Özhan Atalay'ın Kişisel Sitesi


Özhan Atalay'ın Hifi Ziyaretlerinden. Fotoğraf: Özhan Atalay

Sn. Özhan Atalay, İstanbul Hifi Kulübünün eski başkanlarından bir tanesiydi. Sanırım 2000'lerın başlarında kendi kişisel web sitesini açmıştı. O döneme ait hatırladığım şey sitenin beyaz renk olduğu ve yeşil/sarı tonlarında banner'lara sahip olduğu idi. Site biraz önce yazdığım gibi kişisel bir web sitesi yapısındaydı ve hifi hobisinin gelişmesinde önemli bir pay sahibi olmuştu o dönemlerde. Ancak sitenin ismi noname miydi yoksa farklı mıydı hatırlamıyorum.

Her neyse, o dönemde site ticari yapıdan uzaktı ve tamamen paylaşım amacı ile yapılmıştı. Açık söylemek gerekirse benimde sıklıkla ziyaret ettiği ve bir şeyler öğrendiğim bir siteydi.

O dönemde aklımda kalan bir kaç önemli yazı var. Bunlardan en önemlisi Homulus Saphienus Audiophilius idi. Esprili bir dilde yazılmış, hardcore odyofillere mizahlı bir dil ile yaklaşan bir yazıydı. Bunun haricinde Daha İyi Ses Elde Etmek İçin Öneriler diye bir yazı daha hatırlıyorum. Eminim ki bir çok kişi bu yazıdaki önerilerin bir kısmını denemiştir. Ben denemiştim açıkçası. Sitenin asıl ilginç bölümü basit DIY projelerinin anlatıldığı bölümdü. Hava izolasyonlu kablolar, birde Hemoroid yastığından yapılan bir izolasyon platformu ilk aklıma gelenler. Sitede ayrıca o dönemde ilk kez tanıştığım Avantgarde horn hoparlörler için bir upgrade pakedi (veya önerisi) bulunuyordu. Ayrıca Sn. Özhan Atalay'ın sistemi ve ayrıntıları da sitede bulunanlar arasındaydı.

Yanılmıyorsam oldukça ayrıntılı bir Audio Consulting yazısı ve Boenickle Audio -umarım doğru yazmışımdır- yazısı vardı. Yanlış hatırlamıyorsam yurtdışı ziyaretleri hakkında ayrıntılar verilmişti. Bende dahil bir çok kişi Audio Consulting ismini ilk kez o dönemde bu yazı sayesinde duymuştuk.

İlerleyen dönemlerde kişisel site adım adım daha ticari bir yapıya büründü. Çeşitli kablolar, ıvır zıvırlar satılan ve ticari alım satım bölümleri ağır basmaya başladı. Bu siteyi güzel kılan hemen herşey sitenin derinliklerinde kaldı. Zaten arayüz değişmiş ve site çok farklı hale gelmişti. Bu yeni yapıyla ilgili olumsuz düşüncelerimi bir kaç kez kendi web sitelerimde yazmıştım. Anlayacağınız ticaret, hobiye duyulan sevgiye üstün gelmişti. Buna da hepimiz saygı duymalıyız.

Sn. Özhan Atalay'ın kişisel sitesinin ilk hali sanırım artık ulaşılabilir bir yerlerde değil. Yerine açılan noname sitesi belki gereklilik veya gelişimin doğal bir sonucu idi bilemiyorum ancak eski sitesinin kendi elleriyle yok edilmesi bence doğru bir karar değildi. Netice olarak bu sitede her şeyin başlangıcında önemlidir. Sonrasını ise belki başka bir zaman anlatırım. Gerisi oldukça tatsız bir hikaye en azından benim için.

Devam edecek...


Bu yazı Türk Hifi Dünyasının İnternet Üzerindeki Tarihi yazı dizisinin bir parçasıdır. Dizinin tüm bölümlerinin indeksini görmek için buraya tıklayınız.

Hiç yorum yok :