Roll Dergisi de Gitti



Evet hepimiz elimize kına yakalım bir dergi daha gitti. 1990'ların ortasından itibaren yayına başlayan (1996 olmalı) dergi garip formatı, sarı renk sayfaları en önemlisi de yazıları ile dikkatimi çekmişti. Biraz daha underground İngiliz müzik dergileri olan Uncut ve Mojo'ya benzetmiştim tarzını. Takıntılı oldukları müzisyenler (Rolling Stones gibi) zaman zaman bol siyaset içeren yazılar ilk dönemlerde önemli derece de ilgi çekmişti. 2000'ler geldiğinde dergi biraz satış kaygısıyla sıradan dergilerin konularına da el attı ama bu dönemde bile o sıradanlıktan fersah fersah uzaktaydı. Ancak bir gerçek var ki ülkemizde kalabalıklar nedense sıradanlığı seviyor. Bu ülkede misyonunu uzun yıllar önce tamamlamış Blue Jean bile yayınlanmaya devam edip Roll ve benzerleri kapanıyorsa bunun temelinde bir sorun olduğunu unutmamalıyız.

Geçen seneden beri hem köşe yazılarımda hemde forumlarda bir konuya dikkat çekip duruyorum. Ekonomik kriz ile birlikte sanatın binbir koluna yönelik yayın yapan basılı dergi ve web sitelerinin büyük bir tehdit altında olduğunu ve meraklıların ellerindeki imkanlar ölçüsünde bahsettiğim konularda yayın yapan platformları desteklemelerinin önemine dikkat çekiyorum.

Ancak ne yazık ki, kim kimi bilmem ne yapmış, salak saçma albümleri piyasaya pompalayan ve toplasanız 5 sayfa adam gibi yazı bulunmayan dergiler, arkadaşlık siteleri, bol bol kavga çıkan platformlar, geyik yapılan ortamlar el üstünde tutulur hale geldi. Bu ortamda büyüyen genç kardeşlerimizde kaliteli site ve güzel dergileri ellerinin tersiyle bir güzel itiyorlar. Biz yaşlardakilere zaten laf etmeyeceğim. Gençliğimiz boyunca Türkçe içerik diye yerlerde kıvranırken elimizde iyi veya kötü ekonomik özgürlüğümüz varken bugün bu içeriği sağlayan tüm medyaya bir güzel sırtını dönenlere söylenebilecek tek şey yok zaten.

Roll öldü, üzülen, onu iyi anan bir avuç insan olacaktır eminim ki. Daha sonra unutulacak ve gidecek. Korkum yakında bu ülkede kültür sanat adına elimizde bir şey kalmayacak olması. Yazıktır günahtır. Nereye gidiyoruz kimse farkında değil.

Stereo Mecmuası şu an kendi kendine dönmeyi sürdürüyor ancak ilerleyen dönemlerde bizimde sonumuzun Roll gibi olacağı kesin. Her ne olursa olsun sırf rating için kavga yaratan bir platform olmayacağız veya yasa dışı download linkleri ve saçma sapan reklamlarla doldurmaya çalışmayacağız sitemizi. vakti geldiğinde Roll gibi sessiz sakin göçüp gideriz bizde. Yaz aylarında kapanan ve ne yazık ki kimselerin ses çıkartmadığı onlarca düzgün site, dergi ve benzeri kültür ve sanat yayınları gibi

Roll dergisinin internet üzerinden okumak için linki ziyaret edebilirsiniz

4 yorum :

bloggerschizo dedi ki...

Roll'un kapanması sonrası gördüğüm en güzel yazıydı.

"Yazıktır günahtır. Nereye gidiyoruz kimse farkında değil" cümlesi ise en önemli kısmıydı.

Bunu hissedebilen, ve ifade etmekle kalmayıp bir şeylerle samimi bir şekilde uğraşan herkesin sessizce göçüp gideceğine bende inanıyorum. Aksini beklemek zor.

Blue Jean kapandığında çok daha fazla okur konuşabilir, üzülebilir. Ama o Blue Jean...

Hakancez dedi ki...

Sn bloggerschizo,

Nazik yorumunuz için teşekkürler. Bu arada sitenizi çok beğendiğimi dde ifade etmek isterim.

Sevgiler

Ufuk dedi ki...

Neyseki kapanmamış sadece yaz tatili uzamış...

http://bianet.org/bianet/kultur/116814-telasa-mahal-yok-roll-dergisi-kapanmiyor

Selamlar

deniz yalım dedi ki...

roll un kapanması üzücü oldu bu dergiyi severdim sevdiğim sanatçılar vardı
yerli olsun yabancı olsun hepsi de güzeldi ben alternatif müzik sevdiğim için
roll u okurdum 19 yıldır okurdum halada okuyorum bazı kişiler metalciler
bir gün yolumu kesip elimde roll varken bu dergiyi okursan seni öldürürüz
dediler bende onlara bıçak çektim üzerlerine yürüdüm karakola gittim şikayet ettim
ama bir şey yapılmadı özür bile dilemediler işte bu kişiler yüzünden yıllardır
nice baskıya rağmen bu dergiyi okuyorum ama bu itlerden korkmuyorum
çünkü hepside pisliğin teki . roll çok güzel bir dergi gerçek bir dergi
o yüzden herkes okusun okuyun eski sayıları sahaflarda var alın aldırın
okuyun şu an bir artı bir adıyla çıkıyor ben rollu seviyorum
okumaktanda zevk alıyorum.
sevgiler. deniz ankara.