2001: A Space Odyssey İle Geçen 50 Yıl


Vay be! 2001: A Space Odyssey, ilk gösterimini yapması üzerinden tam tamına 50 yıl geçmiş. Ben ilk önce Beta kasetler döneminde muhtemelen lise çağında seyretmiş ve pek bir şey anlamamıştım. Okudukça, öğrendikçe filmi defalarca seyrettikten sonra daha iyi özümsemeyi başardığımı düşünüyorum.

Evet belki filmde işaret edilen gelişim seviyesine ulaşmış değiliz ancak film ile paralellik gösteren gelişimler yaşanmıyor değil. Ben özellikle HAL 9000'i çok önemsiyorum. Evet burada asıl krediyi tabii ki Arthur C. Clarke'a vermek lazım. Heuristically programmed ALgorithmic computer yani sezgisel programlanmış algoritmik bilgisayar ilk kez kanlı canlı olarak 2001: A Space Odyssey ile karşımıza dikilmişti. Bugünlerde "Hey Siri" veya "Hey Google" diye seslendiğimizde bize cevap veren teknolojileri 1960'larda hayal edebilmek nasıl bir delilik nasıl bir öngörü akıl alacak gibi değil.

Elimde aslında bayağı materyal birikti zaman içerisinde. Belki bir süre sonra eğer vakit bulursam ayrıntılı bir 2001: A Space Odyssey yazısı yazmaya çalışırım...

Hiç yorum yok :