Ali'nin Akvaryum Maceraları: Yeni Yıl ve Geliştirmeler



10 Ocak 2020. Dolphin otomatik yemleme makinesini dayanamayıp söktüm demiştim. İlerleyen zamanlarda yapmak isteyen arkadaşlar olursa diye birkaç not ekleyeyim.

Modeli yukarıdaki mesajlarda olan modelin manuel feed tuşu vardi. Bu tuşu otomatik olarak tetiklemek için minik bir devre yaptım ama basit bir "relay board"ta kullanılabilir.

Timer'a bağlı otomatik yemleme devresi kolaylıkla devre dışı bırakılabiliyor. Böylelikle minik bir devre kurmuş oluyoruz. Devre açık, devre kapalı şeklinde. Devre açik olunca yem makinesi bir tur yemleme yapıyor. Yemleme makinesi 2 kalem pil ile çalıştığı için devreye 3V elektrik vermek yeterli. Böylelikle pil bitti derdi yok. İsterseniz bu voltajı Pi üzerinden de sağlayabilirsiniz.

Bu şekilde yemleme makinesi, otomasyon sisteminden aldığı zaman bilgisi ile ve komut ile çalışıyor.
Yemlemeden 10 dakika sonra da skimmer'i çalıştırıyorum yaklaşık 30 dakika. Yüzeyde yemden kaynaklanan herhangi bir kalıntı da kalmamış oluyor.

Uzun uğraşlardan sonra ilk kez otomatik su değiştirme sisteminde yere bir damla su akıtmadan işlemi tamamlamayı başardık. Sadece ufak tefek ayarlamalar lazım. Bir adet kafa motorunu daha kuvvetli almam lazım. Bir de standın arkasına gizlenebilecek bidon alırsam bu iş tamamdır.

Yine ufak bir malzeme alışverişi gözüküyor ufukta. Sistemi kendim için düzgün gözüken bir hale sokayım ayrıntılar gelecek, fotoğrafları ile beraber. Klor işine de kafa yormak lazım. Böylelikle son etap üzerine yoğunlaşabilirim artık. Dozajlama ünitesi.

19 Ocak 2020. Bu haftasonu yaptığımız denemelerde su yenileme sistemimiz yüzde yüz verim ile çalıştı. Daha tam olarak istediğim şekilde bir su depolama çözümü bulamadım. Yaza kadar her halükarda bulurum. Simdi klor sistemi konusunda kafayı yoracağım. Bu sistemi zaten tatil donemi için yapmak istiyordum. Becerdik sonunda.


Böylelikle gelecek hafta sonu otomatik dozaj sistemi konusunda çalışmaya başlayacağım. Bunun da tamamlanması ile otomasyon sistemimiz tamamlanmış olacak. Bu arada oğlumun isteği ile karides akvaryumunuzdan bir miktar karidesi ana tankımıza ekledik. Bol bol saklanma alanı olduğundan tamam dedim. Aslında bir yanı ile iyi oldu akvaryumun tabanına bir hareket geldi.

09 Şubat 2020. Hafta sonu itibarı ile 12V DC Peristaltik Dozaj pompasının entegrasyonunu bitirdim. Basit bir 12V güç kaynağı ve L293D yongaseti ile sürülüyor. Bu -sistem aslında benim akvaryum için gerekli değil ancak hazır yapmışken bunu da yapalım diye giriştik. Daha çok reef tankları için düşünülmüş bir özellik. Reef2reef forumlarında 8 adet Peristaltik dozaj pompası kullanan meraklılar var....

Yalnız en önemli sıkıntı dozaj pompasının akvaryum içerisine aktaracağı sıvının miktarının hesaplamak ve uygulamak. Birçok meraklı bu kalibrasyon sistemini kolaylaştırmak için projeler ve yazılım üzerinde çalışıyor. Bende takip ediyorum...

İşin kötü tarafı belirli periyodlarda pompa sistemini yeniden kalibre etmek gerekiyor. Ben akvaryumumda fosfat ve micro element gübresi kullanıyorum. Aslında ikisini belirli günler akvaryuma eklemem toplam 2 dakika almıyordur. Bu dozaj pompa sistemi ile 3 haftadır uğraşıyorum. Ve en az 2 ayda bir yeniden kalibre edilmesi lazım. Takribi maliyeti 150TL civarında. Kalibrasyon ve sistem kurulumu için harcanan vakit ise vahim.... Çok komplike bir gübre rotasyonu yoksa uğraşılacak iş değil açıkçası.. Neyse yaptık oldu en azından :)


Hiç yorum yok :