Ali'nin Akvaryum Maceraları:1 Haftalık Gelişmeler



---------------09 Ekim 2019---------------------

İkinci isi sensörümüzü de denedik sonunda. Bir öncekinde delta aralığı çok hoşuma gitmedi ve değiştirdik. Su an daha sağlıklı şekilde odanın ve akvaryumun sıcaklığını ölçebiliyorum. İçime simdi.


İki sıcaklık sensörü kullanacağımız icin devremizi küçülttük. Devremizi PCB ye lehimleyecegiz artık.

Isı değerlerimizi evin dışında da okuyabilmek için gerekli ayarları da yaptım.

---------------10 Ekim 2019---------------------


Bugün işlerim erken bitince oğlum ile benim çalışma odamdaki minik akvaryumu elden geçirdik. Haftasonu taktığımız sensörleri yerinden çıkarttık. Şu sıralar bu akvaryum 6 adet Lepistes yavrumuza ev sahipliği yapmakta.

Haftasonu yeni denemeler öncesi hazır düzenlemisken bir fotoğrafını eklemek istedim. Çok minik bir akvaryum tabii ki. En azından yavrular için uygun atmosferi sağladığını umuyoruz. Deneme yanılma amaçlı.

---------------11 Ekim 2019---------------------

Yukarıda görünen minik akvaryuma, fitreye müdahale ettim azıcık. Alttaki su giriş bölümlerinin yarısını kapattım, tahliye bölümünü de içten darattım. Aslında en doğrusu pipo filtre herhalde ama sürpriz geldi haylazlar. Hazırlıksız yakalandık. Ama tank içinde filtre boyutunun çok altında bir akıntı var. Ha bu arada su seviyesini de tabii ki yükselttim...



Malum son dönemlerdeki ekonomik durgunluk her yeri sarınca bugün ofisimden erken geldim evime. Biraz çalıştım ve kafam dağılsın diye Pi projeme devam ettim.

Akvaryumdaki LED'leri uzaktan açma kapatma ve zamanlama konusunda çalışmaya başladım. Farklı MosFet ve transistorler ile yaptığım denemeler beni tatmin etmedi.

En kolay ama masraflı yöntemi kullanmaya karar verdim. 5V relay board kullanarak bir devre oluşturdum. Bu arada masraflı dediğim şey 5TL. Belki simdi 10TL olmuştur.


Peki bu 5TL karşılığında ne elde ediyoruz. Ben akvaryum aydınlatmamı 2’ye böldüm. Sabah hafif aydınlatma ile başlayıp öğlen saatlerinde tüm ışıklar devreye girecek. Aksam saatlerinde ise tam tersi olacak. Ayrıca sistem gerektiğinde manuel olarak açılıp kapatabilme lüksüne de sahip olacağım böylelikle.

---------------12 Ekim 2019---------------------

Haftasonun başlaması ile çalışma odamıza geri döndük. Minik deneysel akvaryumumuz su an Lepistes yavruları tarafından işgal edildiği için denemelerimizi bilgisayar başında yapıyoruz. Bu da iyi bir simülasyon oluyor.

İlk olarak daha önceden yapmış olduğumuz bazı devreleri elden geçirdik ve daha stabil hale getirdik. Özellikle LED ışık kontrol tarafında bir miktar daha gelişim sağladık. Bu yeni hali ile simülasyonumuzu bitirirdik.


Daha sonra sistemi ev otomasyonunu kontrol için kullandığımız cihazlara taşıyıp uzaktan kontrol sistemini simüle ettik.

Arkasından basit makro uygulamalarımızı denedik. Makro derken örnekle anlatayım.

Benim kullandığım ısıtıcının termostat ayarı ile akvaryumun su sıcaklığı arasında fark oluşuyor. Sistemi su şekilde düzenledik,

Eğer akvaryum sıcaklığı 26 dereceden az ise ısıtıcı devreye girsin. 26 dereceye ulaştığı anda sistem ısıtıcıyı devre dışına alsın. Bu arada ısıtıcı 26 yerine 28 dereceye ayarlandı. Ancak kontrol ısıtıcı termostatı yerine minik bilgisayarımızda Akvaryum suyu ölçüm noktasında 26 derece olduğu an ısıtıcı sisteminin elektriği kapatılıyor sistem tarafından.


Hiç yorum yok :