PC Audio Dünyasında Düşüşe Geçen PCler!



Son dönemlerde Stereo Mecmuası'nda bilgisayar destekli müzik dünyası ve DAC'lar hakkında yazılar yayınlıyoruz. Hifi dünyasının son 4-5 yıldır en popüler alanı kesinlikle DAC'lar. Ancak son yıllarda bilgisayar dünyasından pek keyifli olmayan haberler geliyor. Amerika merkezli teknoloji şirketleri ve pazarları konusuna odaklanmış IDC kurumunun bu sene yayınladığı raporlarda bilgisayar dünyasının pek hayırlı olmayan bir geleceğe doğru gittiği görülüyor. Son bir kaç yıldır bilgisayar satışlarındaki düşüş %10'lu rakamlara ulaşmış durumda. Büyük Amerikalı teknoloji sitelerine göre Dell ve HP gibi sektörün dev firmaları bilgisayar sektörün çıkarak özellikle tablet pazarına yönelmek istiyorlar. IBM'in tüketici pazarına yönelik bilgisayar departmanını satan alan Lenovo ise Blackberry'i satın alıp mobil pazara girmeye çalışıyor. Tüm bunlar hem ülkemizde hemde dünyada bol bol tartışılan konular ve benim görebildiğim kadarı ile önümüzdeki yıllarda tabletlerin ve akıllı telefonların hükümdarlığı gitgide pazarın gerçeği olacak. Tabii ki bilgisayarlar ortadan kaybolmayacak ancak bir değişim süreci geçirecekleri kesin gibi. Intel'in pazarlama faciası Ultrabook konsepti ve Microsoft'un klasik bilgisayar dünyasına pek bir şey katmayan yeni işletim sistemi bu düşüsün önemli etkenlerinden kabul ediliyor konunun uzmanları tarafından. Çok ilginç gelişmeler oluyor ve yazılıp çizilen makaleler tabii ki ortaya çıkan "komplo teorileri" ortalığın toz duman olduğunu gösteriyor...

Buradaki en önemli soru şu, hifi dünyasını mobil alanda yani tablet ve akıllık telefon alanındaki gelişmeleri yakalamaya çalışacak mı yoksa bilgisayar üzerinden daha uzmanlaşmış projeler mi ortaya çıkacak. Örneğin Transport PC'ler ve türevleri markaların desteğini alıp daha büyük bir güçle karşımıza mı çıkacak.

Tabii ki Linux tarafını unutmayalım. Bilgisayar destekli hifi alanında Linux ilginç bir şekilde desteğe sahip ve neredeyse tüm firmaların DAC'ları Linux desteği ile geliyor.

Şu sıralar akıllı telefon ve tabletler konusunda bazı hifi firmaları pazarda sağlam şekilde yer kapmış gözüküyor, B&W, JBL, Klipsch, Bose gibi Amerikalı firmalar pazarın büyüklüğünü önceden fark edip pozisyon aldılar. Avrupa'lı şirketlerde bu pazardan pay alabilmek için önemli yatırımlar yapıyorlar. Örneğin Focal son dönemlerde ismini iyiden iyiye duyurmaya başladı. Tabii bu pazar dev tüketici elektroniği firmalarının da iştahını kabartıyor. Samsung'un vakum tüplerle donatılmış ilginç cihazları pazarda üst tüketici gruplarına hitap etmeye çalışırken, pazardan umduğunu bulamayan Philips gibi dev firmalar adım adım çekilme yolunu seçiyorlar. Ayrıca diğer büyük firmaların tanıtımını yaptığı ürünlerde de ilginç noktalar var.

Bence 2013 yılında ilginç gelişmeler olacak gibi. Büyük hifi firmalarından tablet ve akıllı telefonlara yönelik ilginç ürünler görebiliriz.

Hiç yorum yok :