Farklı Bir Açıdan Çözümleme Örneği: Bir Diğer Araştırma



İleri Seviye Koleksiyoncular İçin Bilgiler: Bir Çözümleme Örneği Daha – Impulse! başlığında matriks kodlarını nasıl çözeceğimizi uzun uzun anlatmaya çalışmıştım. Yazıdaki örnekte plak firmasının kataloğundaki kayda bakarak Oliver Nelson The Blues and the Abstract Truth plağını çözümlemeye çalışmıştık.

Matriks kodlarını incelerken her zaman plak firmalarının kataloglarına baktığımızı söylemiştim. Şimdi bir örnek olarak Impulse! kataloglarında 9200 serisi için bir kaç kayda bakalım. Böylelikle araştırma konusunun ne kadar önemli olduğunu anlayacağız. Çok ayrıntıya girmeden 9200 serisinden bir kaç kaydı ele alıp konuyu ayrıntılı şekilde ele alalım.

Basit bir araştırma ile Impulse! plak şirketinin kayıt dökümlerini internet üzerinden basitçe bulabiliriz. Hatta Wikipedia'da bile aradığımız bilgiler mevcut. Bu arada 9200 serisi dememizin sebebi plak kodlarının ilk iki hanesinin 92 olması. Akabinde 01'den itibaren rakamlar ekleniyor. En basit şekliyle elde ettiğimiz liste şu şekilde;
9202 John Coltrane Live in Seattle
9203 Alice Coltrane Journey in Satchidananda
9204 Gábor Szabó His Great Hits

Bu listeyi elde etmemiz kod-plak doğruluğunun sağlamasını yapmak için gerekli. Ancak plak firmasının yayınladığı kaynak bilgiler aslında daha kapsamlı. Ben sadece 9202 numaralı John Coltrane Live in Seattle plağının kaydını aşağıya ekleyeceğim. Hemen göz atalım
AS 9202-2 John Coltrane Featuring Pharoah Sanders Live In Seattle
Donald Garrett (bcl, b) John Coltrane (ss, ts) Pharoah Sanders (ts) McCoy Tyner (p) Jimmy Garrison (b) Elvin Jones (d)
"The Penthouse", Seattle, WA, September 30, 1965
91198 Cosmos
91200 Evolution
Tapestry In Sound
91199 Out Of This World, Pt. 1&2
** also issued on Impulse GRD 2-146.

Dikkat edeceğiniz üzere asıl kayıtlarda albümün kodu daha ayrıntılı şekilde verilmiş. Bu matriks kodu çözerken bize yardımcı olabilecek bir ayrıntı. Plağın tam adının bulunduğu kısmın hemen altında plaktaki müzisyenlerin listesi var. Bu listede müzisyenlerin çaldığı enstrümanların kısaltmalarına parantez içinde yer veriliyor. Hemen arkasından albümün kaydedildiği stüdyonun kodu var. Bu Impulse! için çok önemli değil ancak daha büyük plak firmalarında kaydın yapıldığı stüdyo ile master'ın basıldığı fabrika arasında bir ilişki kurulabiliyor. Bunun hemen arkasından şarkı listesi var. Burada dikkat edilecek şey, şarkıların kodlarının olması. Yine Impulse için önemli değil ama bazı plak firmalarının matriks kodlarında bu tarz rakamlara rastlamak mümkün.

Buradaki en önemli bilgi ise plağın Impulse GRD 2-146 koduyla da basılmış olması. Yani plak kabında farklı kod görüp matriks kodu farklı tespit edersek ortalıkta bir sorun yok. Bu arada yukarıdaki etiket, klasik Impulse etiketinden farklı. Bunun sebebi 1970'teki yeniden yapılanma hareketi. Sözün kısası yukarıdaki plak tam koleksiyon işi :)


Hiç yorum yok :