Değişen Zaman ve Gözden Düşen Forumlar


Son iki haftadır çeşitli okuyucu mektuplarından ilgi çekici bir ortak nokta var; hifi forumlarının eski tadından uzak olması. Bildiğiniz gibi ülkemizde hifi'ye fokuslanan forum yada büyük forumların ilgili bölümlerini yan yana koyup saydığımızda iki elin parmaklarını geçmez. Peki yurt dışında durum nasıl, buna bir bakalım.

Benim uzun senelerdir takip ettiğim bir adet uzakdoğu, iki adet Amerikan, iki adette Fransız, bir adet analog konusuna odaklanmış forum var. Yani toplamda 6-7 forumu takip ediyorum. Özellikle Fransız forumlarında ciddi bir katılımcı olduğumu söylemeliyim. Tabii seneler içerisinde Türkiye'den katılımcı olmanın getirdiği avantajlarla çok sayıda insan ile tanışma ve sohbet etme fırsatım oldu. Neyse bu konuyu daha sonra açarım.

Yurt dışındaki forumların bir çoğu tıpkı bizdeki forumlarda olduğu gibi son bir iki senedir ciddi bir fetret dönemine girdi. Özellikle Audio Asylum gibi dev forumlarda yazı yazan önemli isimlerin ayrılması, tıpkı bizdeki gibi sonu gelmez tartışmaların sonucunda oluşan tatsızlıklar vs etkenlerle Audio Asylum bir kısır döngüye girdi. Tabii en önemli etken yıllar boyu devam eden yazışmalarda üzerinde tartışılmayan çok az konu kaldı. Fransız forumlarında ise kullanıcı odaklanması ciddi şekilde ev sineması eksenine kayıyor. Özellikle Blu-Ray formatının popülerleşmesi ve yeni teknolojilerin fiyatlarının düşmesi sonucunda ev sineması sistemlerinde yayın yapan forum bölümlerinde ciddi bir hareketlilik sağlanmış durumda.

Bizde de benzer bir durum var ancak sinema meraklıları adım adım bilişim dominant forumlara kayıyorlar. Ülkemizde sinema severler Blu-Ray yerine MKV gibi çeşitli illegal "yeni" formatlara ilgi gösterdiğinden asıl konular bir noktada bilişim sektörü konusuna giriyor. Ayrıca bir çok bilişim forumunda çeşitli illegal linkler, çeşitli ağ sistemleri konusunda bilgiler paylaşıldığından çok sayıda meraklı bu tarz platformlara kayıyor.


Peki ne olacak?

Benim tahminim ilerleyen dönem hifi forumlarının bir çoğunun sonu gelecek. Bizimkisi dahil hifi forumlarının tamamı yeni insanları platformlara çekme konusunda başarısız oldular. Bu demek değil ki her şey çok kötü olacak. Web 2.0 döneminde yepyeni yapılar oluşturuluyor yeni yazılımlar ortaya çıkıyor. Klasik web anlayışı dönemi forumlarda dahil olmak üzere adım adım kapanıyor. Anlayacağınız yeni bir şeyler denemenin zamanı geliyor.
Bekleyelim ve görelim.

Hiç yorum yok :