Yeni Hayatınıza Alışın: Mide Bulantısı ve Kusma


Şimdi hayatın gerçeklerinden konuşalım. Hamileliğin ilk üç aylık dönemi bazen sıkıntılı geçebiliyor. Açıkçası hamilelik olayının fıtratında bol bol mide bulantısı ve kusma var. Bunlara bonus olarak kanama gibi türlü terslikler eklenebilir. Baba olarak sizin göreviniz her zaman sağlam durmak. Bunlara ek olarak senelerdir evli olduğunuz eşinizi tanımayacak kadar huylarında değişim, ismine aşermek denilen ama aslında imkansızı başarmanız gereken bonus görevlerinizde oluyor.

Öncelikle her zaman sakin olmaya çalışın veya en azından dışarıdan sakin gözükmeye çalışın. Bir panik durumunda ortalığı daha beter kaos haline getirmenin bir alemi yok! Bir de şu var, bir terslik anında ister Allah yardım ediyor deyin, isterseniz vücut adrenalin basıyor deyin, bir şekilde üzerindeki takım elbiseyi yırtıp atan Superman haline gelebiliyorsunuz. Akabinde "ya Allah" deyip sorunlara dalıyorsunuz...

Tüm bu tersliklere hazır olmakta fayda var. Örneğin acil bir durum için evinizin yakınındaki sağlık kurumlarınızı öğrenmenizde fayda var. Aynı şekilde bir panik anında otomobilinize atlamak yerine evinize yakın bir taksi durağının telefon numarasını da cep telefonunuza kaydedebilirsiniz.

Ayrıca hiçbir zaman "112" acil servisin varlığını unutmayın. Baktınız panik oluyorsunuz aramaktan çekinmeyin. Önemsiz bir şey bile olsa, görevliler sizi yargılamayacak ve ayıplamayacaklar. Bunları yapsalar da umurunuzda olmasın zaten, önemli olan doğacak çocuğunuz.

Mide bulantısı ve dolayısıyla kusma dediğim gibi hamileliğin fıtratında var. Ne kadar çabuk alışırsanız o kadar çabuk adapte olursunuz. Eminim ki, içimizde bırakın eşinizin kusmasını, kendi kusmasından tiksinen okuyucularımız vardır. Aslında denklem çok basit, eşiniz diyelim ki kustu, banyo battı. Ben tiksiniyorum diyerek kızcağızın eline viledayı tutuşturup temizletecek haliniz yok. Yok ben yaparım diyen varsa gitsin kendini camdan atsın bir zahmet!

Ultrason öz çekimi. Bendeniz, doktorumuz Semih Hızıroğlu ve o dönem hamile olan eşim, Seçilcez...

Eh bu durumda iş başa düşüyor. Baktınız sizde fena oluyorsunuz geçici bir çözüm bulun. En temiz yöntem en ucuzundan ıslak/kuru tabir edilen elektrik süpürgelerinden almak. Ben rezil olacağıma param rezil olsun diyorsanız alın size yöntem. Basın elektrik süpürgesini iki dakikada ortalık tertemiz.

Gecenin geç vakitlerinde kusma olayı varsa eşiniz zırt pırt tuvalete koşmasın diyerek annelerimizin yöntemi olan başucuna kova koyma yöntemini de deneyin. Panik halde yataktan kalkıp tuvalete koşarken uyku sersemi her türlü hengame başınıza geleceğine bu kova yöntemi hayat kurtarıcıdır.

Tabii iş bununla bitmiyor. Eşinizin midesi uzun bir süre allak bullak olacağından bu tarz durumlar için buzdolabınızda bazı yiyecekleri bulundurun. Beyaz tost, beyaz peynir mideyi yatıştıran güzide yiyeceklerdir. Fantaziye girip kepekli, tam buğdaylı ekmek gibi spesifik işlere girmeyin, başınıza iş açmayın. En güzeli bildiğiniz beyaz ekmek.

Ancaaak,

Hamilelik sürecinin daha doğrusu ilk 3 ayının değişmeyen bir besin maddesi var ki, onu evden eksik etmeyin. Ülker Çubuk Kraker. Çubuk krakeri evinize koli ile alın stok yapın. Eşiniz çantasına atsın, evin muhtelif yerlerinde bulunsun. En ufak bir mide bulantısı veya mide kazınması durumunda eşinizin en iyi dostu çubuk kraker olacaktır. Susamlısını sallayın, en güzeli klasik olanı...

Bunun yanında evinizde patatesi eksik etmeyin. Mideyi rahatlatmakta güzel bir besin. Bir şekilde hazırlaması da kolay. Kabuklarını soyun, düdüklüye atın 5 dakikada hazır. Düdüklü kullanmaktan bi- haberseniz, kabukları soyduğunuz patatesleri küçük küçük doğrayıp tencereye atın. Bütün haldeyken pişmesinden daha kısa sürecektir. Yanına bir dilim yağsız tarafından beyaz peynir. Mideyi yatıştıracak en güzel yemek...

Ayrıca soda da dolabınızda mutlaka bulunması gereken bir içecektir.

Sizde eşinizin durumuna göre dolapta olması gerekenler listesi hazırlayın ve eksik etmeyin. Unutmayın alışveriş sizin lojistik sağlama görevlerinizden sadece bir tanesi...




Hiç yorum yok :