Ali'nin Akvaryum Maceraları: Otomasyona Giriş



Akvaryum hobisini daha eğlenceli ve "kolay" hale getirmek için bazı yollar bulmaya çalışıyorum.
—————————---------------------------------------------
Geçtiğimiz günlerde hobiyi kendime daha eğlenceli hale getirmek için olayın içerisine bilgisayar gireceğini yazmıştım. Evdeki çalışma odama minik bir akvaryum kurduk. Deneysel olacağı için abartmadık tabii ki, akvaryum 10 ila 15lt arası olmalı. Çalışmalarımız sırasında ana akvaryumdaki balıklarımızı korkutmayalım dedik. Hep çoğul kullanıyorum bu işleri çünkü oğlumla yapıyoruz.

Bugün ilk olarak akvaryum içi  sıcaklık ölçümü konusunda çalışmak istedim. Tüm çalışmaları oğlumla yapacağım için onun rahat söküp takabilmesi için ısı sensörüne pin bağlantısı lehimleyerek ise başladık.


Daha 4 yaşını yeni bitirdiği için çok ince işleri yapamıyoruz o yüzden pin lehimi önemli. Böylelikle devreleri veya sensorleri breadboard üzerine Lego ile oynar gibi takabiliyor. Lehimi de beraber yapıp makaron ile korumaya aldık.


Tabii ki bu işlemleri yaparken ufaklıkların elinin yanmaması için babaların elleri yanıyor Sağlık olsun. Lehim işlemini benim hobi odamda optimal havalandırma ve temizliği sağlanmış bir ortamda yapıyoruz. İnsanların lehim atığı solumaları uygun değil malumunuz, hele ki ufaklıkların. Aman dikkat!

Lehim islerinin akabinde breadboard üzerine basit bir devre kurduk. Oğluma hangi deliğe hangi renk pini yakacağını söyleyerek neredeyse devreyi ona yaptırdım. Uygun bir resistörü devremize dahil ettik. Bu işlemler için su geçirmez DS18B20 sensör ve 1 adet 4.7k'lık resistör kullandık.


Oğlanla çalışırken tabii ki ortalık biraz fazla dağılıyor. Görüntü icin kusura bakmayın.

Olayın yazılım tarafinda Reef Pi kullanacağımız için çok fazla şey ile uğraşmaya gerek yok. Tabii ki güncellemeler, Linux depolarından yazılım çekmek, sürücü yüklemek işler var ama sorun değil. Genel olarak basit işlemler sayılır.

Amacım akvaryumdan toplanan verilere istediğim yerden ulaşmak. Bu yüzden SSH kullanacağım ve ev network'ünde gerekli ayarları yaptım. Yukarıdaki fotoğrafta sol tarafta PI3 üzerinde sağ tarafta ise ana bilgisayar üzerinde uzaktan erişim ile ayni veriye ulaşabiliyorum.


Gerekli ayaları yaptıktan bu defa cep telefonu üzerinden verilere ulaşmak için gerekli ayarları yaptım. Akvaryum için sıcaklığı evin herhangi bir yerinden okuyabiliyoruz su an. Muhtemelen kısa zamanda vaktim olursa ayni veriyi ev dışından okumak için gerekli ayarları da yapacağım. Onu da bilahare anlatırım.

İlk gün için güzel bir çalışma yaptık Ali ile. Akvaryum ısısını herhangi bir noktadan okuyabilmek belki büyük bir olay değil ama bu sadece başlangıç tabii ki.

Bir sonraki adımda odanın ambiyant ısı ve nem değerlerini okumak için ayrıca bir sensör ve devre kuracağız. Sonraki adım akvaryum ışıklarının kontrolü ve otomasyonu olacak. Ondan sonrası hayallerimize kalmış; belki PH ölçümü, uzaktan akvaryum içinden görüntü almak, pompa sistemini açıp kapatmak, su taşma sensörü, otomatik su ekleme, iç akıntıyı ölçmek, uzaktan yem kontrolü ne bileyim aklınıza ne geliyorsa yapabilmek mümkün.

Bolca uğraşma, cüzzi sayılabilecek harcamalar, bolca vakit lazım. Gelişmeleri buraya yazmaya devam ederim.


Hiç yorum yok :