Fujifilm FinePix S2950 İncelemesi Amatörden Amatörlere Yorumlar



Geçtiğimiz haftalarda bir fotoğraf makinesi almak konusunda araştırmalara başlamıştım. Bloğumda da okuyucularıma bazı sorular sordum. Gerek gelen yorumlardan gerekse de gelen e-postalardan kafamda bir fikir oluştu. Aslına bakarsanız bir makinenin kalitesini belirleyen konulardan olan lens, CCD veya CMOS sensörlerinin kalitesi gibi teknik verilerin içerisinde kayboldum gittim. Tüm bu karmaşanın içerisinde birkaç sonuca ulaştım. İyi bir kompakt sınıf fotoğraf makinesi çoğu zaman SLR Like (yazının devamında SLR kılıklı olarak anılacak) tabir edilen makinelerle benzer hatta daha iyi performans gösterebiliyor. Ancak bir gerçek var ki, benim ayırdığım bütçelerde (500TL altı) alınacak fotoğraf makinesinden fazla bir şey beklememek gerekiyor.

Arayış sürecimde bir çok makineyi inceledim ve yorumlarını okudum. Benim bakındığım sınıf fotoğraf makineleri ile yorumları okuduğumda kafam iyice karıştı. Makineler ve beklentileri karşılama performansları arasında her zaman bir eksiklikler vardı. Bunun en önemli sebebi insanların daha önce kullandığı makinelerden yeni aldıklarına geçtiklerinde elde ettikleri veya edemedikleri performanslardı. Yani iyi bir kompakt makineden vasat bir “SLR kılıklı” makineye geçtiğinizde her zaman iyi performans elde edemiyorsunuz. Bu noktada benim açımdan fazla bir sıkıntı olmayacağına karar verdim. Kullandığım fotoğraf makinesi bundan 5-6 sene önce üretilmiş ve döneminin giriş seviyesi bir üründü. Anlayacağınız hangi makineye geçersem geçeyim, küçük çaplı bir devrim yaşayacaktım.

Aslında gönlümün bir köşesi Hakan boş işlerle uğraşma Leica D-LUX serisinin en basitini al geç diyordu. Ancak araştırdıkça 800 Dolar segmentinde çok ilginç makineler karşınıza çıkıyor. Bir noktadan sonra araştırmalar kafa karışıklığından başka bir şeye karamıyor ne yazık ki. Çevremde fotoğrafçılık ile profesyonel anlamda uğraşan insanların ise haklı eleştirileri ve yol göstermeleri ise işleri benim için biraz daha karıştırıyordu.

Tüm bu kafa karışıklığının ortasında geleneksel alışverişe çıkma taktiklerimi kullanmaya karar verdim. İlk önce bütçemi belirledim, 500TL'den bir kuruş fazla vermemek birinci önceliğimdi. Alacağım makine ister kompakt isterse de SLR kılıklı olsun her zaman yanımda taşıdığım çantama girebilmeli. Özellikler konusunda senelerden beri sıkıntı yaşadığım makro çekim konusunda 2cm veya 3cm'den yeterli performans göstermesi en öne çıkan şeydi. Ayrıca istediğim zaman istediğim ayarı yapabilmeme izin vermesini de istediğim bir özellik olarak kenara not ettim. Makinenin standart pil ile çalışması benim için olmaz ise olmaz idi. Her zamanki gibi alışveriş listemi bu koşullara göre oluşturdum ve sonuçta 5 ürüne düşürdüm.



Bu listeyi araştırırken şans eseri Hepsiburada.com sitesine girdim ve Fujifilm FinePix S2950 modelinin kampanyada olduğunu gördüm. Yaklaşık 370TL'ye gelen fiyat hem bütçemin içerisinde kalıyor hemde Fujifilm FinePix S2950 istediğim tüm özelliklere sahip gibi görünüyordu. Geçmişte Fuji ile çalışma imkanım oldu. Belki yüzlerce makine sattığımızı ve insanların genel olarak mutlu olduğunu biliyordum. (1) Yurtdışındaki sitelerden kullanıcı yorumlarını okudum ve sonunda satın almaya karar verdim. Akşam satın aldığım ürün bir gün sonra elime ulaştı.

Ürünü takribi 3 haftadır aktif olarak kullanıyorum. Memnun olduğum ve olmadığım konuları şu şekilde özetleyebilirim. İlk olarak memnun olduğum konular,

1- Makine bayağı küçük. Resimlerde görülenden çok daha küçük. Alırken her zaman yanımda taşıdığım bilgisayar çantamın ölçülerine göre kontrol etmiştim ama özelliklerinde maksimum değerlere yer verildiğinden gerçekte makine çok daha az yer kalıyor. Bu hoşuma gitti.
2- Ürün üzerinde bir çok farklı mod var. Kendi ayarlarınızı kaydedilmek de mümkün. Makinenin standart veya ön tanımlı modlarında gece çekimi çok başarılı olmasa da, farklı değerleri deneyerek benim açımdan tatmin edici sonuçlara ulaşmam mümkün oldu. Gündüz çekimlerinde ise ön tanımlı mod'lar gayet iyi performans gösteriyor.
3- Makro performansı bu fiyat seviyesinde bir makine için neredeyse mükemmele yakın. Beklediğimden çok daha iyi bir performans elde ettim.
4- Ürün 4 adet kalem pil ile çalışıyor ve kullanacağınız pilleri iyi seçerseniz (2500MHa ve üzeri, kaliteli bir marka) şarj sorunu yaşamıyorsunuz. Tabii 4 pilin bir götürüsü var, makine bir miktar ağırlaşıyor. Ancak bu benim açımdan hiç sorun değil.
5- Hızlı bir hafıza kartı kullandığınızda iki fotoğraf arasında bekleme süresi neredeyse hiç hissedilmiyor. Ayrıca acil durumlar için seri çekim mod'ları da bulunduğundan makinenin hızı benim beklentilerimi karşıladı.
6- Ses kayıt fonksiyonu. Bunu çok sevdim. Diyelim ki bir fotoğraf çektiniz ve bir zaman sonra bunu nerede çektiğinizi unutuyorsunuz. Bir tuşa basıp çektiğiniz fotoğraf için sesli not ekleyince bu sorun ortadan kalkıyor. Belki yeni makinelerde kullanılan bir özelliktir ama ben ilk kez denk geldim ve çok işime yarıyor.



Gelelim sevmediklerime,
1- Hafıza kartına ulaşmak için pil haznesini açmak gerekiyor. Genelde fotoğrafları makine üzerinden veya USB kablosu ile bağlamak yerine doğrudan hafıza kartını bilgisayarıma bağlayarak kullanmak benim işime gelir. Bu durumda her defasında pil haznesini açmak benim bir eziyet.
2- Makinenin zum fonksiyonu başarılı ancak benim gibi eli çok titreyen insanlar için tripod kullanımı şart. Kardeşimin profesyonel makinelerindeki titreşim önleme performansını görünce bu makine ilk bakışta başarısız gibi görünebilir. Ancak bahsettiğim ekipmanın binlerce dolar değerinde olduğunu düşününce Hakan fazla beklenti seni sarsmasın demek geliyor içimden. En azından şöyle söylemek doğru olur sanırım üst sınırda zumlama yapmak için tripod kullanımı şart.
3- HD Video çekimi noktasında bir miktar sorun var gibi. Çok fazla hareket edip, zumlama yaptığınızda görüntü bulanıklaşıyor. Ayrıca HD Video çekimindeki ses performansı çok başarılı değil.
4- Ürünün yanında fazla bir aksesuar gelmiyor ama gelen askı tam anlamıyla kötü. Hani hiç koymasalar iyiymiş. Hakan bunu kullanacak mısın derseniz hayır kullanmayacağım ama askı kaliteli olsa bana bir zararı olmazdı doğrusu.

Sonuç olarak 370TL veya daha doğru tabirle 400TL'nin altındaki bir fotoğraf makinesi için fazla konuşmamak lazım. FinePix S2950 alarak bir kumar oynadım ve sonuçlarından çok memnunum. Verdiğim paraya göre aldıklarım gayet yeterli. Eğer iyi bir kompakt sınıf makineden bu makineye geçeceksiniz bunu oturup düşünün ancak benimkisi gibi orta hatta giriş sınıfı bir makineden FinePix S2950'ye geçmek neredeyse devrim gibi bir şey. Tavsiye ederim..

(1) Mağazacılık günlerinin hayatıma kattığı avantajlardan bir tanesi

Ekleme: AC Power Adapter AC-5VX ve DC coupler CP-04 operasyonunu tamamladım. Artık makinemi elektriğe bağlı şekilde pil ile uğraşmadan kullanabiliyorum. Ayrıntılar için buraya tıklayabilirsiniz

24 yorum :

zafer dedi ki...

teşekkürler uzunca bir süredir bende yarıprofosyonel bi mak
ina almayı düşünüyorum ama fiyatlar malum casio marka dijital makinamdan geçiş yapıcam yorumları okuyorum bi defa alıp pişman olmak istemiyorum notunuz tercüman gibi geldi

khan dedi ki...

tşk...valla cok kafam karıştı prof.ların yorumlarından..sızın paylasdıklarınız benı makınayı al,memnun kalırsın deye dusundurmeye başladı

mert mercan dedi ki...

sizlerden bişi istiyebilirmiyim madem kullanicisisiniz bu makinenin ben görüntü kalitesinden hiç memnun değilim bana yardimci olabilirmisiniz. ayarlari konusunda

hakancez dedi ki...

Karanlık ortamlarda mı sorun var, yoksa genel olarak mı memnun değilsiniz?

sermet dedi ki...

karanlık ortam için ne gibi bi ayar yaptın anlatırmısın ?

Sabo dedi ki...

Gece Cekımlerı Iıcn hangı Ayarı Kullanıyorsunuz ? ve flu çekımler ıcın hangı modu kullanıyorsunuz ?

hakancez dedi ki...

Genel olarak manuel (M) modunu kullanarak çekim yapıyorum. Işığın durumuna göre histogramı kullanarak grafiğin orta bölümünde ışığı yükseltmek için ayarlama yapıyorum.

Enstantaneyi oynama şansımız çok yok malum bu makinede böylece titreşim sorunu ortadan kalkıyor. Bu noktada diaframı oynamak ve grafiklere bakarak ISO'yu oynamak genelde iyi sonuçlar elde edebilmek mümkün...

mehmet dedi ki...

Bu da digerleri gibi Arkası blanık yapıyormu

gizem dedi ki...

iyi günler makineyle ilgili güzel yorumlarınızı paylaşmışsınız ama benim bi sorunum var fotoğraf makinemi açtığım zaten kapatıp tekrar açın yazısı çıkıyor ve dediğini yaptığğım halde tekrar aynı hatayı veriyor bunun sebebi ne ?

Gökçe dedi ki...

gizemle aynı sorunu ben de yaşıyorum iki dakka öncesine kadar sorun yokken birden oldu ve fotoğraf çekemiyorum bellek kart hatası sandım ve kartı biçimlendirdim ama sorun düzelmedi yardımcı olur musunuz?

hakancez dedi ki...

http://stereomecmuasi.com/wp-content/uploads/2013/04/stax_sr_009.jpg

Burada A modunu kullanıp F değerini oynamıştım örneğin. Zoom özelliği veya makro kullanarak aynı zamanda A modu ile F değerini oynayarak arkası flu çekimler yapmak sanırım mümkün. Aslında biraz deneme yanılma yapmak gerekli...

hakancez dedi ki...

Bahsettiğiniz sorunu ben bir kez yaşadım. Hemen memory kartımı ve pillerimi değiştirerek sorunu çözdüm. Pil konusu çok mühim bu makine için. Yüksek amperli bir pil kullanıyorum ve memory kartını Sandisk firmasının Extreme sınıfından Class 10 seçtim ve bir daha sorun yaşamadım. Makineyi oldukça yoğun kullanıyorum www.stereomecmuasi.com adresindeki tüm fotoğraflar bu makine ile çekildi ve çekilmeye devam ediyor...

bahadır dedi ki...

kooay gelsin aynı makinadan bendede var ama bi sornum var
resmin sağ alt köşesinde tarih yazmaını istiyorum nasıl yapacam bilmiyorum acil yardımcı olurmusunuz ?

hakancez dedi ki...

Benim hatırladığım kadarı ile bu makine üzerinde o özellik yoktu ama ...

mustafa dedi ki...

benim hd de çekim yaparken neden 9 saniyeden fazla çekim yapamıyorum...

yusuf keleş dedi ki...

iyi günler ... ben hs 25 almayı düşünüyorum bana bu konuda yardımcı olabilirmisiniz acaba kafam çok karışık ... nasıl bi cihaz o konuda bir açıklama yapabilirseniz çok sevinirim

hüseyin dedi ki...

kullanığın pilin markası nedir benimkinin pili çok çabuk bitiyorda

hakancez dedi ki...

Ben son dönemlerde yüksek amperli bir Varta set kullanıyorum. Pilinizi seçerken amperinin yüksek olmasına dikkat edin. Ayrıca şarj edilebilir bir pil kullanmakta fayda var...

hakancez dedi ki...

Deneme şansım olmayan bir ürün için yorum yapmam doğru olmaz. Yanıltmak istemem sizi..

Selamlar

hakancez dedi ki...

Acaba kullandığınız memory kartta mı bir sorun var. Sıfır bir kart takıp daha doğrusu formatlayıp denediğinizde de aynı sıkıntı mı var...

Cüneyt Bozkurt dedi ki...

Fujifilm FinePix S2950 kullanıyorum ama hd video kayıtı 9:41 saniyeden fazla yapamıyorum ayarmı gerekiyor yoksa kart mı arızalı bilemiyorum yardımcı olursan sevinirim

Hakan Cezayirli dedi ki...

Fujinin sitesinde şöyle bir bilgi var. Sanırım kullandığınız SD kart kapasitesine göre değişiyor süre...

ModesMovieNumber of recorded pixelsMovie recording timeQualityHD(1280 x 720)*4VGA(640 x 480)QVGA(320 x 240)SDHC memory card4 GB17min.53min.1hr. 52min.8 GB35min.1hr. 47min.3hr. 46min.

Ahmet Kantemir dedi ki...

Kameranın Pili Hemen Bitiyor Neden Ne Yapmam Lazım ??

Hakan Cezayirli dedi ki...

Ekranını kapatın mesela... :)