Ali'nin Akvaryum Maceraları: Şubat İtibarı İle Akvaryumumuz


Ölçüler: 80x30x40cm
Canlı Türleri: Lepistes ve yavruları, sayısı bilinmeyen kiraz karides, 6 adet panda çöpçü, 1 adet elma salyangoz, 1 adet nerite salyangoz
Bitki Türleri: Muhtelif moss, Amazon hançeri, Limnophila sesiflora, Pistia
Tankın Yaşı: yaklaşık 6 ay
Filtrasyon ve Işıklandırma: 2 adet Sunsun HW-603B dış filtre, 1 adet Venus Aqua SK-680, 1 adet Jebo UV-H18 Ultraviole Filtre, 3 adet Sobo WP-3400 kafa motoru (bknz açıklama) 2 adet 70cm beyaz 1 adet 70cm karışık renk DIY SMD aydınlatma
Tasarım ve Dekorasyon: Hagen siyah kum, Yati kökü

Akvaryumumuzu oğlumun isteği ile kurdum. Benim akvaryum dünyasına özel bir ilgim yok ancak çocuk gelişiminde faydası olacağına inandığım için bol hatalı bir başlangıçtan sonra bu haline getirdik. Akvaryumumuzun bu konu başlığındaki özel çaba ile hazırlanmış, harika akvaryumlara bakarak eklenmesine gerek bile olmayabilir doğruyu söylemek gerekirse. Belki okuyucular için ilginç bir tarafı oğlum ile yaptığımız daha doğrusu yapmaya çalıştığımız otomasyon sistemi olabilir. Bu süreç baba oğul beraber çalıştığımız ve çok şey öğrendiğimiz harika bir deneyim oldu. Tüm aşamaları özellikle de hatalarımızı buradan okuyabilirsiniz.


FİLTRASYON DETAYLARI
-Kullanılan 2 adet Sunsun HW-603B filtrenin iç malzemeleri değiştirilmiştir. 1 adedin içerisine Sera Crystal Clear, Eheim Substrat Pro, Eheim Mech, diğerinin içerisinde ise Sera Crystal Clear, Seachem Matrix ve Seachem Purigen eklenmiştir. Su girişleri pipo filtre süngeri ile teçhiz edilerek yavruların kaçması önlenmeye çalışmıştır. 1 adet Sunsun HW-603B çıkışına Jebo UV-H18 Ultraviole Filtre eklenmiştir.

-Venus Aqua SK-680 yüzey temizleyici içerisine Sera Crystal Clear eklenmiş, çekiş bölümüne uygun sünger eklenmiştir. Yine amaç yavru balıkların kaçmasını önlemek tabii ki.



DEKORASYON
Dekorasyon amacı ile herhangi bir çalışma yapılmamış olup, oğlum ile farklı yerlere bitkiler eklenerek kendi hallerine bırakılmıştır. Yavaş yavaş büyüyor bitkilerimiz...

OTOMASYON SİSTEMİ
Kurmaya çalıştığımız sistem Ranjib Dey tarafından geliştirilmeye devam edilen Reef-Pi projesini temel alıyor. Daha çok reef tankları için kullanılan bu sistemi elimden geldiğince özelleştirip kendi ihtiyaçlarıma uygun hale getirmeye çalıştım. Daha fazla detayı https://reef-pi.github.io adresinde bulabilirsiniz.



Sistem Raspberry Pi 3 B mini bilgisayar üzerine kurulmuş olup, otomasyon sistemimiz şu özelliklere haizdir.

- Smart marka 100W ısıtıcı sisteme entegre edilmiş DS18B20 ısı sensörleri ile otomatik açılıp kapatılmakta. Bu sistem sayesinde ısıtıcı kalibrasyonuna gerek kalmadan akvaryumun suyu hedef ısıda başarı ile tutulmaktadır. Gereklilik halinde sistem kendini tamamen devre dışı bırakıp kapatılabiliyor.

- DIY ışık sistemi, gün döngüsü yapacak şekilde bilgisayar sistemi ile kontrol ediliyor. Sabahları ışıklar yavaş yavaş açılarak öğle saatlerinde 3 adet LED ışıklandırma bloğu günün en parlak halini simule ediyor. Akşam ise yavaş yavaş ışıklar kapatılıyor. 3 adet SMD LED şerit bilgisayarın zamanlayıcısı ile programlanarak kontrol edilebiliyor.

- Sabah ve akşam balıkların yemleme işlemi Dophin AF-012 ile yapılıyor. Bahsi geçen otomatik yemleme makinesi tamamen elden geçirilerek kontrolü otomasyon sistemi tarafından yapılmakta.

- Yemlemenin akabinde takribi 10 dakika sonra Venus Aqua SK-680 yüzey temizleyici 30 dakika çalışarak yüzeyi temizliyor. Bu işlem sabah ve akşam yemlemeleri sonrasında otomatik olarak tetikleniyor.


- Sistem gün içerisinde eksilen suyu sensör vasıtası ile tespit ederek 4LT'lik mini bir depodan 1 adet Sobo WP-3400 vasıtası ile eksik suyu tamamlayabiliyor. Yaz veya kış mevsimine göre su seviyesinin kontrolü daha sıklıkla yapılarak suyu eksilmesi daha erken şekilde tamamlanacak şekilde programlamak mümkün.

- Akvaryum içerisinde bir adet kamera ile akvaryumun durumunu 7/24 izleyebilmek mümkün. Gerek ev içinden gerekse de dışarıdan. Ben ekstradan bir kamera daha ekleyerek belirli saatlerde dışarıdan fotoğraf çekerek Google Drive'a eklemesi için programladım. Bir terslik durumunda tüm sistemi dışarıdan kontrol ederek gerektiğinde kapatmak üzere kullanıyorum bu sistemi.

- Sistem iki adet peristaltic pompa ile akvaryuma gereken kimyasalları otomatik olarak ekleyebiliyor. Ben şu an Reeflowers Fosfat ve mikro element gübreleri için kullanıyorum.

- Yaz aylarında akvaryumumuzla ilgilenemeyeceğimiz için otomatik bir su değiştirme sistemi de hazırladım. 2 adet Sobo WP-3400 kafa motoru ile çalışan sistem su an dolapta yaz tatili dönemini bekliyor...


- Tüm cihazlar uzaktan açıp kapatılacak şekilde otomasyon sistemine bağlı durumda. Isıtıcı, UV filtre hariç tüm elektronikler UPS sistemine bağlanmıştır.


-Tüm bu cihazlar, gerekli ölçümler ve akvaryumun kontrolü, herhangi bir bilgisayar veya cep telefonu ile evden, Real VNC sayesinde ev dışından kontrol edilebiliyor.

Akvaryumumuzun gelişmesinde akvaryum.com üyelerinin tavsiyeleri çok etkili oldu. Saçma sapan sorular ile kafasını ağrıttım tüm arkadaşlarımıza teşekkür ederim....

Hiç yorum yok :