Satacağım, Satıyorum, Sat...



Bize en yakın coğrafya olan Avrupa'da işler iyi gitmeyince hi-fi pazarı da son derece karmaşık hale geldi. Geçenlerde bir arkadaşımla sohbet ederken çok ilginç bir şey anlattı. Marka model ismi vermeden kısaca anlatayım...

Oldukça üst model bir hoparlör kullanan arkadaşım, evini küçülttüğünden dolayı hoparlörünü satmaya karar veriyor. Sıfırı neredeyse 100.000 Dolar olan hoparlörü oldukça iyi bir fiyata aldığından, 30-40.000 aralığında oldukça dikkat çekici bir fiyata satışa çıkartıyor. Audiogon sitesinde hoparlörü listeliyor. Aradan bir hafta geçmeden telefon çalıyor. Tam hoparlörümü satacak mıyım diye içini bir heyecan kaplamışken telefondaki kişi kendisini tanıtıyor. Arayan satmakta olduğu hoparlörün üreticisi. Telefondaki kişi neden hoparlörünü satmak istediğini, niye memnun olmadığını soruyor...

Tam bu noktada lafa girdim. Dışarıdan bakınca bunun müşteri ilişkileri adına harika bir girişim olduğunu söyledim...

Arkadaşım sağlam bir küfür savurdu ve bu hoparlörü alana kadar aynı markanın 3 ürününü daha kullanıp sattığını söyledi. Yine üst modellerdi ancak kimse aramadı dedi..

Bende sesimi çıkartmadan dinlemeye devam edeyim dedim. Havalarda uçuşan laflardan nasibimi almayayım bende :)

Sonrasında işin aslı anlaşılmış. Üretici son zamanlarda üst sınıf ürünlerde pazarın daraldığından bahsetmiş. İnsanların geçmişten daha fazla ve dikkatli şekilde yorumları ve incelemeleri okuduğunu, ikinci el sitelerini ziyaret ettiğini anlatmış. Bu denli üst sınıf ürünlerin satışa çıktığında potansiyel müşterin algılarını değiştirdiğini ve bunun üreticilere çok olumsuz yansıdığını söylemiş. Eğer arkadaşım istiyorsa üretici kendi ürünlerinden herhangi birisini ona gönderip, onun hoparlörünü alabileceklerini ve üzerine bir miktar para ödeyebileceklerini eklemiş.

Arkadaşım teklifi geri çevirmiş.

Buna benzer bir diğer olayı geçenlerde bir başka arkadaşımdan dinledim. O da elektroniklerini satarken -ki sanırım sıfır fiyatları 200K Dolar civarındaydı- üreticiden benzer bir telefon aldığından bahsetmişti.

İlginç değil mi?

not: Fotoğrafı süs olsun diyerek Audiogon web sitesinden aldım. 

Hiç yorum yok :