Blog Action Day 2010: Su Tasarrufu


Biliyorsunuz geçtiğimiz sene Stereo Mecmuası olarak ilk kez Blog Action Day'e katılmıştık. Bu sene de tüm dünyadan binlerce bloğun katıldığı organizasyona katıldık. Her sene düzenlenen bu etkinlikle alakalı blogactionday.change.org adresinden daha ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
Bu senenin konusu "su"

Küresel ısınmanın bir şehir efsanesi olmadığını son yıllarda iyiden iyiye ispatlandı. Ülkemiz ilkokul bilgilerimize göre su yönünden zengin olmasına rağmen, büyük şehirlerimiz yazları su kesintileri yaşıyor. Tarım alanları susuz kalıyor. Daha önce şırıl şırıl derelerin aktığı yerlerde ise su buharlaşıp yok olmuş gitmiş durumda. Tamam bunda hepimizin suçu var ancak her şey bitmiş değil. Bireysel olarak yapabileceğimiz bir çok şey var. Haydi bunlara bir göz atalım,

1- En bilindik şey, dişlerimizi fırçalarken, su akmasın. Suyu kullanmadığınız zaman kapatın. Ağzınızı çalkalayacağınız zaman suyu açın, çalkalama esnasında suyu kapatın. Ciddi şekilde su tasarrufu yapacaksınız.

2- Sakal tıraşı olurken de, aynı şekilde tasarruf etmek mümkün. Örneğin suyu sadece tıraş bıçağınızı yıkayacağınız zaman suyu açın. Emin olun ki, bu bile ciddi bir su tasarrufu sağlayacaktır. Olayı abartmak isteyenler sakal tıraşı olmayı bırakıp, kaptan mağara adamı gibi gezebilirler. Bu durum sosyal hayatınızı dinamitlemek olacağından olayı abartmamanızı tavsiye ederim :)

3- Bulaşık makinesi kullanmak.  Bu konu gerçekten çok ilginç. Bulaşık makinesini tepeleme doldurmak yerine elde yıkamak isteyince gerçekten çok daha fazla su harcıyoruz. Yeni nesil bulaşık makineleri gerçekten çok az su ve elektrik harcıyorlar. Tabii makineyi tepeleme doldurmak için, bardak, tabak ve çatal/bıçak stoğunuzun yeterli olması gerekli. Stoğunuz eksik ise alışveriş için hiçbir kadın bu konuda size hayır demez. Ama dikkat edin, tasarruf yapacağız derken hanım sizi batırmasın.

4- Meyve sebze yıkarken, önce bir kaba su doldurun. Önce bir süre meyve, sebzenizi bu kap içerisinde tutun. Böylelikle zirai ilaçlar gibi meyve sebzeyi kaplayan kimyasallardan kurtulursunuz. Daha sonra musluk suyu altında durulayıp, meyve sebzenizi kullanabilirsiniz. Tema'nın araştırmasına göre 4 kişilik bir aile bu konuya dikkat ederek senede 18 ton su tasarrufu yapabilir.

5- Duş yaparken olayı abartmayıp, biraz daha az su altında kalın. Yine tertemiz olursunuz ama 1 dakika az duş ile yaklaşık 4 ton su tasarrufu yapabilmeniz mümkün. Bu arada musluklarınız ve duşlarınızın baş kısımlarını modern parçalarla değiştirmenizi tavsiye ederim. Bu baş kısımları, hava ile suyu karıştırıp daha yüksek basınçla akıtıyor. Böylelikle daha az su ile daha yüksek basınç sağlarsınız.

6- Evinizde akıtan muslukları, klozetleri tamir edin. Muslukları tamir etmek için genelde bir kauçuk conta yeterli oluyor. Hoş tabii belediyelerimiz arada sırada su borularını delip tonlarca suyun boşa akmasına sebep oluyor ancak son yıllarda belediyelerde bu konuda önemli çalışmalar yaptılar. Haklarını yemeyelim.

7- Bir diğer su tasarrufu yönetimi klozet rezervuarının mekanizmasını değiştirmek. Biliyorsunuz iki aşamalı mekanizmalar var. Birinci aşamada daha az su, ikinci aşamada ise rezervatuarının tamamını akıyor. Bu mekanizmaların fiyatları son derece uygun ve hemen her marka model rezervuar için bu mekanizmaları bulmak mümkün. Değiştirmesi biraz el becerisi gerekiyor. Dikkatli olmak lazım. Özellikle depo kapağını kırmamaya dikkat edin...

8- Yine ufukta alışveriş gerektiren bir konu ama çamaşır makinesi doldurmadan çalıştırmayın. Bunun için yeterli giysi stoğunuzun olması lazım tabii. Stokları tamamlamak için olayın abartmayın.

Sizlerinde su tasarrufu ile ilgili fikirleriniz varsa yorumlar kısmından diğer okuyucularımızla paylaşabilirsiniz. Daha fazla bilgi için TEMA'nın Suyunu Boşa Harcama sitesini ziyaret edebilirsiniz.  Geçen sene yazıyı bir şekilde hifi ile bağlamıştım ama su ile hifi arasında şimdilik bir ilişki kuramadım. Aklıma bir şey gelirse yazıyı editlerim, sanırım...

Hiç yorum yok :