“E18 lens error”, veya “lens error, restart camera” Arızası Giriş



Bu yazının ilk bölümüne ulaşmak için tıklayınız

Bu bir dijital kamera için en yaygın hata herhalde. Bu hata mesajı çoğunlukla ürünlerin LCD ekranlarında “E18 lens error”, veya “lens error, restart camera” şeklinde görülüyor. Bazı markaların ürünlerinde ise ekranda bir şey gözükmüyor ve objektif dışarıda kalarak makine açılıp kapanmayı reddediyor.
Yukarıda açıkladığım sorun aslında oldukça tüm kamera markalarında oldukça yaygındır. Genellikle kum veya toz objektif açılma kapanma mekanizmasını etkiler. Ancak bu sorun her zaman toz veya kumdan olmaz. Bazen makinenin üretim kalitesi ile ilgili olarak durduk yere makineniz kilitlenir. Bu arızanın orta çıkmasında bir diğer suçlu ise kamera çantaları. Özenerek aldığınız kamera çantaları içerisinde toplanan istenmeyen kirler makinelerin objektiflerini kilitleyebiliyorlar. Bunlara birde kamera veya fotoğraf makinelerinin kılıf yada korumalarının oluşturduğu elektrostatik enerji fotoğraf makinelerinin kilitlenmesine neden olabiliyor. Çoğu zaman fotoğraf makinelerimizin kullanma kılavuzlarında bu konu ile ilgili uyarı göremezsiniz. Aslında uyarı var ancak pek açık değil, makineniz ile sadece üreticinin ürünlerini kullanınız! Tabii kullanalım kullanmasına da, bir liralık şeyi üzerine marka basınca 10 liraya satmaya kalkışırsanız bu pek kolay değil. Haydi daha açık yazayım en azından ben o kadar salak değilim... Yurt dışındaki bir çok siteden okuduğum kadarı ile özellikle Canon ve Nikon kullanıcıları bu konudan çok muzdaripler.

Olayın kilitlenip kaldığı yer aslında çok basit. Çoğu zaman lens arızası ile karşılaşan tüketici ürünü teknik servislere götürüyor. Bir şekilde (toz, kir, kum ve benzeri sebeplerle) teknik servisler ürün arızasını kullanıcı hatası olarak görüyor. Hal böyle olunca garanti şartları işletilemiyor. İşin asıl acı olan tarafı makinenin onarım maliyetinin makinenin tutarına yakın olması. Hali ile kullanıcılar isyan ediyorlar. Yurt dışından anlayabildiğim kadarı ile üreticiler bu konuda oldukça sert bir politika izliyorlar. Buna bizdeki distribütörlerin ve özellikle teknik servislerin müşteriye konuyu anlatmak yerine önce fatura çıkarması geleneği eklenince küçük çaplı cinnetler geçiriyor insanlar. Bu da gayet normal...

Allah'tan yabancı siteler sayesinde bu durumlara nasıl müdahale edileceğini öğrenebiliyoruz. Bende sorunumu bu şekilde hallettiğim için mutluyum. Ancak yabancı dilde yazıları anlamak konusunda zorunluklar yaşayanları düşünerek deneyimleri yazmak istiyorum. Bu sayede belki bu durumdaki insanlara faydam dokunur.

“E18 lens error”, veya “lens error, restart camera” Arızasını gidermek için uygulayabileceğiniz yöntemlere ulaşmak için tıklayınız

14 yorum :

riffler3880 dedi ki...

size çok tşekkür ediyorum bende sizin başınıza gelen sorunla karşılaştım "LENS EROR!!!" nikonun sadece istanbul da servisi olduğunu öğrendim aradım ve bana pek tatmin edici cevap vermediler.Arızaya gelince usb ve audi portlarına vurarak sorun çözüldü.

Hakancez dedi ki...

@riffler3880

Gözünüz aydın makinenizin düzelmesine çok sevindim. Yorumunuzu okuyunca yazdığım yazının birilerinin işine yaradığını görmekten çok mulu oldum.

Sevgiler

Fatih dedi ki...

Teşekkürler hocam. Benim makinede ''LENS ERROR'' hatası veriyordu. Ben de diğer arkadaşın yaptığı gibi makinenin altına ve yanına vurarak vurarak çözdüm olayı :)Sanırım eski bir method ama çoğu zaman işe yarıyor :)
Birkaç darp ve sallamanın ardından ayrıca bi de makinenin lens ayarını yapmaya başladığı zaman fotoğraf çekme tuşuna bastım. Sanırım o tuşa basmasam hata vermeye hala devam edecekti.

Hakancez dedi ki...

@ Fatih
Gözünüz aydın! Makinenizi kurtardığınıza sevindim. Şimdiden 3 kişi olduk bakalım kaç kişiyi de daha kurtaracak bu yazı.

Selamlar

Yasemin dedi ki...

Merhabalar,

Öncelikle yardımlarınız için teşekkür ederim.Benm makinam nikon!hata bilindik "LENS ERROR"

Hafıza kartını çıkartıp 1 gün bekledim bu esnada pilleri şarj ettim we ardından pilleri takıp makinamı çalıştırdığımda makinam çalıştı


Bu arada bende kurtardığınız 4. kişiyim :):)

Saygılar,Sevgiler

Hakancez dedi ki...

Merhabalar Yasemin Hanım. Sanırım yirmi kişiyi geçtik . Bu yazıyı yazarken bu kadar insanın Lens Error sorunu yaşadığını hiç tahmin etmemiştim. Bu kadar insanın işine yarayan bir yazı yazdığım için çok mutlu oluyorum.

Bilgi için ayrıca teşekkürler.

Sevgiler

OLCAY dedi ki...

s.a müdürüm benim practica 7303 marka fotograf makinem var lens sıkışması denilen şey benimkinde de oldu aynı şeyleri yapsam randıman alabilirmiyim ya da farklı bu makina için görüşlerin var mı ?

hakancez dedi ki...

Sn Olcay büyük ihtimalle sonuç alırsınız. Bir deneyin isterseniz...

cok_saskınım:) dedi ki...

makinam fujimarka bir cihazdı ve objektif acılmıyordu ve saç kurutma makinası ile üflettim olmadı kendim üfledim oda olmadı oblektifi acılış yönünde zorladım olmadıve sonuda makinayı sagından solundan dizime vura vura dövdüm ve sonuç açıldı :)) cok teşekkürler cok mutluyummmm :))

hakancez dedi ki...

Makinenizi döve döve de olsa :) düzeltmenize sevindim. Umarım sorunsuz kullanırsınız...

senol dedi ki...

benim 2 yıldır çalışmadığı için bir kenara atıp kullanmadığım praktica marka makinem vardı
bu yazıyı okuduktan sonra tozlu raflardan indirdim biraz dövdüm ve gerçekten çalıştı biraz yavaşlamış ara sıra yine lens takılıp kendi kendine takılıyor ama yinede iş görür teşekkürler:)

hakancez dedi ki...

Dayak yiyip çalışan fotograf makinesi kulağa ne kadar garip geliyorsa da, işe yaradığı bir gerçek...

Selamlar

mehmet dedi ki...

selam hakan bey benim rollei marka bi makinem var ekranda lens eror 12ff05 yazıyo lens hatası yazdıklarınızı denedim düzelmedi daha baska ne yapabilrim eski ama güzel bi makine

hakancez dedi ki...

Bazı kullanıcılarımızın elektrik süpürgesi denemeleri olmuş. Bir deneyin isterseniz. Bu yöntemler hariç açıkçası aklıma bir şey gelmiyor...