Ali'nin Akvaryum Maceraları:


21 Aralık 2020. Sabah itibari ile hem ATO hemde otomatik su değişimi için kurduğumuz sistemlerin denemesini yaptık. ATO yani otomatik su tamamlama sistemi 4 litrelik minik bir su deposu ile çalışıyor. Su seviyesi sensöründen alınan bilgi motora aktarılıyor ve eksik hacim tamamlanıyor ve sistem duruyor. Bu mini depoyu akvaryumun arkasına gizledik en azından şimdilik.


Sistem mükemmelen çalışıyor. Sadece motorun debisini düşürdük biraz.

Otomatik su değişim sistemimizinde denemesi başarılı oldu ilk kez. Birkaç parça bekliyorum yurtdışından onlar da gelince tam anlamı ile hazır olacak. Kamera sistemleri de basari ile test edildi ve kullanıma açıldı.


Önceki fotoğraflarda bazı parçaların deneme amacı ile yerlerine teller ve geçici parçalar ile tutturulduğunu fark etmişsinizdir. Bunların tamamı yerlerine 3D baskı ile hazırlanan parçalar ve plastik kelepçeler ile sabitlendi.

Ekipmanın ve pompaların bulunduğu bölüm elden geçirildi. Ufaklığın elleyemeyeceği şekilde sabitlendi. Olasıl bir sıkıntı durumunda pompalardan su sızıntısı vesaire olursa pleksiden su tahliye kanalları hazırlandı. 220V sistemi tamamen ayrıldı ve güvenlik amacı ile ikinci bir sigorta takıldı. Tüm sistemin UPS bağlantısı da yapıldı.


İşin programlama tarafı da bitti sayılır. Şimdilik zamanlayıcı ve makroları elden geçirdim. Hassas bolumu oğlan uyuduktan sonra yapacağım.


İsin en güzel tarafı bana sorarsanız sistem içinde bu kadar fazla sensör, devre vesaire olmasına rağmen akvaryum dışarıdan normal ve standart gözüküyor.

Projenin artık sonlarına geliyoruz. Önümüzdeki günlerde su değişim sistemine güvenlik amacı ile mekanik tip mini şamandıra alıp son ayarları yaparız artık. Klor sistemi için elektronik bir yapı kurmaya gerek olmayacak herhalde, onu en son düşüneceğim.

Deneme amaçlı kullandığım Peristaltik pompayı çok beğenmediğim için yenisini getirteceğim. Tamamen deneysel amaçlı 2 veya 3'lü bir sistem yapmayı planlıyorum. Otomatik gübreleme veya dozajlama sistemini de çözmüş oluruz böylece.

Otomatik yemleme sistemini de gelecek hafta söker çalışma mantığını anlayıp sisteme entegre ederim.


Aynı sistemin minyatür bir varyasyonunu karides tankım için yapacağım. Çok şey ögrendiğimiz için çok kısa surede yaparız onu. Sadece malzeme tedarik etmek lazım. Orada ısıtma yerine soğutma sistemi olacak, su sıcaklığı sensörü olmak zorunda, su seviyesi sensörü ve ışık kontrolü olması yeterli olacak diye düşünüyorum. Elimizdeki fazla parçalarla bile yapılabilir bir sistem. Neyse o başka bir zamanın konusu....

Hiç yorum yok :