Mehter Marşları 45'lik


Bu hafta 45 devirlik plaklarımızı düzenledim. Yavaş yavaş listeleyip, temizliyorum. 7" boyutundaki plaklar özellikle kapakları varsa gerçekten çok keyifli oluyor. Dün akşam arşivin derinliklerinde bulduğum bir plak. Mehter Marşları 45'liği. Plağı bloğuma eklemiş olmamın sebebi bulunmaz Hint kumaşı olması değil. Yukarıdaki etikete dikkatlice bakarsanız Sivil Mehter Takımı ibaresi var. Askeri mehter takımı tabir edilen Haribiye Askeri Müzesinin Mehteran bölüğüdür, onu herkes bilir de, o dönemde sivil mehter takımı denilince ne anlaşılıyordu acaba?

2 yorum :

aslan dedi ki...

plak şirketinin adını okuyamadım ama pathe'nin taş plak olarak bastığı kaydı 45lik olarak basmışlar sanırım. eskiden mehter gruplarına dair bir kısıtlama olduğunu okumuştum diye hatırlıyorum ama emin değilim. zaten kısıtlama varsa sivil grup nasıl kurulacak değil mi. belki de askeri olmadıklarını özellikle vurgulamak için karışıklık olmasın diye sivil demişlerdir.

hakancez dedi ki...

Gramofon adlı bir yerel firmanın baskısı plak şirketi. Evet dediğiniz doğru geçmişte çok az mehter topluluğu varmış ve hatta bazı mehter takımlarından müzisyenler isimlerini vermeden bu tarz kayıtlar yapmışlar. Bu durum bir şekilde mensubu oldukları kurumlardan gelecek tepkileri de sıfırlıyordu sanırım. Ancak ülkemizde basılan plaklarla alakalı bilgilere ulaşmak gerçekten çok güç olduğundan varsayımlar üzerinde konuşmaktan başka yapabileceğimiz bir şey yok ne yazık ki...