Odyofil Ziyaretler: Evimi Dijitalciler İşgal Etti!!!



Yukarıdaki fotoğrafa bakıp bu adamlar ne yapıyor diyebilirsiniz. Sanırım bunu demeniz gayet doğal. Efendim bu kez Odyofil Ziyaretler bölümünde kendi evimde dijital dünyanın yeni oyuncaklarını test ettik. Fotoğraftaki arkadaşlar sistemlerini benim müzik sistemime entegre ediyorlar. Şimdi ayrıntılar;

Geçtiğimiz haftalarda yeni nesil dijital kaynakları test etmek üzere sevgili Nadir ve Levent ile sözleşmiştik. Özellikle benim ardı arkası kesilmeyen çevresel sağlık sorunlarım yüzünden bu buluşmayı bir türlü yapamamıştık. Sonunda bir gece ayarlamayı başardık ve değerli dostlarım ellerinde çantalarla bizim evin yolunu tuttular.

Benim sistemimi okuyucular zaten biliyorlardır. Ayrıntıları Stereo Mecmuası Forumlarında da mevcut. Bu sistem üzerine yeni nesil iki dijital kaynağı ekledik. Birinci kaynak cihaz Transport PC. Aslında Transport PC'nin geliştirilmekte olan versiyonu. Transport PC konusunda Stereo Mecmuası'nda özel bir sayı yayınlamıştık ancak konu bilgisayar olunca sistemler devamlı yenileniyor ve dolayısıyla Transport PC özel sayıyı yayınladığımız günden bugüne bayağı gelişti. Konuyla ilgili gelişmeleri başta sevgili Nadir (nam-ı diğer Ionian) olmak üzere diğer meraklılar forumlarımızdaki konu başlığında okuyucularımızla paylaşıyorlar. Benim bu bilgisayarı son gördüğümden bugüne gelişmeler devam etmiş. Çift güç kaynaklı, ses kartı üzerinde bir sürü modifikasyon ve kapasitör olan,  Frankstein Transport PC ismini verebileceğim son derece karmaşık ve standart bir bilgisayarın çok ötesinde bir "şey" ile karşılaştım bu kez.

İkinci dijital kaynak ise Apple'ın Mac Mini modeliydi. Bunun üzerinde de yazılımsal bazı iyileştirmeler yapılmış. Sistemin sahibi olan sevgili Levent evde kullandığı DAC'ı da getirdi. Blacknote DAC-30 modelini böylelikle yakından inceleme ve dinleme fırsatı buldum.


Uzun zamandır böyle bir kablo karmaşası yaşamamıştım. Salonda ancak sek sek ile ilerlemek mümkündü.. Ayağınızın altında bir sürü bozulabilir parça varken cesaret işi tabii...

İlk önce sistemlerin kurulmasına başlandı. Çok sayıda elektrik prizi, bir sürü taşınabilir Harddisk vesaire derken salonda neredeyse adım atacak yer kalmadı. Transport PC ve Mac Mini, Blacknote DAC'a bağlandı ve test şarkılarını her iki dijital kaynak ve en son pikapta dinledik. Öncelikle benim testten çıkardığım sonuçları sizlerle paylaşayım...

1- MAC veya farklı bir bilgisayar tabanlı sistem kullanıyorsanız, DAC'ın dijital kaynağın nihai performansına büyük bir etkisi var. Muhtemelen kaynağın transport bölüme harcayacağınız tutar kadar DAC'a da yatırım yapmanız gerekli.

2- Transport PC, ilk bakışta aslında çok karmaşık gibi gözükse de, ortalama bir bilgisayar kullanıcısının kolaylıkla altından kalkabileceği bir yapıya sahip. Ancak gelecekte yapılacak ileri seviye modifikasyonlar ilginizi çekiyorsa elinizin biraz havye tutması gerekiyor. İleri seviye bir miktar bu işlere aşinalık gerektiriyor.

3- MAC cephesinde işler biraz daha rahat. İşletim sistemi üzerinde belirli modifikasyonları yaptıktan sonra kullanacağınız yazılımı seçmeniz gerekiyor. Bizim denediklerimiz arasında "Decibel" açık ara daha iyi bir performans gösterdi. 50 Dolara satın alabileceğiniz bu yazılımın sese etkisi oldukça etkileyici. Oldukça pahalı olan Amarra'yı ezip geçmesi, benim açımdan çok şaşırtıcıydı...

4- Gecenin ilginç sonuçlarından bir tanesi, kablonun önemi idi. Bir çok insana sorarsanız DAC bağlantısı amacıyla kullanılan USB (veya benzeri) kablo(lar) "1" ve "0"lardan oluşan sayısal veriyi taşıdığından çok büyük bir öneme sahip değiller. Ancak iyi bir USB kablonun yerine standart bir kablo taktığınızda ses bir andan tanınmaz hale geliyor. Bu konu çok garibime gitti. Sevgili Levent sisteminde Goldenote firmasının üst sınıf gümüş bir USB kablosunu kullanıyor. Görünen o ki, sistemine katkısı inanılmaz boyutlarda. Bu tarz dijital kaynağa sahip olanların ne yapıp edip kaliteli bir USB kablo edinmelerini gecenin deneyimi olarak kayda geçirmek isterim. Ülkemizde bir çok markanın kaliteli USB kablolarını bulabilmek mümkün...

5- Transport PC mi yoksa MAC mi sorusu, gecenin önemli sorularından bir tanesiydi. Benim görüşüm ayrıntılarla ve teknik işlemlerle fazla uğraşmak istemeyenlerin MAC yönüne kaymalarında fayda olabilir. Transport PC ise hobiyi uzun zamana yaymaya meraklı, konuyu adım adım geliştirmek isteyenler için ilginç bir seçenek. Gece konuştuklarımızdan hareketle bugün bir MAC Mini ile iyice geliştirilmiş bir Transport PC'nin maliyeti hemen hemen aynı. Bu maliyetlerin üzerine bir DAC ve iyi bir USB kablosu eklemek gerekiyor. Bu kesinlikle kaçınılmaz.

6- Harcanacak tutar ne olursa olsun yeni nesil dijital kaynakların avantajı çalınacak müzik medyasını ekonomik olarak edinebilmek. Bu konu pek bana hitap etmiyor. Benim için dinleyeceğim albümün kapağı ve bilgilerinin elimin altında olması önemli diyerek bu konuyu geçeceğim.

7- Dijital müzik arşivi edinmek başlı başına bir planlama gerekiyor. Aynı albümün bir sürü farklı versiyonu var. Örneğin Bill Evans'ın Waltz For Debby albümünün 2-3 farklı versiyonunu deneme fırsatımız oldu. Anlaşılan bu yönde ilerleyen arkadaşlarımızın dosya düzenlerine daha ilk başlardan dikkat etmesi gerekiyor. Öbür türlü albüm listeleri arasında kaybolup gitmek mümkün....


Solda Ionian ve Transport PC'si, sağda DAC-30 ve MAC Mini. Tam bir kaos!

Gecenin bir diğer sonucu iyi bir analog kaynak performansına ulaşmak için dijital cepheye harcamak gereken tutarın hiç de az olmadığıydı. DAC + USB kablosu + kaynak cihaz maliyeti pek az değil ancak plakların fiyatlarına bakarsanız bu yatırım maliyeti pek önemli sayılmaz.

Gecenin sonucu, benim görüşüme göre yeni nesil dijital oyuncakların performansının aynı fiyat seviyesindeki CD veya SACD çalarların performansına ulaştığı hatta geçtiği yönünde. Tabii bunu giriş seviyesinin biraz üzerindeki bir kıyaslama olarak söylüyorum. Üst segmentlerde durumlar bir hayli farklı olabilir. İyi bir analog kurulumu ve plak arşivi olan meraklıların şimdilik rahat olduğunu söyleyebilirim. Dijital dünyanın bu seviyelere ulaşması şimdilik kolay gözükmüyor ancak gelişim baş döndürücü bir hıza sahip. Önümüzdeki yıllarda durumlar değişebilir. Hatta kesinlikle değişecektir. Son iki senede yaşanan gelişmelere bakarak önümüzdeki bir kaç yıl içerisinde gerek donanım gerekse de yazılım anlamında önemli gelişmeler olacaktır.

3 yorum :

VİGO dedi ki...

Hakan Bey ,yazıdan anladığım dijital müzik için halen çok hevesiniz olmadığı yönünde .

Plak ve cd ile albüm kapak ve bilgilerini elde bulundurma isteğiniz çok anlaşılır , lakin
nette çok farklı türlerde , değişik ve nadir kayıt örnekleri (albüm bilgi ve resim detayları fazlaca mevcut ) görünce insan (sizin de ilginizi çekeceğini düşünerekden ,free jazz ve deneysel müzik için şu an çok faydalandığım iki siteye bakınca hak vereceksiniz ; olatunji ve wolffifth (a) ) ve de işin ekonomik kısmını hesaba katınca kayıtsız kalmak zor gerçekten .

Birkaç sorum olacak size ,kaynak olarak hep mac mını öne çıkıyor ,transport pc ile de uğraşmak istemediğimden ,netbook ile mini ye yakın performansı nasıl alabilirim ,iyi bir dac+usb kablosu kısmını hallettiğimi düşünerek söylüyorum.
Son soruda iyi dac için seçenek fazla (aklımda olanlar bunlar ;chordette gem,rega dac, hegel hd20) ,forumdada çokça tartışılıyor bu konu ,en iyi çözümün hepsini denemek olduğunu biliyorum ancak bir de sizi fikrinizi almak isterim

yazı biraz uzun oldu ,kusura bakmayın ,teşekkürler
vigo

hakancez dedi ki...

Sevgili Vigo,

Dijital müzikle ister istemez ilgileniyorum. Hem ekonomik hemde nadir kayıtların edinilmesi ile ilintili problemler ister istemez bu merakı getiriyor. Evime özel bir dijital kaynak cihaz almak için yatırım yapma hevesim yok. Kulaklık+bilgisayar veya dijital müzik çalar ile idare ediyorum. Ancak dediğim gibi kaynak cihaz anlamında bir yatırım yapmak istemiyorum.

Sorularınıza gelince; netbook ve notebook'lar nedenini bir türlü anlamamakla beraber Mac'ler kadar iyi performans gösteremiyorlar. Geçtiğimiz senelerde şu an kullandığım notebook yeni iken bir MAC ile ses konusunu karşılaştırmış ve çok şaşırmıştım ki, donanım olarak notebook MAC'in çok ilerisindeydi. Günümüzde belki çok özel notebook'lar (belki Asus NX serisi gibi) ses konusunda başarılı olabilirler ancak hiçbirinin fiyatı MAC Mini seviyesinde değil.

DAC konusuna çok fazla odaklanmadım. Chordette Gem ve Rega DAC'ı dinledim. Rega DAC'ın daha başarılı olduğunu söylemem lazım. Ancak fiyatlar eşit değil. Hegel'i İstanbul seyahatimde mutlaka kurcalarım. DAC'lar hemen her sene o kadar değişiyor ki, dinlemeden ve teknik inceleme yapmadan bir şey söylemek mümkün değil. USB kablosu ise olmaz ise olmaz.

Sevgiler

ufak not: (a) Verdiğiniz site isimlerine Google Blog search'te bulunacak şekilde müdahale etmek zorunda kaldım malum sebeplerle. Hoşgörünüze sığınıyorum...

VİGO dedi ki...

Hakan Bey ,

Mac mini 'nin durumu dediğiniz gibi garip , forumda bu konuda bilgi bulmaya çalışacağım , Hegel de ürünleriyle epey dikkat çekiyor bu aralar anlaşılan .

Not için haklısınız , ilk anda farkedemedim asıl siz kusura bakmayın ,tüm cevaplar için teşekkürler ,saygılar
Vigo