Kuzey Kalesi Kapanıyor



Türk internet tarihinde mini mekanik, Lego, figürler ve oyuncak koleksiyoncuğu anlamında en eski ve en kapsamlı platformlardan bir tanesi hatta birincisi olan Kuzey Kalesi, 10 yıllık macerasına son veriyor maalesef.  Aralık başında kapanacak forumdan kendi fotoğraf arşivlerini çekmek isteyenler acele etsinler. Muhtemelen yayın yaptığı alanlarda en büyük fotoğraf ve inceleme arşivi de sonsuza kadar kaybolup gidecek... Sitenin yöneticisi Y.J.Malmsteen Mutlu Köksal'ın aşağıdaki satırları sadece Kuzey Kalesi değil tüm forumların geleceğini anlatıyor;

Forum konseptinde bir site olan kalemiz ise dijital ortamdaki bu gelişmelere çok uzun bir süre direnmeyi başardı. Hem sizlerin, hem oluşturulan içeriğin kalitesi, hem de teknik altyapıya yapılan yatırımlarımızdan destek alarak, yeni iletişim trendlerine kelimenin tam anlamıyla kafa tuttu KuzeyKalesi.
Ama aynı bizim hayatlarımızda da olduğu gibi, bazı şeyler zamana yenik düşebiliyor ne yazıkki. Sadece ülkemizde de değil, dünyada forum konseptine duyulan ilgi (her ne kadar içerik kaliteli bile olsa) ciddi derecede azalmış durumda. Sonuçta ne kadar esnek sistem olursa olsun, sosyal medya veya mobil uygulamalar ile forum sistemini karşı karşıya getirmek çok talihsiz oluyor. Mobil ve sosyal medyanın sağladığı avantajlar düşünüldüğünde, dediğim gibi kalemiz 5-6 sene çok sağlam direnç gösterdi. Bundan dolayı, forumculuğun artık ölüm döşeğinde olduğunu farketmek için detaylı gözlem yapmaya da pek ihtiyaç kalmıyor.
Kale yönetimindeki arkadaşlarımızla beraber bir süredir bu konuyu konuşuyoruz. İstisnasız hepimiz artık sosyal medya ve mobil ortamın gücü açısından hem fikir olmuş durumdayız. Aynı zamanda kaledeki genel aktiflik/etkinlik oranı zaten sadece bizlerin değil, eminim hepimizin gözüne çarpıyordur uzun süredir.
Muhtemelen bu denli kapsamlı bir forum ve yılların birikimi en azından Türkçe olarak bir daha karşımıza çıkmayacaktır. Üzücü bir durum ama benzer sorunları Stereo Mecmuası'nda yaşadığımız için kararın arkasındaki sebepleri çok çok iyi anlıyorum...

Eh ne diyelim elveda Kuzey Kalesi..

Hiç yorum yok :