WE 300B Kalmadı, Takatsuki TA-300B Verelim!



Biliyorsunuz 2A3 tüplü bir ampli kullanıyorum. Bloğumda bol bol NOS 2A3'lerden bahsediyorum. Bu tüpleri kullananlar diğer triyod güç tüplerini kullananlardan biraz daha şanslı. 2A3 diğer tüplere göre daha bulunur bir tüp. Özellikle askeri haberleşme amacıyla da kullanıldığından bol bol stok bulabilmek mümkün. Fiyatlarda genel olarak makul sayılır. Ancak 300B kullanıcıları için aynı şeyleri söylebilmek mümkün değil. Özellikle 1940'ların Western Electric 300B'lerin bir çiftine sahip olabilmek için binlerce dolar harcamanız lazım. Tabii bulabilirseniz.

Günümüzde bir çok üretici (özellikle de Çinli üreticiler) ürettikleri tüplerin birebir WE 300B replikası olduğunu söyleseler bile, kullanıcıların bir çoğu aynı fikirde değiller. Hatta yabancı forumlarda bu konularda bayağı kavga çıkıyor. Zaten bir çok kişi elinde bu değerli tüpler olmadan atıp tuttuğundan kavgaların dozajı sertleşiyor.



Şimdi WE 300B replikalarına yeni bir tanesi eklendi. Japon Takatsuki firması TA-300B kodlu tüpü üretmeye başladı. Daha yeni olmasına rağmen bir çok kullanıcı tüpe övgüler düzmeye başladılar. Eh övgüyü hak etmiyor değil. Özel ahşap kutusu, kutu içerisindeki belgeler ve ölçüm sonuçları, tüpün kendisi... WE 300B'den iyi olup olmadığını tabii ki bilmiyorum ama işin içinde Japonlar varsa kötü bir şeyin ortaya çıkma olasılığı pek yok.

Fotoğraflar Robert Hutton'a ait. Takatsuki için ise şu linke doğru alalım sizi...

Hiç yorum yok :