Bir Restorasyon Projesi: Kasaya Girişelim Bölüm IV: Boya Rötuşları
Bir önceki yazımızda hoparlör kasasındaki vurukları onarmıştık ve arkasından hoparlörümüzü biraz parlatmıştık. Bu işlemin hemen arkasından içerisinde cila veya parlatıcı olmayan bir temizleyici ile hoparlör kasasını yeniden temizliyoruz. Bu sayede geldiğimiz durumu daha iyi görebilmemiz mümkün. Şimdi çok eğlenceli bir bölüme geçmenin zamanı geldi, boya kalemleri ile oynayacağız.
Hoparlörün orijinalinde bulunan veya belki ilerleyen yıllarda oluşan bir sorun vardı. Ön bölümde renk sorunu ortaya çıkmış. Ama ciddi bir renk geçişinden bahsediyorum. Sanki bu bölümler hiç boyanmamış gibi açık renkte. Aşağıdaki fotoğrafta ön çerçeve ile hoparlörün şasisinin birleştiği yerde bu ton farklılığını kolaylıkla görebilirsiniz. Ayrıca bir önceki yazımdaki fotoğraflarda da bu renk değişikliği dikkat çekiyor. Hoparlörün vuruk bölümünü hallettikten sonra en çok gözüme takılan kısım bu olduğundan, sırada bu bölümü adam etmek var...
Yine her zaman olduğu gibi alışverişe çıktım. Çeşitli yapı marketlerde Edding gibi dünyaca ünlü markaların ahşap rötuş kalemleri satılıyor. Ancak geçmiş deneyimlerden bu ürünlere bu kadar para vermenin gereksiz olduğunu çok iyi biliyorum. Bu yüzden çeşitli nalburiyelerde satılan markası olmayan kalem setlerinden almaya karar verdim. Küçük sorunları bu sayede halletmek mümkün oluyor. Ödeyeceğiniz tutar ise 10TL veya daha azı.
Bu işleme girişmeden önce tüm hoparlörün ön çerçevesini güzelce zımparaladım. Bu işlem için ince kum bir zımpara kullanmakta fayda var. Önemli olan üst tabakayı müdahale edilebilir hale getirmek. Zaten hoparlörü bir kaç kez zımpara işleminden geçirdiğimiz için çok kalın kum zımpara kullanmaya gerek yok.
Zımpara işleminin arkasından ham ağaç üzerine aldığım rötuş kalemlerinin en açık rengi ile bir astar çektim. Bu kalemleri kullanırken en dikkat edilecek konu şu, bu kalemleri üst üste kullandığınızda renk gitgide koyuluyor. Bu yüzden ağaç damarlarına yatay şekilde hatlar çizip, bunların renk yoğunluğunu farklı yapmak daha gerçekçi bir görüntü çıkartıyor ortaya. Arada daha koyu renkleri de kullanarak yavaş yavaş işleme devam edin. Arada sırada pamuklu bir bez ile boya katmanlarını birbirine yedirirseniz daha da doğal bir görüntü elde edebilirsiniz.
Bu işlemler bittiğinde kuruma sürecinin hemen ardından tüm ön çerçeveyi güzelce yağladım. Bu işlemi yaparken bezinizi çok bastırmayın ki, boya yaptığınız yerler zarar görmesin. Yağlama amacım boyanın ahşabın derinliklerine daha hızlı şekilde çekilmesini sağlamak. Yukarıdaki fotoğrafta işlemin sonucu var. Bir önceki fotoğrafta görülen yüzeyler artık hoparlörün renginde. Bu işlemin ardından ön panelin bir kaç gün kuruması için hiçbir işlem yapmadım.
Devam edecek...
Kaydol:
Kayıt Yorumları
(
Atom
)
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder