan mıdır bilememekle beraber bu şarkıda dili anlamamanıza rağmen bir duygu fırtınasına yakalanıyorsunuz. Albümün incelemesi burada
8- Sonore - No One Ever Works Alone. Peter Brötzman artı Mats Gustafsson + Ken Vandermark = Kaos. Neredeyse yarım saati bulan "Elements Of Refusal", "Trees After A Fire" ve harika "Broken Hymn" kombosunu atlatabilirseniz "Hammer Requiem"e özellikle dikkat edin...

9- Ornette Coleman - Dancing In Your Head. Ornette Coleman diskografisinde bu albüm ne denli önemlidir tartışılır ama Ramazan boyunca bizim mahallenin davulcusunun ritmi nedense bu albümdeki Midnight Sunrise şarkısına çok benzediğinden bu albümü bol bol dinledim. Nasıl güzel bir şarkıdır.

10- Don Cherry - The Sonet Recordings (disc 2: Live Ankara) Aslında Sonet Recordings, Don Cherry'nin Eternal Now ve Live Ankara performanslarını içeren bir yeniden baskı. Albümün ikinci diski Cherry'nin 1969 yılında Ankara'da verdiği konseri kapsıyor. Konserde ritm grubu Türk müzisyenlerden oluşuyor ve melodiler (veya melodi kırıntıları) bayağı tanıdık.

Bonus olarak Japon progressive rock topluluğu Naikaku'nun ikinci albümü Shell. Bu tam anlamı ile bir yol albümü benim için. İlk albümlerinde de yer alan "Crisis 051209" şarkısının bu albümdeki yorumu müthiş.

2 yorum :

vigo dedi ki...

Univers Zero -Heresie albümünü de dinlemenizi tavsiye ederim ,açık radyoda bir programın onlara ayrıldığı bölümde tanımıştım bu Belçikalı grubu ,güzel notlarda vardı ,kaydını bulduğum zaman paylaşırım .
Last Exit 'in bu kaydını hiç bilmiyordum ,ilk albümünü dinlemiştim yine radyo vasıtasıyla .
Vigo

hakancez dedi ki...

Çok severim Heresie albümünü. Ne zamandır Ceux du Dehors'u bulmak istiyordum, sonunda edindim... Neredeyse hiç dinlenmemiş şekilde... İyi şans :)