Doğuma Giderken Hayatımıza Giren Yeni Testler


Hamilelik süreci boyunca binbir çeşit test ile tanıştık. Ultrasonu da bir test gibi düşünürsek -ki bana sorarsanız zaten öyle- hemen her hafta bir devinim oldu hayatımızda. Bunlar yetmiyormuş gibi doğuma giderken yeni bir test hayatımıza giriyor; NST testi.

NST testi bebeğin kalp atışlarının seyrini ve kalp atışlarının bebek hareketleriyle ve varsa kasılmalarla olan ilişkisini gözlemlendiği bir test. Aslında bu test diğerlerine göre basit ne kan gerekiyor ne de çiş :)

Eşinizi bir yatağa yatırıyorlar. Karnına iki adet zamazingo bağlıyorlar. Siz zamazingo yazdığıma bakmayın bunların asıl adı "Prop". Bunlardan bir tanesi kasılmaları diğeri ise bebeğin kap atışlarını algılıyor. Bir nevi radar gibi bir şey. Bu arada eşinizin eline bir işaretleme cihazı tutuşturuluyor. Kasılma hissettiği zaman buna basıyor ve çıkan sonuçlarda cihazın algıladığı kasılmalar ile eşinizin işaretlemeleri karşılaştırılıyor.

NST testi hatırası. Ben sabah erken kalktığım için dağılmış durumdayım eşimin ise keyfi yerinde! 

Bu test duruma göre 10 dakika civarında sürüyor. Sonucunda elinize bir grafik veriyorlar. Veriyorlar derken tabii ilk önce doktorunuz durumu yorumluyor. Siz esprili şekilde anlattığıma bakmayın. NST Testi sayesinde bebeğin kalp atım hızı ve değişkenlikleri, eşinizdeki kasılmalar ve bebeğin kalbinin bu kasılmalara verdiği yanıt gibi binbir çeşit sonuç çıkıyor.

NST testinin sonucu yukarıdaki gibi bir şey. Zaman içerisinde kendiniz yorum yapabilir hale geleceksiniz :)

Ben tabii ki işin şeytanlık tarafındaydım ve bu testi bir sınav haline getirdim. Kağıt üzerindeki kasılmalar ile eşinizin hissettikleri arasında bir oranlama yapıp, olayı sündürebilme şansınız var. Vakit geçirmek için garip bir yöntem :)

Doğum yaklaştıkça bu testin yapılma sıklığı artacak...




Hiç yorum yok :