Ali'nin Akvaryum Maceraları: Gübre Sistemi Başarılı ve Çalışıyor
10 Nisan 2020. Otomatik gübreleme sisteminin faydalarını görmeye ciddi şekilde başladım. Placebo etkisi mi diye düşünmedim değil ama bitkilerde ciddi sekilde büyüme ve gelişme tespit ediyorum.
İsin en güzel tarafı ise yosun sorunu neredeyse yok.
Peki ne yaptın diye sorarsanız. Okuduğum ve incelediğim kaynaklarda seçmiş olduğum gübreleme yönteminde karanlık iken yapılması ve akvaryuma maksimum verimde dağıtılması konusunun önemi gördüm.
Haftalık 5 gün gübreleme yapıyorum. Gübreleme için kullandığım hortumların ucuna birer tane vana taktım. Sistemi ise dış filtrenin temiz su verdiği yöne doğru ayarladım. Her bir gübrenin miktarı musluklardan çok yavaş sekilde suya karışıyor.
İslemleri gece 00.01 den itibaren başlatıyorum. O gün atılması gereken gübre çok küçük miktarlarda suya karışıyor. Eğer aynı gün 3 gübre atılacak ise 1 saat ara veriyorum. Bu süre zarfında ışıksız ortamda sistem çalışıyor.
Sabah gün ışıması ile LED ler yandığında gübreleme işlemi çoktan bitmiş oluyor.
Bu yöntemin büyük faydasını gördüm. Oğlumun zevkine göre diktiğimiz bitkiler neredeyse bir jungle haline geldi ve haftadan bir budama yapar hale geldik.
Gübreleme konusunun bizimki gibi lowtech in de lowtech i bir akvaryumda bu kadar önemli olabileceğini hiç düşünmemiştim doğrusu.
Not 1. Benzer bir projeyi ileri de yapacak meraklılar için bir ayrıntı. Hortum uçlarına takılan muslukların yarattığı basıncı dengelemek için motorların mutlaka devri düşürülebilir olmalı. Belki bu işlemi PWM üzerinden yapmak daha mantıklı ancak ben manuel olarak voltaj düşürme yöntemi ile yaptım. Gayet efektif çalışıyor sistem.
Not 2. Eğer elinizde bu tarz bir sistem varsa buna otomatik gübreleme sistemi entegre etmek mantıklı. Sıfırdan yapmak istediğinizde maliyet maalesef Jebao markasının otomatik gübreleme makinesinin fiyatına yaklaşıyor. Üzerine uğraşması ve harcanan vakitte ayrı bir maliyet. DİY projesi olmasına rağmen cost effective bir sistem değil. Sıfırdan kurmak açısından.
Not 3. Maliyet ile alakalı sorulara cevap olması açısından yaklaşık tablo aşağıda. Bu rakamlara deneme yanılma ve ek masraflar için yüzde 5 fark ekleyebilirsiniz
Kaydol:
Kayıt Yorumları
(
Atom
)
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder