Ali'nin Akvaryum Maceraları: Priz Sistemi


18 Aralık 2020 - Dun biraz fırsat bulup oğlum ile otomasyon projemizin başına oturduk yine. İlk olarak dört girişli bilgisayar üzerinden kontrol edilebilir priz sistemini yapmaya başladık.

İlk olarak planlama ile başladık. Daha önce buna benzer bir priz sistemi daha yapmıştık. Bu daha gelişmiş versiyonu olacak. 4 giriş; 1 adet ATO sistemi ve 2 adet pompa sistemini kontrol edecek. 1 adet girişte boş kalacak. Kablolamayı oğlumla yaptığımız için uzun sürdü tabii ki ama ortaya gayet düzgün bir sistem çıktı ortaya ki, durumdan çok mutluyum.


Hazır elimiz değmiş iken eski priz sisteminin de tamamen elden geçirdik. Zaman içerisinde bazı eksiklikler görünce böyle bir çalışma sistemin daha sağlıklı çalışması için iyi oluyor. Yeni gelen mesafe sensörü düzgün çalıştığı için önümüzde donanımsal sorun kalmadı. Bakalım programlama işini yapabilecek miyim?

Son dönemlerde asabımı fena halde bozan Ph kontrol sistemini sistemden sökerek elden çıkarttım. Bizimki gibi basit akvaryumlar için çok gerekli olmadığı aşikar idi. Bir yandan yer açıldığı için sevinçliyim. Muhtemelen şu sıra ile geliştirme çalışmaları devam edecek.

1. Otomatik su doldurma sisteminin, ATO tamamlanması ve kodlanması. Donanım olarak herşey hazır sadece entegrasyon kaldı.

2. Otomatik yemleme makinesinin modifikasyonu ve skimmer sistemi ile entegrasyonu. Burada da skimmer sistemini hallettim. Otomatik yemleme makinasını sokup teknolojisini anlayıp uyarlama olayı kaldı.

3. Kamera sisteminin entegrasyonu. Buyuk ölçüde tamamlandı. Sadece akvaryum içinde mi olsun dışarıdan mı gözleyeyim ona karar vermedim.

4. Otomatik su temizleme ve doldurma sisteminin çalıştırılması. Bu defa olacak gibi. Klor sistemini de çözmek gerekecek. Bakalım merak ediyorum sonucu.

5. Dozaj pompalama sisteminin kurulması. Burada da proof of concept kısmı bitti. Donanım tamamlandı.  Sadece entegrasyon kaldı. Aslında bu da bizim akvaryum için gereksiz ama heves ettim. Sonuçta suya haftada 1 kez all-in-one sıvı gübre atacağız altı üstü :)

6. Soğutma sisteminin sisteme entegrasyonu. Bu tarafta da isin büyük çoğunlugu bitti. Sadece kurulum kaldı. Zaten teorik olarak ısıtma sisteminin tam tersi olduğu için herşey hazır.

Bu işleri inşallah bitirebilirsem tam aklımdaki şeyi yapmış olacağım.


Hiç yorum yok :