Sosyalleşme ağları ve cinnet!


Sosyalleşme ağları internet üzerinde yepyeni bir çağ başlattılar ve bunlara kısaca Web 2.0 yenilikleri denildi. Aslında ilk web döneminin beni açımdan en meşhur sosyalleşme araçları forumlardı. Ancak zaman içerisinde ihtiyaçlar farklılaştı ve yepyeni siteler ortaya çıktı. Bunlardan ülkemizde en çok tanınanı hiç kuşku yok ki Facebook. Facebook ilk dönemlerinde oldukça ilgi çekmişti ancak zaman içerisinde öyle bir cılkı çıktı ki, bütün işlevini yitirdi. Aslında buna işlevini yitirmekten ziyade farklılaşması diyebiliriz. İnsanlar ihtiyaç ve arzu ettikleri özellikleri Facebook'a kolaylıkla eklenen yardımcı yazılımlarla gidermeye başladılar. Bir süre sonra sosyalleşmekten ziyade eklentiler arasında kaybolmak ve hatta bir forummuş gibi kullanılmaya başlandı Facebook. Tabii ne olursa olsun Stereo Mecmuası'nında Facebook grubu var ancak pek işlevi olduğunu söyleyemem.

Tam Facebook furyası bitti derken yerine alternatif bir sürü yeni trend site çıktı. Bir yandan RSS ve Atom destekli kapsamlı Feed yazılımları (Stereo Mecmuasının Friend Feed başta olmak üzere tüm önemli sistemlerde kendi Feed yayını bulunmakta) bunlara ek olarak klasik tarzda RSS ve Atom geri besleme sistemleri  derken liste uzuyor.

Yetmez derseniz tüm feedleri tek bir sayfada toparlayan Feed Farm veya Mash Up yazılımları  diğer bir Web 2.0 aracı.

Bunların haricinde blogosphere siteleri (yazmama gerek var mı ama hepsinde Stereo Mecmuası bölümleri var örneğin Technorati) filan derken liste uzamaya devam ediyor.

Tam tamam başka kalmadı galiba derken en son Twitter ve türevleri (2 aydır Stereo Mecmuası Twitter sayfası da mevcut ama işlevini ben kendi içimde tam çözmüş değilim) ortaya çıktı.

Bunlar haricinde dinazor Web 1.0 çağının devasa ağları olan forumlar (kendi forumumuz dahil kaç foruma üyeyiz inanın ben unutum tabii bunu Stereo Mecmuası için söylüyorum işlerimle veya kişisel ilgi alanlarım hariç) listeyi uzattıkça uzatıyor...

Ben yazmaktan sıkıldım ama daha eminim aklıma gelmeyen vardır... Digg vesaireyi daha sayadım bile...

Şimdi gelelim asıl konuya bu yazılımların bir kısmı otomatik olarak güncelleniyor. Bu konuda klasik RSS feed olayını çok seviyorum. Saniyesi saniyesine gelişmeler meraklıların feed okuyucu yazılımlarına gidiyor. Uğraşmaya gerek yok yani...

Ancak iş manuel güncellemek gereken sitelere gelince iş ciddi şekilde zorlaşıyor. örneğin twitter'a 140 kelime, facebook'a kısa bir makale, ona şunu, buna diğerini yazayım derken sosyalleşmek yerine bilgisayar başında cinnet geçirmeye başlıyorsunuz. İşin kötü tarafı her yazılım, site veya adı neyse sosyalleşme araçlarını kullananlar farklı.

Velhasıl kelam internet ağları üzerinden sosyalleşmek zor zenaat. Tasarımcılara Allah akıl fikir versin Web 3.0'da beyin okuyan yazılımlar geliştirsinler. Öbür türlü internet ağlarında sosyalleşirken hayatta anti sosyal insanlar haline geleceğiz.

Hiç yorum yok :