İlk Ay Uyku veya Uykusuzluk


Bebeğiniz evinize geldiği günden itibaren vedalaşmanız gereken şeylerden bir tanesi uyku düzeniniz.
Hep yazdığım gibi hiçbir şey eskisi gibi olmayacak ve inanın olmuyor :)

Bebeğin ilk dönemlerinde gece gündüz gibi kavramlarla uzaktan yakından alakası yok. Canı istediği zaman uyuyor ve canı istediği zaman uyanıyor. Uyanma mevzuu genelde ya açlık yada altını pisletmesi ile alakalı. İlk ay bir baba olarak birincil görevimiz yine lojistik hizmetleri. Çok şaşırtıcı değil mi?

Bebeğin uyuması ile alakalı dikkat edilecek ne önemli konu yan yatma mevzuu. Bunu sağlamak için özel yastık sistemleri kullanılabilir. Bu yastık sistemlerinin arasına yatırdığınızda bebeğiniz otomatikman bir yana doğru yatmış oluyor. Buradaki asıl olay bebeğin pek bir şeyden haberi olmadığı için kazaran kusması halinde boğulmasını önlemek. Tahmin edebileceğimiz üzere işler artık eskisine göre çok daha ciddi.

Yazıda bahsi geçen güvenli uyku yastığı böyle bir şey işte. Arasına koyun "put" gibi uysuun :)

Bahsettiğim teknoloji "Güvenli Uyku Yastığı" olarak geçiyor. Mantık olarak 2 adet yastık ve arasındaki bölümden oluşuyor. Bebeğinizin boyutlarına göre bu ara mesafeyi ayarlayıp ufaklığı arasına yatırıyorsunuz. Bu sayede içiniz rahat oluyor. Bebekte güvenli şekilde uyuyor...

İlk ay bebeğiniz sizin yatağınızda yatacak. Bizim yatağımız oldukça geniş bir yataktı ancak normal koşullarda hem ben hemde eşim "deli" uyuyan insanlar olduğumuzdan biraz endişeli idik. Sonuçta iki dev arasında yatan minicik bir şeye zarar vermek çok zor değil. Ben derin uykuya girdiğim zamanlarda bomba atılsa duymayan bir insandım mesela. Ancak merak etmeyin her şey değişiyor.

Ufaklığı bahsettiğim güvenli uyku yastığının arasına koyduğunuzda zaten aranızda bir bariyer oluşuyor. Ayrıca uyku şekliniz bir düzene giriyor. Deli uyuyan bizler son derece sakin uyur hale geldik mesela. Görülmez bir sınır çizilmiş gibi aradaki mesafeyi korur hale geliyorsunuz otomatik olarak. Dedim ya bomba atılsa duymam diye. O da artık bir palavra haline gelmiş durumda. Ufaklığın normal olmayan en ufak hareketi ile uyanır hale geldim örneğin.

İlk ay geceleri bebeğin yaklaşık 3 saatte bir beslenmesi gerekiyor. Kağıt üzerinde sizin için uyku zamanı kalıyor değil mi.. Ancak işler öyle yürümüyor. Hemen basit bir aritmetik.

Ufaklığın meme emmesi ortalama 15+15 dakikadan 30 dakika yapıyor. En az 15-20 dakika civarı gaz çıkartmak gerekiyor. Minimum 5 dakika alt temizliği var. Hal böyle olunca sizin en iyi koşullarda uyku uyuyabileceğiniz 2 saatiniz var. Bu sürecin sonunda emzirme ve gaz çıkartma mevzuuları yeni baştan başlıyor. Hal böyle olunca uyku düzeniniz le vedalaşmak zorunda kalıyorsunuz...

Bu noktada öneri bekliyorsanız, boşuna beklemeyin. İlk aylar böyle geçecek ve çok ama çok yorulacaksınız. Allah kolaylık versin!




Hiç yorum yok :