Yahu bu Japonları anlamak mümkün değil. Kendi müziğinizi kendiniz icra etsenize efendiler neden oradan buradan müzisyenlere ihtiyaç duyuyorsunuz. Bildiğiniz gibi Paul Mark çok önemli bir caz piyanisti. Grubunu toplayıp Japonya'ya gider ve orada müthiş melodileri kaydeder. Albüm kapağı ise Paul Mark'ın Japonya'da yaptığı bir kaçamak ile alakalı. Bu albüm yayınlandığında durumdan kıllanan eşi Irene Mark boşanma davası açmıştır. Paul Mark bu davayı kaybettikten sonra müziği bırakmış ve caz müziği çok önemli bir büyük orkestrayı kaybetmiştir.
Technics SU-3500
Technics SU-3500 amplifikatör. Kanal başı 125w güç üretebiliyor. Ağırlığı yaklaşık 10 kilogram! Üretim tarihi 1975. Bizim memlekette az bulunur ürünlerdir 1970'lerde. Bu yıllarda Japonlar daha dış piyasalara yavaş yavaş açılmaya başlamışlardı. Sonrasında ise durum malum...
Dual Elektronikler
Dual pikap piyasasında popüler oldukça ampliler, receiver'lar ve radyolar üretmiş. İlk dönemlerde son derece sade tasarımları olan ürünler üretirken ilerleyen yıllarda Japon üreticilerin rekabeti ile daha komplike ve karmaşık tasarımlar da yapmışlar. İşte bu tarz ürünler bir Alman elektronik dergisindeki reklamlarda boy göstermiş.
Wonder Woman Kulaklık
Ben dalga geçmekten sıkıldım Uzakdoğulu üreticiler her filme her animeye hatta her bir b*ka kulaklık yapmaktan sıkılmadılar. Bu kulaklık tahmin edebileceğiniz üzere son dönemlerin yükselen süper kahramanı Wonder Woman temalı. Bu kulak üstü bir kulaklık ve telefonlarla kullanabilmesi için dahili mikrofona sahip. Bu kısım geleneksel: Ses kalitesi firmanın iddiasına göre müthişmiş ve 25 Dolarlık fiyat etiketine sahip.
Sadelik Ne Güzel Şey
Basit bir pikap basit bir ampli ve onlara eşlik eden bir çift hoparlör belki bir tane de streamer. İşte müzik dinlemek için tüm gereksinim duyduğunuz cihazlar bunlar. Kendi sistemime bakıyorum bir de bu tarz sistemlere. Nerede yanlış yaptım diye düşünüyorum :)
Shearer Horn
Sizlere daha önce bahsettiğim Lansing Manufacturing Shearer Horn Model 75W5. Fotoğraflar yine Mark Gander ve John Eargle'a ait.
Technics Kılıf
Bugün telefonlarımıza farklı renklerde ve desenlerde koruyucu kılıflar alıp onları farklılaştırmak ve aynı zamanda korumak sıradan bir olay. Skin denilen bir olayda var malum. Bu da telefona daha ince özel bir vinyl yapıştırarak özelleştirme amacı ile kullanılıyor.
Sadece telefonlar değil, tabletler, dizüstü bilgisayarlar hatta pikaplar bile. Tahmin edebileceğiniz üzere özellikle Technics 12xx serisi için çok güzel kaplamalar var. Valla bir tane alıp kenara atasım var...
Sadece telefonlar değil, tabletler, dizüstü bilgisayarlar hatta pikaplar bile. Tahmin edebileceğiniz üzere özellikle Technics 12xx serisi için çok güzel kaplamalar var. Valla bir tane alıp kenara atasım var...
How I Photograph Myself
How I Photograph Myself, 1960'larda Yeager Bunny tarafından kaleme alınmış bir kitap. Linnea Eleanor "Bunny" Yeager aslında hem fotoğrafçı hemde bir pin-up mankeniymiş. Aynı zamanda yukarıda gördüğünüz kitabın kapağındaki hanım oluyor kendisi.
Selfie akımının başlangıcı filan gibi bazı muhabbetler yapılsa da, uzun yıllar kendi fotoğrafını çekme olayı bir arayış olarak karşımıza çıkıyor. Yukarıda görülen mekanizmaya bağlanan ip gibi. Şimdi ise hayat kolay. Özellikle de cep telefonları ile...
2001: A Space Odyssey İle Geçen 50 Yıl
Vay be! 2001: A Space Odyssey, ilk gösterimini yapması üzerinden tam tamına 50 yıl geçmiş. Ben ilk önce Beta kasetler döneminde muhtemelen lise çağında seyretmiş ve pek bir şey anlamamıştım. Okudukça, öğrendikçe filmi defalarca seyrettikten sonra daha iyi özümsemeyi başardığımı düşünüyorum.
Evet belki filmde işaret edilen gelişim seviyesine ulaşmış değiliz ancak film ile paralellik gösteren gelişimler yaşanmıyor değil. Ben özellikle HAL 9000'i çok önemsiyorum. Evet burada asıl krediyi tabii ki Arthur C. Clarke'a vermek lazım. Heuristically programmed ALgorithmic computer yani sezgisel programlanmış algoritmik bilgisayar ilk kez kanlı canlı olarak 2001: A Space Odyssey ile karşımıza dikilmişti. Bugünlerde "Hey Siri" veya "Hey Google" diye seslendiğimizde bize cevap veren teknolojileri 1960'larda hayal edebilmek nasıl bir delilik nasıl bir öngörü akıl alacak gibi değil.
Elimde aslında bayağı materyal birikti zaman içerisinde. Belki bir süre sonra eğer vakit bulursam ayrıntılı bir 2001: A Space Odyssey yazısı yazmaya çalışırım...
Denon/Columbia 4022
Denon/Columbia 4022 pikap. Üretim tarihi 1968. Bu pikaplar aslında dönemin güncel Denon modellerinin yeniden isimlendirilmiş ve ufak tefek dokunuşlar ile farklılaştırılmış versiyonlarıydı. Farklı pazarlarda rekabet durumuna göre bazen Denon bazen de Columbia markası ile satışa sunulmuşlardı. Günümüzde Columbia 4022 biraz daha pahalı tutarlara satılmaktadır.
Pioneer CS-955
Pioneer CS-955. Üretim tarihi 1976. Bu hoparlör üretimden 3 yıl sonra upgrade alır ve S-955 ismini alır. Yılar içerisinde farklı geliştirmeler yapılır ve 1979 yılından itibaren berilyum ribbon tiz sürücülere geçiş yapılır. Bu haliyle geçmişteki modele göre güç ihtiyacı artış gösterirken, dönemin teknolojisi ile üretilen ribbon sürücüler hasar görmeye oldukça müsaittir. Bu hoparlörden elde edilen deneyimler gelecekte TAD hoparlörlerde kullanılmıştır.
İzmir Attack: Venom Inc Konseri
Beni tanıyanlar konserler konusunda oldukça aktif bir adam olduğumu bilirler. Son yıllarda oğlumun hayatımıza girmesi ve babamın rahatsızlığı dolayısıyla şehir dışı konserler konusunda eskisi kadar aktif olamıyorum ama yine de durum fena değil. Seyretmek istediğim bir çok müzisyeni canlı canlı seyretme fırsatım oldu.
Metal konserleri konusunda eskisi kadar hevesli olmadığımı söyleyebilirim. Hiç yalan söylemeyeceğim, bir yandan kafa kaldırmıyor bir yanda da saatlerce ayakta durmak pek cazip gelmiyor. Zaman içerisinde müzik zevkim bayağı değiştiği için her heavy metal konserine gitmiyorum. Ama bazı isimler var ki, onları dinleyebilmek saatlerce ayakta durmak dahil olmak üzere her türlü cefayı çekebilirim. Bu isimlerden bir tanesi Venom....
Bundan çok uzun seneler önce müzik denizlerinde yol almaya başladığımda Stüdyo Ümit ile yollarım kesişmişti. O zamanlar Ümit, Niyazi ve Nezihi abili kadro vardı. Sanırım ortaokul son sınıf talebesiydim ve yavaş yavaş yeni grupları keşfetmeye başlamıştım. O dönem dükkanı hatırlayanlar sağ tarafta tshirt'lerin üzerindeki raflarda garip kapakları ile Venom plaklarını hatırlayacaklardır. Hiç unutmuyorum Niyazi abiye bunlar ne dediğimde kasetlerini çekeyim sana demişti ve bu sayede Venom ile tanıştım. Hayatım değişmişti...
Mayhem İzmir konserinden bir enstantane. Fotoğrafın sahibini bilmiyorum maalesef. |
Şimdi rastlantılar dünyasından bir enstantane. Babamın rahatsızlığı dolayısıyla İzmir Konak'taki medikal toptancılarına arada sırada gidiyorum. 10-15 gün önce yine yolum Konak'a düştü. Senelerdir sırtımdan çıkartmadığım Mayhem tshirt'üm eskidiği için yeni bir tane almak için Stüdyo Ümit'in yolunu tuttum. Niyazi abi ile denk gelmek eskisi kadar mümkün değil. Şans bu ya denk geldik. İsmini şimdi hatırlamadığım bir bey ile tanıştım. Kendisi İzmir Attack oluşumundanmış. Konu konuyu açtı, 1 Nisan 2018 günü Venom Inc konseri düzenlediklerini söyledi. 1 Nisan, Pazar gününe denk geliyor, ertesi gün benim için önemli bir iş günü. Gidebilir miyim gidemez miyim diye düşünürken bu kadar uğraşmışlar, en azından biletimi alayım, destek olsun deyip, biletimi cebime koydum. Bu arada konser organize etmek gerçekten kolay değil. Bu sadece metal müzik için değil, her müzik tarzı için geçerli. Türkiye'nin günümüzdeki durumu yurtdışından pek iyi gözükmüyor. Döviz kurlarını vesaireyi hesaba bile katmıyorum. İzmir Attack büyük bir iş yapmış, ellerine sağlık...
Venom Inc da ne diyenleriniz olabilir. 2014 yılında gitarist Mantas ve ilk olarak Prime Evil albümünde tanınan Tony "Demolition Man" Dolan yeni bir grup kurmaya karar verirler. Gruba Venom Inc. adını verirler ve kısa bir zaman sonra davulcu Abaddon'da gruba katılır. İlk önce iki şarkı yayınlarlar, "Dein Fleisch" ve "Ave Satanas". Şarkılar ilgi görünce albüm yayınlanır. Albümün ismi "Avé" ve dinleme fırsatım oldu hatta minik bir yazı sitemizde mevcut. Ben dahil hayranları açısından Venom eşittir, Cronos, Mantas ve Abaddon olsa da Dynamo konseri için gerçekleştirilen "reunion" sonrasında bir birleşme daha olacağını zannetmiyorum. Şu an iki Venom grubu ile maceralar devam ediyor. Cronos, Venom adını kullanırken, Mantas ve Abaddon yanlarına ilk olarak Prime Evil albümünde tanıdığımız Tony "Demolition Man" Dolan'ı alarak Venom Inc grubunu kurdular. Açık konuşmak gerekirse kişisel olarak Venom Inc müziği benim daha çok hoşuma gidiyor. Ve bu adamları kanlı canlı seyretme fırsatım oldu. Gelelim konsere....
Konser, Bornova Sahne mekanında gerçekleşti. Konserin açılış grupları Notwithstanding, Rapture ve Thrashfire'ın performanslarını pas geçerek Venom Inc.'in sahneye çıkacağı saatlerde mekana geldim. Eski arkadaşlar ile selamlaşıldı ve kısa süre sonra beklediğimiz an geldi. Konserin ilk bölümü Venom klasikleri "Welcome to Hell" "Live Like an Angel (Die Like a Devil)" Leave Me in Hell "Warhead" şarkılarının yanında Demolition Man'ın vokallerde olduğu Prime Evil albümünden "Parasite" ve yeni albümden " Metal We Bleed" "Ave Satanas" şarkıları ile zenginleştirilmişti. Seyirci -ki beklediğimden kalabalık idi- özellikle eski klasiklerde coştukça coştu. Grup sahneden ilk indikten sonra yoğun tezahürat ile döndüğünde "Black Metal" ve "Countess Bathory" şarkılarında ortalık tam anlamı ile toz duman oldu. Lemmy gibi vefat eden müzisyenlerin anısına yine yeni albümden "Black n' Roll" çalındı.
Seyircilerin "In League With Satan" şarkısını hep bir ağızdan söylemeye başlayıp davulcu Abaddon'un eşlik etmesi konserin en keyifli enstantanesiydi.
Venom teknik anlamda hiçbir zaman dünyanın en iyi grubu olmamıştır. Hatta iyi olmaya bile yaklaşamamışlardır. Ancak NWOBHM döneminde müziklerinin içerisine punk etkisini de katarak yaptıkları müzik kendisinden sonraki birçok grubu etkilemiş ve müzik tarihine adlarını altın harflerle kazımışlardır. Benim gibi dinleyiciler, onları müziklerindeki tüm kusurlara rağmen oldukları sevmiştir. Bu konser ile belki de yeni yetme bir genç olduğum dönemlere neredeyse 25-30 yıl geriye gittim. Venom Inc. üçlüsü tabiri caiz ise taş gibi çaldılar. Demolition Man'ın sesi, Cronos'un aksine hala taş gibi, Mantas ise bildiğimiz Mantas. Bu arada Abaddon hem gençleşmiş hemde enerjisi inanılmaz idi. (* aşağıya bakınız) Müthiş bir konserdi ya...
İzmir yeniden tarihi bir an yaşadı ve hep birlikte tanıklık ettik. Ekstrem müzik ve Black Metal tarihinin en önemli yapı taşını kanlı canlı seyretme fırsatımız oldu. Beni bu denli heyecanlandırıp, konser salonuna götürebilecek ender gruplardan birini seyretmek müthiş bir duyguydu. O dönemlerden rahmetli Quorthon mezarından kalkıp gelemeyeceğine göre ve Celtic Frost'un günümüzdeki maalesef rezil hali ortada iken her şeyin başlangıcındaki adamları dinleme fırsatı daha da değerli hale gelmişti ve orada olduğum için çok mutluyum....
İzmir Attack büyük bir iş yapmış, emeklerine sağlık. Eski dostları tekrar görmek çok keyifli oldu. Emeği geçen herkese çok teşekkürler... İzmir bir kez daha "uzuuuuun" seneler konuşulacak eminim ilerleyen senelerde üzerinde hurafeler anlatılacak tarihe tanıklık eden bir konsere daha ev sahipliği yaptı.
* Venom inc turnesinin İngiltere'den sonraki ayağında Abaddon eşinin doğum yapacak olmasından dolayı ayrılmış. Onun yerine turneye Jeramie Kling katılmış. Düzeltme Sn. Hakan Akcan tarafından yapıldı. Kendisine teşekkürler.
Ben de yazıda gördüğünüz gibi Abaddon gençleşmiş diyerek Jeramie Kling konusunda hafif bir pot kırmış oldum. Ama yazının başında yazdığım gibi son dönemler maalesef kolay geçmiyor benim açımdan. Umarım okuyucular mazur görürler.
Telefunken Tonbandgeraet
Eski bir Telefunken makara teyp reklamı.Günümüz reklamlarına ne kadar benziyor aslında görünce dikkatimi çekti. Bu tarz cihazları yaşatmak gitgide daha zor hale geliyor. Bulunamayan yedek parçalar, yılların etkisi ile bozulan veya bozulmaya yüz tutan parçalar. Of of...
Kaydol:
Kayıtlar
(
Atom
)