Cep Telefonlarına Taksit Yok Yerli Telefon Üreticileri İçin Belki...


Bilişim sektöründe uzun zamandır merak edilen cep telefonlarına taksit yeniden gelecek mi sorusu bu hafta yapılan açıklamalar ile yanıtlanmış oldu. Hayır cep telefonlarına taksit yok!

Türkiye'nin ithalat kalemlerinde önemli bir yer tutan cep telefonları, hepimizin günlük hayatında önemli bir yer tutuyor. Ancak bir de gerçek var ki, insanlar gelirleri ile orantısız harcamalar yaparak en üst modelleri kullanmaya çalışarak kendilerini zora sokuyorlar. Bir restorana veya bir kafeye gittiğimde çevremdeki insanların cep telefonlarını görünce bazen ben bile şüpheye düşüyorum. Gencecik çocukların elinde benim kullandığım cep telefonunun 3-4 katı tutarlardaki cep telefonları. Bu durum normal değil!



Taksitlerin kalkması belki ilk zamanlarda insanları bu alışkanlıklarından vazgeçirdi ancak daha sonra hızlıca açılan tüketici kredileri, hediye çekleri gibi yöntemlerle yasak esnetildi. Yine bazı düzenlemeler yapıldı ve bu durumun önüne geçilmeye çalışıldı.

Bir çok insan yakın zamanda cep telefonlarındaki taksit yasağın esnetileceğini veya kaldırılacağını düşünüyordu. Ancak öyle bir şey olmadı.

Fakat beklenmedik bir gelişme oldu...

Yerli üreticilerin ürettiği cep telefonlarında taksit yapılabilecek. Yerli cep telefonu deyince işler biraz karışık. Türkiye'de cep telefonu üretebilecek kapasitedeki tek üretici Vestel. Bunun haricindeki "yerli" üreticiler yurtdışından gelen telefonları satıyorlar veya sınırlı bir montaj hattına sahipler. Bunlar yerli üretici sayılır mı bana sorarsanız hayır,  ancak sayılıyor.

Bugün cep telefonu üreticileri -birkaçı hariç- kullandığı tüm donanımı farklı firmalardan tedarik ederek yine uzakdoğuda montajını yaptırıyor. Yerli üretim sadece Türkiye'de değil dünyada da rantabl bir model değil. Vestel bir şekilde sınırlı katkı payı ile bir şeyler yapmaya çalışıyor. Telefonun büyük ihtimalle kasası veya devre kartları kendi tesislerinde üretiliyor. Ama asıl sorun Vestel'in gerek ek vergi gerekse de bazı konularda süreçleri iyi yönetemeyerek genç teknoloji müdavimleri gözündeki imajını berbat etti. Bir çok insan bedavaya Vestel telefon verseniz kullanmam der hale gelmiş... Diğer yerli üreticiler ise teknik servis hizmetleri ve pahalı fiyatları ile eleştirilerden nasiplerini alıyorlar.

Aslına bakarsanız tüm bu sürecin bana anlattığı tek şey var, eğitimin önemi. Hayatın her alanında bir konuda harcama yaparken cebinizdeki paraya bakmanız lazım. Belki bir kere iki kere imkanlar zorlanarak gelirinizi aşan yatırımlar yapabilirsiniz ancak her sene en güncel cep telefonunu kullanmak için insanların kendilerini zorlamamaları lazım. Ekonominin en basit kuralları daha ilkokul dönemlerinde öğretilse bunlar sorun olmaktan çıkar...

Bilişim dünyası bir süre bu tartışmalarla devam edecek herhalde.

Hiç yorum yok :