Otomatik Portakal Kitap



Benim Otomatik Portakala takıntımı bilenler bilir. Bilinmeyecek gibi değil zaten bloğumun banner'ına bakarsanız fark etmemeniz mümkün değil! Bundan seneler önce Amazon'dan İngilizce bir Anthony Burgess, Otomatik Portakal baskısı satın almış ve okumuştum. Ancak kitaptaki absürd argo yapısından dolayı İngilizcemin kitabın derinine inmeye yeterli gelmediğini söylemem doğru olur. Bu noktada o zaman heves edip bir de Fransızca çeviri edinmiştim. Olay, daha da karışmıştı. Neyse bir şekilde tekrar okunacaklar listeme kitabı not ettim ve aradan seneler geçti sonunda.

Hepimizin alışveriş listeleri vardır herhalde. En azından benim var. Bu hafta hazır grip olmuş yatıyor iken yeniden okuma projeme başlamak üzere harekete geçtim. Dost Körpe'nin İş Bankası Yayınları için yaptığı çeviriyi görünce hemen sipariş ettim. Dost Körpe'nin çeşitli çevirilerini okudum özellikle Lovecraft ve diğer Gotik öykü çevirileri benim kendi adıma hoşuma gitmişti. "Kıyı" ve "Günah Yiyen" kitaplarını okudum yeni kitabı da sırada bekliyor. Çeviri işi çok zordur ama bence "Dost Körpe" bu alanda benim nazar-ı itibarımda başarılı. Çeviri tarzını ben beğeniyorum. Beğenmeyenler de vardır mutlaka.  Neyse okumaya geçtim hemen. Bu sırada forumlarımızdan Burak Bey, "Aziz Üstel" çevirisinin de altını çizdi hemen onu da tedarik ettim. İlk önce Aziz Üstel çevirisini hemen ardından Dost Körpe çevirilerini okudum. Karşılaştırmayı ise İngilizce metin üzerinden kendimce yaptım.

Bu karşılaştırmalı okuma benim hoşuma gidiyor. Biraz uzun sürüyor (neredeyse bir hafta) ama sonunda kafanızda fena fikirler oluşuyor. Kitap için gidin okuyun harika diyemem, aynı durum tabii ki film içinde geçerli. Ancak kitap bana sorarsanız daha zorlu bir deneyim. Örneğin Melodia mağazası ve sonrasındaki 2 kız hikayesini kitaptaki örnekte gözünüzü kapatıp canlandırmak insanın içini çok fena ediyor. Tabii buradaki atıflara bir göz atabilmek için internet üzerinde harika makaleler var. Bir yandan da onlara göz atmakta fayda var. Yatakta elimde bir yandan iPad diğer yanda kitaplar derken bir şekilde haftayı bitirdik....

Hiç yorum yok :