Plak Koleksiyoncusunun Rehberi: Pikap Konusu



Gelin bu yazımızda yeni başlayanlar için “pikap satın alma” konusunu ele alalım. Elime ulaşan çok sayıda elektronik posta ve çeşitli vesilelerle denk geldiğim bir çok okuyucumun -özellikle de yaşları genç olanlar- son dönemlerde en çok sorduğu soru hangi pikabı satın almalıyım oluyor. Bu soruya hep birlikte bir çözüm arayalım. Bu konuyu kapsamı şekilde Plak Koleksiyonculuğu, Pikaplar Mevzuu yazımda ele almıştım. Şimdi olaya yeni giren bir kişinin bakış açısından ele alacağım.

Aslında sorun pikabın seçiminden ziyade bütçelerimizde. Özellikle üniversite öğrencisi veya iş yaşamının başlarında olan bir çok okuyucumuzun pikaba ayıracak bütçelerinin kısıtlı olduğunu biliyorum. Bende aynı dönemleri yaşadım ve sizleri çok iyi anlıyorum. Sadece genç yaşlarda olan okuyucularım değil yaşamı boyunca hep bir şeylere para yetiştirmeye çalışan herkesin ortak sorunu bütçe.

Hepimizin ilk aklına gelen şey, bütçe yetmiyorsa, ikinci el pikap satın almaktır. Geçmişte ikinci el pikap pazarı kesinlikle göz atılması gereken bir yerdi. Çünkü makul fiyatlara çok temiz pikaplar bulabilmek mümkündü. Ancak pikaplar yeniden gözde olunca fiyatlar inanılmayacak şekilde artmaya başladı. Geçmişte 50TL'ye satın almayacağınız bir pikabı bugün 200TL gibi fiyatlara sarın alamıyorsunuz. Hele eBay gibi uluslararası satış sitelerine baktığınızda ülkemizdeki fiyatların anormal seviyelere geldiğini görebilmek mümkün. Fiyatların yükselmesi arz ve talep ile belki açıklanabilir. Sonuçta son 3-4 yıldır pikaplara anormal bir ilgi var. Ancak fiyatların yüksekliğinin yanında en önemli sorun alacağınız pikabın fiziksel durumu da mühim. Mekanik yönden sağlıklı çalışmayan bir pikabı satın almak, plak koleksiyonunuzun daha genişlemeden mahvolmasına sebep olmak gibi önemli bir tehdit unsuru içerir. Şunu asla unutmayın pikap her zaman satın alınabilir ancak az bulunan bir plağa zarar verdiğinizde aynısını tekrar satın almak gibi bir şansınız olmayabilir. Özellikle kolu oynanmış, kötü iğnelerle donatılmış ve ayarları olması gerektiği gibi yapılmamış bir pikap tıpkı bir kara saban gibi, plağınızın yivlerini mahveder.

Eğer yurt dışından ikinci el plak alıyorsanız, çoğu zaman ülkemizde temiz diye satılan bir çok plaktan daha iyi durumda olduğunu görürsünüz. Bu farkı yaratan şey kesinlikle pikaptır.

Pikaplar mekanik cihazlardır. Bazı pikaplar son derece karmaşık yapıdadır. Hele ki eskinin o gösterişli tam otomatik pikaplarından bahsediyorsak. Bunların bakımlarını olması gereken şekilde yapmazsanız zaman içerisinde sorunlar yaratır. Öyle ilginç şeylerle karşılaşıyorum ki inanamazsınız. Bu konuda daha önce yazmış olduğum bir yazıya bazı ikinci el pikap satıcılarından olumsuz tepkiler gelmişti. Nedense bu bakım işini hiç ciddiye almıyorlar. Aslında bu konu son derece açıktır. Pikabı üreten firmalar kullanım kılavuzlarında yapılması gereken periyodik bakımlardan bahsederler. Zaten aklın yolu bir değil mi, mekanik bir cihazın her zaman bakıma ihtiyacı vardır. Burada en önemli nokta ortaya çıkıyor. Eğer ikinci el bir pikap alacaksanız satıcıdan mutlaka emin olun.

Dual HS 141

Bir çok insan hala eski Dual pikapların hayalini kuruyor. Aslına bakarsanız bende Dual severim. Muhtemelen kimsenin el atmadığı bir konuya el atıp, Stereo Mecmuası'nda bu önemli marka için özel bir konu başlığımız bile var. Dual'lerin bu kadar popüler olmasının sebebi, döneminin en iyi pikabı olması filan değil, ülkemizde en yoğun şekilde bulunan marka olmasıdır. Dual'ler ile aynı dönemlerde öyle Japon ve Avrupa pikapları vardı ki, bunları gördükçe Dual'in en iyisi olmadığını ancak bu pikapları inceledikçe anlayabilmiştim. Dual'ler belki en iyisi değildir ama bazı modelleri gerçekten iyidir. Her şeyin ötesinde bu ülkede doğup büyüyen her pikap meraklısı için Dual önemlidir. Bunun yanında özellikle HS serisi Dual'ler zamanının ötesinde bir minimalist yaklaşıma sahiptir. Bunlardan bir tanesi aldığınızda hiç fena olmayan bir pikap ve ampliyi bir arada almış oluyordunuz. Hoparlörleri de olduğu için müzik sistemi düşünmenize gerek kalmadığı gibi pikap katı da dahil olmak üzere hiçbir ayrıntı ile uğraşmanıza gerek kalmıyordu. Plaklarınızı dinlemek için komple bir çözümdü ve işin güzel tarafı sesleri de hiç fena değildir. Eğer bir şekilde plak koleksiyonculuğunun başlarındaysanız ve temiz bir HS serisi Dual denk getirirseniz çok şanslısınız demektir. Bende dahil böyle bir çözüme hayır diyebilecek bir insan olacağın zannetmiyorum. Bunu yazarken gayet samimiyim. Bir çok insanın hayalini süsleyen bir pikap/kol/iğne kombinasyonuna sahip olan hatta kendi pikabını tasarlamış bir insan olarak bunu söylüyorum. Ancak sorun şu ki, günümüzde HS serisi bir Dual'in temizini bulmak çok büyük bir sorun ve fiyatlar genelde hiç mantıklı değil. Tabii ki HS serisi haricinde bir çok ikinci el pikap alma olasılığınız olsa da fiyatların abartıldığını düşünüyorsanız, sıfır pikaplara göz atmanız gerekecek.

Bu durumda ilk bakılacak nota 200-300TL aralığında satışa sunulan pikaplar. Bugün çeşitli büyük müzik marketlerde birkaç markanın pikaplarını bulabilmek mümkün. ION ve Numark ilk aklıma gelenler. Bu pikaplar genelde bir sürü fonksiyonla donatılmış durumdalar. USB bağlantı seçenekleri, kendi pikap katlarının olması avantajları. Dezavantajları ise kol ve iğnelerinin ne yazık ki çok sağlıklı olmaması. Zaten farklı markalarla pazara sürülen bu giriş seviyesi pikapların kolları ve iğneleri dikkat ederseniz hemen hemen aynıdır. Ben bu pikapları hiç tavsiye etmiyorum. Ses kaliteleri zaten vasat bir de yetmiyormuş gibi plaklarımıza zarar verme olasılıkları çok yüksek. Bu pikaplarla uğraşmak yerine ikinci el pazarında daha mantıklı bir pikap bulmak çok daha akıllıca bir iş olur.

Bunlar haricinde zaman zaman Denon gibi önemli markaların giriş seviyesindeki ürünlerine rastlamak mümkün. Bu pikaplar yukarıda saydığım pikaplardan biraz daha pahalı olmasına rağmen düzgün iğneleri ile verilen parayı hak ediyorlar. Ses olarak belki çok başarılı değiller ancak düzgün bir iğne ile donatılmış olmaları ve kendi pikap katlarına sahip olmaları bu tarz pikapları ilk başlayanlar için cazip hale getiriyor.

Thorens Mini

Bu klasmanın hemen üzerinde daha önce Stereo Mecmuası'nda kapsamlı şekilde incelediğim Thorens Mini geliyor. 500TL fiyat etiketine sahip olan ürün plak koleksiyonunu yeni oluşturacak bir meraklı için güzel bir başlangıç noktası.

500TL sınırının hemen ardından fiyatlar bir anda neredeyse iki katına çıkıyor. Ülkemizde bu pazarda iki ürün öne çıkıyor. ProJect Debut ve Thorens TD190-2 modelleri. Her iki ürününde ses kalitesi yukarıda saydığım ürünlerden çok daha başarılı. Ayrıca her iki pikapta son derece donanımlı. Yani ileriye yönelik iğne değiştirmek gibi düşünceleriniz varsa bunun için uygun donanıma sahipler. ProJect Debut daha minimalist bir yaklaşımla üretilmiş bir pikap. Başlangıç için gayet yeterli bir donanıma ve fiyatı gözününe alınınca gayet başarılı bir ses kalitesine sahip. Thorens TD190-2 modelini ise Stereo Mecmuası'nda zaten incelemiştim. Fikir sahibi olmak için bir göz atmanız yeterli.

Ancak sorun şu ki, yukarıdaki pikaplardan birisine sahip olduğunuzda sorunlarımız bitmiyor. Bunları bir müzik sistemine bağlamak gerekli. Bir sonraki yazımda plak dinlemek için kurduğumuz veya kurmayı planladığımız müzik sistemimizi tamamlamak konusuna değineceğim.

Bu yazıya ek olarak buradaki yazıyı da okumanızı tavsiye ederim.


148 yorum :

hakancez dedi ki...

ProJect Debut modeli muhtemelen Ağustos ayı içerisinde yenileniyor. Yeni Debut S/E3 modelinde eski modelde 10" olan plato, 12" boyutuna yükselmiş. Kol üzerindeki rulmanlar daha iyileri ile değiştirilmiş ve artık OM5e yerine Ortofon Super OM10 kafa ile satılacakmış.

Emre dedi ki...

Konunun başında "Crosley AV Room Portable USB Turntable" fotoğrafını kullanmışsınız. Sanırım yalnızca görsellik katmak için ama ben bu ürünü almayı düşünüyorum. Tavsiye eder misiniz, bir bilginiz var mı diye merak ediyorum, fiyatı çok uygun olduğu için (160$) ve daha önce bir pikapa sahip olmadığım için ürün ilgimi çekiyor. İnternet üzerinden de alacağımdan neyle karşılaşacağımı kestiremiyorum. Teşekkür ederim...

hakancez dedi ki...

Merhabalar,

Crosley ürünlerinden muhtelif modeller ülkemize farklı perakendeciler ile girmişti. Ancak anormal yüksek fiyatlara satılıyordu. Bu yüzden en mantıklısı yurtdışından getirtmeniz. Şu an 75 Euro üzerindeki ürünler gümrüğe tabii. Yani olur da takılırsa %30 ek bir maliyet gelecektir.

Daha fazla bilgi için aşağıdaki konu başlığına bir göz atabilirsiniz.
http://stereomecmuasi.com/forum/viewtopic.php?f=9&t=2195&start=10

Okan AKCA dedi ki...

Merhabalar,
Dun D&R'dan feci sekilde gaza gelip ION marka MOBILE LP (iPTUSB) satin aldim. (340kusur TL.... lutfen bunu konusmayalim, suan nette arastirdikca mideme agri giriyo tek kelimeyle cildiricam..! ) Sizin yukarida hic tavsiye etmediginizi ve ses kalitesinin vasat oldugu yonundeki yorumunuzu okudugumda da iyice moralim yerle bir oldu.. Ben ses kalitesine ciddi anlamda onem verdigim icin ve sadece o hep bahsedilen "temiz muzik sesi" keyfinin nasil birsey oldugunu anlamak icin bu pikap'i satin almistim, ama anladigim kadariyla bu sadece mp3'e donusturmek icin kullanilabilecek bir alet..?

Bu arada bir diger kafami karistiran sey de, line in/out portlarindan ev sinema sistemime bagladigim zaman VEYA kulaklik girisinden kulaktik taktigim zaman bile, pikap'tan ciliz da olsa bir ses gelmeye devam ediyor?! kulaklik takip dinledigimde haliyle pikaptan gelen sesi duymuyorum ama sinema sistemine bagladigimda arka plandan ince bir sekilde muzigin tekrarini duyabiliyorum. Bu konu hakkinda da bir fikriniz varsa paylasabilirseniz cok sevinirim.

Moralim cok bozuldu :) biraz aydinlatabilirseniz cok sevinirim.. Yoksa D&R'a gidip adamla kavga edicem, ilk defa delicesine arastirmadan elektronik bir cihaz aldim ve feci sekilde kaziklandigimi hissediyorum!..

Simdiden cok tesekkur ederim,

Güngör Aras dedi ki...

Ben de dün aldım aynını..Bu gün D&R sitesinde %20 indirimli satıyorlar..Eski plaklarımı bilgisayar ortamına taşımak için düşünmüştüm.Bunu sağlıyor...Fiatı biraz pahalı gibi geliyor insana..Bir de şarjlı pil koysalardı olabilirdi..Sizin gibi ben de kızdım ama; kendime..Çünkü ben beni gaza getirdim..

hakancez dedi ki...

Moralinizi bozmayın. Yazılarımda genelde kendi görüşlerimi yazıyorum. Eminim ki, benim sevmediğim bir çok cihazı kullanarak büyük bir keyifle müzik dinleyenler de vardır.

Yeni pikabınızı bir başlangıç noktası olarak düşünün ve ilerleyen dönemlerde arşiviniz genişledikçe daha iyilerini alabileceğinizi unutmayın. İnanın geçmişte sizin bahsettiğiniz pikaptan çok daha kötülerini kullanmıştım..

Normal koşullarda pikabınızdan böylesine bir cılız ses gelmemesi gerekli. Bağlantı için Master Output (RCA) çıkışını kullandığınızı varsayıyorum. Bu durumda Audio Level Control ile sesi yükseltebilirsiniz. Eğer cihazda bir sorun yoksa ses seviyesini arttırabiliyor olmanız gerekli...

aslan dedi ki...

Merhaba,

Bu cihazı aldık diyelim, iğnesini değiştirmek gerektiğinde nereden temin edilebilir bir bilginiz var mı?

aslan dedi ki...

Tchibo pikaptan bahsediyorum, belirtmemişim.

hakancez dedi ki...

Merhabalar,

Bu noktada biraz sıkıntı var. Pratik olarak ürünü getiren Tchibo olduğu için belirli bir süre için kullanıcıların ihtiyaç duyacakları yedek parçaları sağlaması gerekiyor. Ancak böyle bir hizmet verilmiyor sanırım. Amazon gibi çeşitli sitelerden iğneyi koduna göre aramak lazım ne yazık ki...

aslan dedi ki...

Yanıtınız için teşekkür ederim.
Eşime pikap hediye etmek istiyorum. Güzel bir plak koleksiyonu var ve uzun zamandır öylece duruyor. Bir çok marka ve model araştırdım fakat emin olamıyorum.
Usp pikaplar tercihim olacaktır zira plakları dijital ortamda arşivlemek isterim. Servis ve yedek parça konusunda ulaşılabilir olan bir model önerebilir misiniz, bütçe ortalama 300 - 350 TL civarı.
Teşekkürler,

Sercan Adalıoğlu dedi ki...

Merhabalar Hakan Bey ..

peki pikap satın alma konusunda 5oo tl civarı bir 2.el dual hs serisi mi yoksa günümüzde büyük mağazalarda satışı sunulan sıfır ve 300 tl civarı fiyatı olan piakplarımı tercih etmeliyiz ? Yardımcı olursanız sevinirim.. teşekkürler

hakancez dedi ki...

Sn Sercan Bey,
Büyük mağazalarda satışa sunulan pikaplar beni biraz korkutuyor. Bunlardan Denon markasının arkasında iyi bir ithalatçı desteği olduğunu biliyorum. Diğerleri hakkında çok sayıda sorun mesajı alıyorum. Bu noktada eğer imkan varsa en alttaki linkteki pikabı tercih edilmesini öneririm...

İkinci el Dual pikaplar konusunda eğer bakımı düzgün yapılmış ve temiz durumda ise neden olmasın. Stereo Mecmuasında Dual pikaplarla alakalı kapsamlı bir bölümümüz var bir göz atın isterseniz;
http://stereomecmuasi.com/2011/10/dual-pikaplar-anasayfa.html


http://stereomecmuasi.com/2011/10/thorens-mini-2.html

hakancez dedi ki...

Denon DP-200USB modeline bir göz atabilirsiniz. Servis yönünden bir sıkıntı çekmeyeceğinizi düşünüyorum...

Seçkin Tuncel dedi ki...

iyi günler sizin bilgilerinizden faydalanmak için nacizane bir soru sormak isterim ben pikap olarak unutra fonica gs 464 modelinde bir pikapla serüvenime başlamak istiyorum lakin bu benim için fazlamı yoksa yeterlimi birde türkiyede yedek parça sıkıntısı seçiceğim bir cihazmı lakin ben sofia da okuyorum ve burdan temin edicem bana en kısa zamanda cevap verirseniz sevinirim iyi günler

İbrahim dedi ki...

Selamlar,
Doğum günüm de arkadaşım bana bir plak hediye etti. Zaten elektroniğe ve arşiviciliğe olan bir merakım var. Şimdi bir pikap satın almak istiyorum Ancak birçok ları gibi emin olamıyorum. SONY PSLX 300 USB PİKAP ve PİONEER PL-990 PİKAP araştırmalarım sonucu iyi gibi duran cihazlar. Sıfır bir cihaz almak istiyorum. Maalesef bu konuda bir bilgim yok ve almışken iyi bir şeyi bir kere almak istiyorum.
İlginiz için teşekkürler

engin dedi ki...

Merhaba,

elimde bir pikap var Philips; Eindhoven: 963 22-AH-963 modeli bu sanırım biraz antika iğnesini bulamadım.

bir antikacıdan farklı bir iğne alıp deneyecektim ki eve gelip pikabı kontrol ettiğim de lastiğinin kopmuş olduğunu gördüm.

sadece bir sitede bulabildiğim bir linki paylaşıyorum sizinle http://www.radiomuseum.org/r/philips_963_22_ah_963.html sorum şu bu pikap ile uğraşıp tamir etmelimi yoksa başka bir pikap mı satın almalıyım:)

yardımlarınız için şimdiden çok teşekkürler.

hakancez dedi ki...

Merhabalar,

Bahsettiğiniz markanın ülkemizde yedek parça sorununu yaşayabilirsiniz. Bahsettiğiniz markayı ben hiç duymadım ve bilmediğim bir ürün için bir yorum yapmak istemem.

hakancez dedi ki...

Her iki üründe uygun fiyatlı ilk başlangıç seviyesi için yeterli ürünler. İyi bir pikap için lütfen linkteki ürüne bir göz atın...

http://stereomecmuasi.com/2011/10/thorens-td-190-2-bolum-i.html

hakancez dedi ki...

Yeni bir pikap almak size yeni bir pre-ampli ve ampli masrafı çıkartacaktır. Pikabın tüm fonksiyonları düzgün şekilde çalışıyorsa lastiği tedarik etmek daha mantıklı olacaktır...

Cem Ünal dedi ki...

Hakan Bey merhabalar,

Öncelikle plak dünyasına yeni girmiş olan biri olarak yazılarınızın beni yönlendirdiğini belirtmek isterim ve bunun için kendi adıma teşekkür ederim. Yakın zamanda Sony'nin PS - X35 model pikabını ikinci el olarak aldım. Quartz devir kontrollü ve tam otomatik bir pikap, gayette temizdi. Ancak yazılarınızı okuduktan sonra bu pikabın iyi bir pikap olup olmadığı noktasında tereddüte düştüm. Ses kalitesi bana gayet iyi geliyor ama daha iyisini bilmediğim için mi acaba diye kendimden şüphe ediyorum. Sistem olarak da Marantz PM-630 ampli ve Marantz HD660 kolonları yine ikinci el olarak almıştım. Amfi ile ilgili olarak çok bir yorum bulamadım netten, ancak çıkan sesler itibariyle güzel bir amfi olduğunu söyleyebilirim. Kolonlarım ise biraz orta ayarlı diyebiliriz. Eğer bu sistemdeki ürünlerle ilgili bilginiz varsa paylaşabilirseniz çok sevinirim.

Saygılar,

Cem

Cem Ünal dedi ki...

Pardon, pikabın kartuşunu yazmayı unutmuşum : Sony XL-15

bora dedi ki...

acaba bu ürünleri kullanabilmek için ayrıca anfiye ihtiyaç varmıdır ? Logitec Z5500 ses sistemi ile kullanmak üzere bu iki üründen birini almayı düşünüyorum başlangıç için.

beyza dedi ki...

mrb bende yaklaşık 3 aydır araştırıyorum pikap marka ve modellerini 500 tl ye kadar b.s.r ve rotel marka pikaplar nasıldır acaba ikisindede radyo ve kasetçalar özellik var karar veremedim yardımcı olurmusunuz acaba

Olcay dedi ki...

Selamlar. Pikap ve plak işini genelde takip eden biri olarak diyebileceğim şayet 2. el alacaksanız.genelde dual marka yada philips marka pikaplara yönelmenizdir.dahili hapörlesi yoksa kullanacağınız hapörlenin de aynı marka olması ses kalitesi açısından daha iyi olur.bende 66 yapımı phlips marka pikap var 45'lik ve 33'lük plakları gayet güzel çalıyor geçen aldığım yeni basım 2 plağın ses kaliteside gayet iyi çıktı acizene olarak tavsiyem gerek sıfır gerekse 2.el alırsanız plak dinlemeden almayınız bu işlerdede çok çeşitli hokkabazlıklar oluyor niyetim kimseye çamur atmak kötülemek değil ...insanın hevesi bozuldumu zevk aldığı meraktan baya soğuyor..biraz canım yandığı için bildiklerimi bu nette görünce yazmak istedim hangi marka alırsanız alın ister 2. el ister sıfır hem 45'lik hemde 33'lük plak dinlemeden katıyyen almayın ..

Tuba Akgun dedi ki...

Merhaba benim elimde http://www.radiomuseum.org/r/philips_konzertmeister_943_22rh94.html bu pikapin aynisi var henuz calisip calismadigini bilmiyorum ama merak ettigim sey bu pikapla gunumuzde yeni uretilmis d&r'larda satilan plaklari calip calamiyacagim yani sadece nostalji amacli eski plaklarimi calabilirim? Tesekkurler

şükran dedi ki...

merhaba ben eski antika görünümlü bir pikap almak istiyordum aradığım özelliklere sahip iki tane buldum fakat karar veremiyorum bu linktekini çok beğendim ama bakım istiyormuş satıcı ile görüştüm çalışırken ses çıkarıyormuş yağlanınca geçebilir dedi

http://www.sahibinden.com/ilan/alisveris-ev-elektronigi-ev-ses-sistemi-rus-mali-radyo-pikap-uygun-fiyat-97580479/detay
diğeri ise
http://www.sahibinden.com/ilan/alisveris-antika-makine-antika-radyo-ve-pikap-philips-son-haftaaa-96489202/detay sizce hangisini almalıyım

hakancez dedi ki...

Yepyeni plaklarınızı bu cihazda kullanırsanız plaklarınıza yazık etmiş olursunuz. Yeni bir pikap almanızda fayda olacaktır.

hakancez dedi ki...

Şükran Hanım,

Verdiğiniz 2 linki de inceledim. Bu cihazlar çok eski olduklarından yaratacakları bir sıkıntı sonucunda teknik yardım almanız neredeyse imkansız. Ayrıca bu fiyatları da kesinlikle etmezler. Bunlarla dinlenecek plaklara gerçekten yazık olur kanaatindeyim...

Tuba Akgun dedi ki...

Peki ignesini degistirmem yada farkli bisey yaparak bu sorunu ortadan kaldirmam mumkun mu cunku ben yeni pikaplar yerine eskilerini kullanmak istiyorum

hakancez dedi ki...

Plak iğnesini değiştirseniz de kolları sorun yaratacaktır. Eski görünümlü ama yeni bir şeyler için http://www.crosleyradio.com/Turntables.aspx adresine bir göz atın ve lütfen fiyatlara dikkat edin. Yukarıdaki pikapların ne kadar pahalı olduğunu göreceksiniz..

Tuba Akgun dedi ki...

Tesekkurler peki eski gorunumlu olmayan yeni pikaplardan hangilerini onerirsiniz amacim koleksiyon yapmak falan degil eski plaklarida cok dinlemeyi dusunmuyorum sadece yeni cikan plaklardan bikacini alip dinlemek istiyorum

cemal onur dedi ki...

merhabalar. bende ion usb turntable pikap var. kaliteli müzik için sizce eski s kollu bir pikap mı almalıyım? amfi olarak telefunken rr200 equalizer olarak 20 band bir eq kullanıyorum. kolonlarım sansui s700-g. param ancak bunlara yetti ama anladım ki bu işin sonu yok..insan hep daha iyisini istiyor. siz ne önerirsiniz? bu pikap bana yeter mi yoksa s kollu güzel bir pikap mı almalıyım? plaklarıma zarar verir mi? pek başarılı bir işçiliği yok usb pikaplar için söyledikleriniz doğru.

Umut dedi ki...

Hakan Bey merhabalar,

Stereo mecmuası forumlarında gezinirken bu sayfaya kadar geldim. İlgili konuda bilgisiz olduğum için bilginize başvurmak istedim.

Ben de bir pikap edinmeye ve plaktan gerçek müzik dinlemeye karar verenlerdenim. Pikabın ve plağın p'sini bile yeni yeni öğreniyorum. O yüzden bilgim çok az. Ama bir yerden başlamak istiyorum. Öğrenciyim, bu yüzden mütevazı bir bütçem var. 200-250 TL civarında bir para ayırabiliyorum şu an. Alacağım pikabın ikinci el olması, sıfır olması hiç önemli değil. Fakat ekstradan yükseltici, amfi, hoparlör gibi şeyler almak istemiyorum. Tek parça bir sistemim olsun, plağı koyayım çalsın istiyorum.

Araştırdım, portatif, çanta gibi pikaplar var. Veya çanta gibi olmayan ama tek parça olan(hoparlörü içinde olan). Forumda bunların pek verimli olmadığı ve plaklara zarar verebildiğinden bahsedilmiş. Ama öyle değerli, tarihi, önemli plaklar da çalmayacağım. Plağın bozulmasına, süper ses alamamaya da önem vermiyorum başta. (Bütçem gereği). Sadece dijitalden uzak, biraz cızırtılı, biraz akustik, biraz nostaljik bir şeyler dinlemek istiyorum. (Ortalama bir ses kalitesine ve arada zarar gören plaklara da razıyım.)

Plaklarla yaşayan sizden, bu kadar alt düzey bir öneri istemek, biraz mahcup etse de beni, anlayışınız için şimdiden teşekkür ediyor, yardımlarınızı bekliyorum.

Saygılarımla, müzikli günler...

Umut.

hakancez dedi ki...

Merhabalar Umut Bey,

Açıkçası böyle bir öneri yapabilecek bir imkan yok elimde. Bunun sebebi ortalardaki ikinci el pikapların fiyatlarının gerçekten ama gerçekten çok pahalı olması. BKeşke şu linkteki tarz pikaplar ülkemizde olsa ve en azından tavsiye edebilsek;

http://www.crosleyradio.com/Product.aspx?pid=2017

Hem yeni bir ürün, hem taşınabilir, hemde plaklarınıza zarar vermeyecek. Ancak şu an bir tavsiye verebilmem mümkün değil. Çünkü ülkemizde buna alternatif bir seçenek ne yazık ki yok.

Tek yapabileceğiniz 2. el satıcılarını gezmek ve gönlünüze göre bir şey bulmayı umut etmek.

Selamlar

hakancez dedi ki...

Thorens ürünlerine bir göz atabilirsiniz. Bu pikabı uygun tarz bir hoparlör ile eşleştirerek hem plaklarınıza zarar vermez hemde keyifle müzik dinlersiniz. Aşağıdaki linkler bir fikir verecektir.

http://stereomecmuasi.com/2012/03/edifier-r1900tii-incelemesi-bolum-i.html

http://stereomecmuasi.com/2011/10/thorens-mini-2.html

Umarım bir fikir verir...

furkan dedi ki...

elimde 150 200 kadar plak var.. satmak istiyorum.. acil para lazım o yüzden ilgilenenler ulaşabilir. face adresim the_imam_0_0_1@hotmail.com

kadir dedi ki...

merhabalar,
oncelikle verdiginiz bilgiler icin cok tesekkurler.
ilk defa bir pikap sistemi kuruyorum. ancak bu konuda cok yetersiz hissediyorum kendimi. anladigim kadariyla thorens td190-2 ile baslamak oldukca mantikli olacak. ancak sonrasi icin kafam cidden cok karisti. 'anfi sistemi de ne oluyor acaba?' diye dusunuyorum. pikapi aldiktan sonra saniyorum bunu da kuruyoruz ama nasil kuruyoruz, ona nasil basliyoruz, hangi urunler tavsiye ediliyor, aldiktan sonra ne yapmak hangi adimlari izlemek gerekiyor hic bilmiyorum.
kendimi su an cok 'beginner' bir soru soruyor gibi hissediyorum ama oyle, bu konuda cidden, sacma sapan bir sistem kurup 10 yillik hayali tuz buz etmemek icin destege ihtiyacim var :)
simdiden cok tesekkurler, sevgiler

Zeynep dedi ki...

Merhaba Hakan Bey,
Nişanlıma hediye olarak bir pikap almayı düşünüyorum ve bu konu hakkındaki yazınızı ve tıpkı benim gibi bu konuda acemi olan diğer okurlarınızın yorumlarını okudum... Verdiginiz tavsiye üzerine Dual HS serisini araştırmaya başladım ve karşıma Dual HS 39 model bir pikap çıktı fiyatı ise 400 tl civarinda. sizce bu model başarılı mıdır ve biçilen fiyat hakkını verecek midir? Şimdiden çok teşekkür ediyorum,
Saygılarımla,
Zeynep

yıldız dedi ki...

Merhabalar,
pikap merakım önceden beri vardı ama hiç ilgilenemedim. Şu sıralar bir araştırma içerisine girdim ancak pek bir bilgim olmadıgı için karar veremiyorum.d&r dan almayı düşünüyodum ama yukarıdaki yorumlardan sonra vazgeçtim sayılır. Alacagım pikaptan uzun bir süre memnun kalmak istiyorum ama hiçbir bilgim olmadıgı için karar da veremiyorum. Sizce ne ile başlamalıyım? 500tl bütçem var. Yukarıdaki bilgilendirmeleri okudum ama pek tercih yapabiligim söylenemez.Yardımcı olursanız çok sevinicem.

yasmin dedi ki...

şu an gerçekten çok mutluyum. Koleksiyonculuğun başındayım ve benim biricik Pikap'ım Dual'in HS serisinden. Çok faydalı buldum takip etmeye devam...

Can Ünver dedi ki...

Merhaba Hakan Bey;
Bir süredir düşündüğüm pikap alma işine karar verdim ve aklımda yazınızda bahsettiğiniz Project Debut Carbon var. Ancak hem bu konudaki yeniliğim hemde teknoloji konusundaki düşük bilgim sebebi ile bazı konularda sıkıntı yaşadım. Bu cihazı alırsam yanında ek olarak almam gereken sadece pre-ampli ve ampli midir?(Ki bu cihazların ne işe yaradıklarını ve aralarındaki farkı anlayabilmiş değilim.) Eğer öyle ise bana önerebileceğiniz modeller var mıdır? Şimdiden teşekkür ederim...

hakancez dedi ki...

Ampli kısaca sesi yükseltir ve hoparlörlere gönderir. Yani hoparlörden ses alabilmek için ampliye ihtiyaç vardır. Pre-ampli ise eğer amplinizde pikap katı yok ise pikabın sinyalinin yükseltilmesine yarar. Aslında forumlarımızda bu konularla ilgili çöok bilgi var. Üye olursanız çok faydasını görürsünüz.

Selamlar

aybüke dedi ki...

Merhabaa
Ben plak dunyasinda daha cook yeniyim bi pikabim bile yok :) iyi ses veren,300 350 tl arasi ve kullanimi kolay biseyler almak istiyorum ama bu konularda hic bir fikrim yok bana birkac model soylerseniz cok memnun olurum,bende keyifle muzik dinlemek istiyorum..

Akif YANIK dedi ki...

Mrb,
Yeni başlamayı düşenen biriyim,PIONEER PL-117D,DUAL 1229,PİONEER PL-630 ve THORENS 145 MK II gibi bazı modeller gözüme kestirdim.Hoparlör Cabasse Altura RİVA kullanıyorum anfim sinema anfisi 5007.
Bu çerçevede ortanın biraz üstü birşey almak için nasıl yönlendirirsiniz?
Sanırım mikrobu alan herkes gibi bir süre sonra oram buram oynamaya başlıcak ve iğne beğenmemeye pikapçalarımı değiştirmeye gidicem:)...
O yüzden orta vadede kullanıcısını mutlu edebilecek ne tavsiye dersiniz?
Yukardaki modelleri tecrübe etme imkanınız oldumu?
teşekkür ederim.

HANDAN BEŞTEPE dedi ki...

Merhaba ben pikap almak istiyorum.Küçük bir araştırma yaptım sony LX 300,Pioneer PL 990 ve Marantz TT 5005 markaları arasında kararsız kaldım bana yardımcı olursanız Memnun olurum.Teşekkür ederim.

Hande dedi ki...

Merhaba hakan bey,
hediye bir pikap almak istiyorum, aslinda kendim pikap kullaniyorum fakat alicağım kişi için daha değerli ve özenli birşey olsun istiyorum. Extreme audio da birkaç model beğendim, bunlarin özellikleriyle ilgili size danışmak isterim. 4 model var beğendiğim ve size linklerini gönderiyorum, az bir zamanım kaldığı için biranönce cevaplamınızı umuyorum,
Teşekkürler
Model1: http://www.project-audio.com/main.php?prod=art1&cat=turntables&lang=en
Model2: http://www.whathifi.com/review/Pro-ject-6-Perspex
Model3: http://www.techradar.com/reviews/audio-visual/hi-fi-and-audio/turntables/pro-ject-rpm-9-1-625885/review
Model4: http://www.pro-ject-shop.de/jukeboxes.php
Model 2 ve Model 3 ün kafasi ve iğnesi dahil degilmis, yine ayni yerden tedarik edebiliyormusuz...

edip ozan dedi ki...

180 tl civarı eski bir crown pikabım var bu büyük kaset çalarlı radyolu dev pikaplardan ilk pikabımdı önce iyi çalışıyordu birde o na eski ahşap şık bir kolon bulmuştum . kol kafa orjinal olarak iyi fakat zamanla kolun hassasiyeti zayıflamıştı iğne universal berbat bir iğneydi ve yeni sıfır aldığım bir plağı 1 haftada eskitti
önceleri iyi sonuçlar almıştım ses kalitesi olarak ama daha sonra ses boğuk boğuk çıkmaya başladı devir kaybı vardı sanırım yaşadığım yerde pikap satan yerler yok tamirde ettiremedim cok ağır olduğundan istanbulada götüremiyorum kendim kurcalamaya başladım kayışı çıkardım yerinden :DD::D iğneyi kırdım (üzücü değil) :DD: ben lise öğrencisiyim ve bu benim ilk pikabımdı şimdi başka bir pikap almak istiyorum özellikle 300-450 tl arası eski portatif pikaplar var mesela philips musikuslar kafa ve kol bakımından nasıllar bu konu hakkında sizin görüşerinize ihtiyacım var

özlem dedi ki...

merhabalar,
öncelikle bu konuda insanları bilgilendirdiğiniz ve yardımcı olduğunuz için kendi adıma çok teşekkür ederim emeğinize sağlık diyorum.
size bir sorum olucak bende pikap almak istiyorum ve amazon sitesinden hiç alışveriş yapmadım crosleyin mini turntable ı
http://www.amazon.com/Crosley-CR40-RE-Mini-Turntable-Red/dp/B0016D1UWC/ref=sr_1_8?ie=UTF8&qid=1359204902&sr=8-8&keywords=crosley
80 dolar ve gümrüğe takılmayacağını düşünüyorum
cihaz ve site hakkında tavsiye verirseniz çok yardmcı olursunuz.

teleskope dedi ki...

Japon ve Avrupa malı pikaplardan tavsiye edebileceğiniz, aklınıza gelen markalar var mıdır?

hakancez dedi ki...

Aslında çok marka var. Aslında bu konuda forumlarımızdaki analog kaynaklar başlığına bir göz atabilirsiniz;

http://stereomecmuasi.com/forum/viewforum.php?f=4

hakancez dedi ki...

Gümrük mevzuatına göre evet gümrükte bir sorun yaşamazsınız. Ancak ne zaman ne olacağı konusunda emin olmak imkansız. Amazon tabii ki güvenli bir sitedir ancak ülkemize elektronik ürün göndermiyorlar. Senelerdir alışveriş yaparım Amazon'dan hiç bir sıkıntı yaşamadım.

Beğendiğiniz pikabın ses kalitesinin iyi olmayacağı belli ancak ülkemizde bu tutarlarda bir pikap bulmak neredeyse imkansız. Bu noktada olay tamamen bu konuya ne kadar bütçe ayırabileceğiniz ile alakalı.

Adem dedi ki...

Hakan Bey merhabalar
Bende sonunda bir dual pikap aldım sesi kondisyonu çok güzel ama biz acemi olduğumuz içi aldığım dual hs 37 orjinal mi merak ediyorum. İntetnetten araştırdım özellikle sizin sitenizde de hs 37 modelini bulamadım.
Belki size saçma gelecektir ama bu model gerçekte varmı? Varda üretim yılı konusunda bilgi verirmisiniz şimdiden teşekkürler.

hakancez dedi ki...

Dual HS 37 gerçektende mevcuttur. Sistemin içerindeki pikabın kodu ise yanlış hatırlamıyor isem 1214 olması lazım

CANAN ÖZÇELİK dedi ki...

Merhaba Hakan Bey, bahsettiğiniz sitedeki pikaplardan hangisini tavsiye edersiniz? bütçem max. 350 tl. hediye alacağım için daha fazla özen gösteriyorum sorunsuz bir cihaz olsun diye.

bir de bu siteden sipariş verebiliyoruz sanırım değil mi?

bilgilendirebilirseniz çok sevinirim.
teşekkürler
sevgiler

CANAN ÖZÇELİK dedi ki...

Hakan Bey birşey daha, bu pikaplardan İstanbul'da bulabileceğim bir yer var mı?

tekrar teşekkürler

hakancez dedi ki...

Merhabalar,

Bu fiyat kategorisinde alabileceğiniz en makul pikap sanırım Tchibo mağazalarında satılan Lenco üretimi pikap olacaktır. Hem sorunsuz hemde performansı gayet başarılı diyebiliriz. Sıfır pikaplarda başka seçenek olarak üzerine bir miktar ekleyerek Audio Technica markasına bir bakış atılabilir. Ayrıca tabii ki 2. El seçenekleri var ancak yanlış bir seçim yapma olasılığına karşı sıfır bir ürün tercih edilebilir...

Zafer Kaya dedi ki...

Hakan bey merhaba,
pikap konusuna yeni merak salan biri olarak tchibo da satılan (https://www.tchibo.com.tr/Dijital-Pikap-p400023104.html;jsessionid=FE5EA742193D5A5731092806E5DF5601-n2) plakla ilgili araştırma yaparken sitenize denk geldim ve resmen bu konuda acemi biri olarak bilgiye boğuldum. Öncelikle paylaşım ve emekleriniz için çok teşekkür ederim. Size ufak bir sorum olacak, bu tchibo daki pikabı alırsam ev sistemi olarak kullandığım wharfedale 9.6(front) 9.2 (rear) 9.cs (center) hoparlorlerin bağlı olduğu sony str da 1200 es anfimin phono girişine bağlayarak kullanabilir miyim. yoksa ayrıca bir stereo ampli almam gerekir mi. Fazla ürün bağımlı teknik bir soru oldu cevaplayabilirseniz teşekkür ederim.

hakancez dedi ki...

Zafer Bey,

Amplinizin pikap katı olduğuna göre sorunsuz şekilde kullanabilirsiniz...

Zafer Kaya dedi ki...

Hakan Bey, hızlı cevabınız için çok teşekkürler. Peki tchibodaki bu ürünü başlangıç seviyesi olarak tavsiye eder misiniz. yoksa önereceğiniz başka modeller olur mu.

hakancez dedi ki...

Tavsiye ederim gayet güzel bir ürün.

kubra dogramacı dedi ki...

http://www.sahibinden.com/ilan/alisveris-ev-elektronigi-ev-ses-sistemi-kullanilmamis-kenwood-pikap-kd-491f-125746753/detay merhaba hakan bey, bu pikap hakkında yorum yapabilir misiniz?

haluk lokmacı dedi ki...

hakan bey merhaba bende philips marka muhtemel 80 lerde üretilen birpikap var.
bakım onarımını yaptırdım ayrıca yaptırdığım yerde kontrol ettim hersey çok iyiydi
eve getirdim pikapı birgün sonra dinlemek için çalıştırdığımda kolunu sağa doğru çektim ancak tık diye ses gelmesine rağmen plak dönmedi
ben daha yeni kullanmaya başlayacaktım ki hevesim kursağımda kaldı
pikapı yaptırdıgım yer de bana oldukça uzak
ben bu arızasını kendı çabalarımla giderebilir miyim acaba bana bu konuda yardımcı olursanız sevinirim
teşekkür ediyorum

tuğba dedi ki...

Sony PSL X 300 USB Pikap nasıl sizce? Arkadaşıma hediye alacağım ama pek bilgim yok. Ürünün linki aşağıda. Bu konuda yardımcı olabilir misiniz acaba?
http://www.sahibinden.com/ilan/alisveris-ev-elektronigi-ev-ses-sistemi-sony-psl-x-300-usb-pikap-122779760/detay

Bir de bu ürün var
http://www.sahibinden.com/ilan/alisveris-ev-elektronigi-ev-ses-sistemi-ion-vertical-vinly-duvara-asilabilinen-pikap-urunler-garantili-121996761/detay

Yasin dedi ki...

Hakan bey merhabalar,

İkinci el pazarında yer eden fakat internette hakkında fazla bilgi olmayan pikaplar var; sony'nin ps-x35 ve ps-x45 modelleri gibi. Bu işten pek anlamayan biri olmakla birlikte bugün bu pikapları dinleme fırsatım oldu ve pikapların ses kalitesini acemi biri için tatmin edici buldum. (Fiyat bandı 300 ila 400 tl arasında) Almadan önce nette biraz araştırma yaptığımda haklarında hemen hemen hiçbir bilgi bulamamak açıkçası biraz kafamı karıştırdı... Bu pikaplar hakkında bilginiz var mı acaba? Pazarda pek tutulmayan ürünler midir; iğne, kartuş vb. parçalarını bulmak zor mudur?

Teşekkürler.

Volkan Akdağ dedi ki...

Ben pikap konusunda yeniyim. Hatta son 1 saattir bir pikap sahibiyim diyebilirim :) Ancak takıldığım bir konu var. Plakların kaçlık olduğunu (33, 45, 78) nasıl anlayabilirim? Deneme yanılma yoluyla mı, yoksa bunun bir sırrı var mıdır?

toprak dedi ki...

Hakan Bey merhaba;

Thorens TD 190-2 (OM10 kafa - 1150TL) ve Pro-Ject DEBUT CARBON (2M-Red-800 Tl) arasında kararsız kaldım. 2M ve OM10 arasında yabancı forumlarada baktım ama farkı çok anlayamadım. İkisinide dinleme şansınız olduysa eğer değerlendirebilirmisiniz.

Pro-ject'e 2M kafa ve uygun fiyatından dolayı, thorens ise 45-35 lik arasında otomatik geçmesinden dolayı yakınım, projectte manuel değiştirme fikri beni rahatsız ediyor. Plak dinlerken kolu gerekli konuma elle getirmelisiniz. Plak bittiğinde otomatik durma yok. Kol da kendiliğinden yerine dönmüyor.

değerlendirmeniz için şimdiden teşekkürler.

fatma dedi ki...

pıoneer marka pikabım var fakat nasıl çalıştırıcağımı bilemedm yardımcı olabilirmisiniz

hakancez dedi ki...

Forumlarımıza bir göz atarsanız bir çok pikap için çözümler var. Bunları teker teker deneyebilirsiniz...

hakancez dedi ki...

Her iki pikapta güzel pikaplar ve ülkemizde çok seviliyorlar. Dediğiniz gibi otomatik kullanım için Thorens manuel kullanım için ProJect tercih edilmeli. Bu arada OM serisi ile 2M serisi arasında bayağı fark var. 2M serisini SM de incelemiştik. Ek bilgi için bir göz atabilirsiniz;

http://stereomecmuasi.com/2013/05/ortofon-2m-red.html

hakancez dedi ki...

Enelde plakların ortasında bulunan etiketlerde ve kapaklarında bilgi bulunur. Ancak küçük boyutlu plaklar genelde 45 devir, yapısı farklı olan Shellac (Taş plak) genelde 78 devirdir. Tabii ki en sağlıklısı plak etiketi veya kapaktan bakmaktır...

hakancez dedi ki...

ION pikaplar ile alakalı kullanıcılarımızdan bayağı şikayet alıyoruz. Tavsiye etmem. Sony LX pikap basit seviyede işinizi görebilecek bir ürün. Bu durumda yukarıdaki 2 pikap içerisinden Sony i tercih etmenizde fayda olacaktır...

hakancez dedi ki...

Merhabalar verdiğiniz bilgilerden anladığım kadarı ile kol pikap otomatiğini çalıştırıyor yani otomatik yapıda bir pikap. Bu tarz pikapların mekanizmaları son derece karışık oluyor ve normal bir kullanıcının yapması pek kolay değil ne yazık ki...

Taner dedi ki...

Sevgili Hakancez Bey
Gerek bu site gerekse diğer sitelerde yapmış olduğunuz yorumlar ve açıklamaları okudum size çok saygı duydum. Bende bu aralar bir pikap almayı düşünüyorum ve benim ilk pikabım olacak ve açıkçası pikap konusunda da çok fazla bir bilgim yok ancak yaptığım araştırmalar sonucu Dual HS 151 modelini beğendim çünkü fazlasıyla övülen bir cihaz ve ''efsane'' gibi yorumlar yapılmış. Yaklaşık 1500 tl kadar da bir bütçe ayırdım. Farklı bir cihaz da alabilirim sizin tavsiyeleriniz doğrultusunda. Sistemi geliştirmek gibi bir niyetim yok bu yüzden kendinden amfili olsun istiyorum yanlış da düşünüyor olabilirim yoksa geliştirmelimiyim?. Sizce ne yapmalıyım? İlginiz için şimdiden teşekkürler.

hakancez dedi ki...

Merhabalar bende bir DUAL severim. İyi durumda bir DUAL denk getirebilirseniz alabilirsiniz. Yalnız günümüzde bu cihazlar bayağı yaşlandı ve yedek parça tedariğinde sorun oluyor. Usta bulamamakta cabası. Emin olduğunuz bir yerden alın.

Alternatif olarak aktif monitör+pikap+pikap katı kullanabilirsiniz. Şuraya bir göz atın; http://stereomecmuasi.com/2012/03/edifier-r1900tii-incelemesi-bolum-i.html

Furkan dedi ki...

Merhabalar ,
Elimde babamdan kalma phılıps 308 model bir pikap var , biraz arızalı görünüyor ; tamir ettirebileceğim bir yer tavsiye edermisiniz ?

hakancez dedi ki...

Hangi şehirde yaşıyorsunuz?

Furkan dedi ki...

istanbul anadolu yakası

hakancez dedi ki...

Elimde söyle bir kayıt var, umarım yardımı olur...

Fuat Daştan
Gaziler Sokak Bulgurlu/Çamlıca İstanbul
0538 477 48 61

Ergün yılmaz dedi ki...

Dual hs serisinin 33-45-78 olarak en başarılısı hangisidir,birde 33 lük çalarken kapağı kapanabilen model olsun istiyorum,bilgilendirirseniz sevinirim.

Burcak dedi ki...

Merhaba,
Dual bir pikap sahibiyim. İkinci el ve bana hediye olarak gelmişti. Fakat şu anda kullanamıyorum çünkü kafası gövdeden kopmuş durumds. Kafa modeli dual 650.
Yenisini nereden bulabileceğim konusunda bir yönlendirme yapabilirseniz çok sevinirim.

Melike Vergili dedi ki...

Merhaba,benim size bir sorum olacak...5-6 sene önce crosley bir pikap aldım.üzerinde cd çalar ve radio mevcut ahşap gövde...elime 1996 model sharp cp-7700 geçti.pikap bölümü yok.crosley'i sharp'in amfisine bağlamak istiyorum.ama galiba tek çıkış kablosuda radio için...birşey yapılabilinir mi? :))

oğuzhan dedi ki...

Ben numark turntabel kullanıyorum tt usb.. gayet memnunum tavsiye ederim.. zannedersem scratch ozelliği olduğu için üzerindeki igne daha hassas .. sizin dusunceniz nedir bu makina ile ilgili ?

elif dedi ki...

http://urun.gittigidiyor.com/ses-goruntu/sony-ps-lx300-usb-kayit-ozellikli-pikap-sifirr-95275494

bu ürün hakkında fikriniz nedir? yardımcı olursanız çok sevinirim.

Umut dedi ki...

Bahsettiğiniz pikabı aldım, oldukça memnunum. Teşekkürler...

Efe dedi ki...

BEYAZ DUAL HS 150, DUAL HS 141 , DUAL P 70, DUAL HS151 DUAL HS140. Sizce hangi model alinmali ? Not: Fiyatlar birbirine yakin (300TL lik fark var) diye fazla onemsemiyorum. Ogrenciyim. Iyi bir baslangic ile de baslamak isterim. Bu arada HS 141 ile HS 140 ya da HS 151 ile HS 150 arasinda farkedilebilir bir fark olur mu ? Tesekkur ederim.

hakancez dedi ki...

Merhabalar,

Bu cihazlardan en sorunsuz ve mekanik durumda hangisi o ise onu tercih etmenizi tavsiye ederim... Bu HS serilerinde en dikkat edilecek şey ürününü çalışmasında bir sıkıntı olup olmaması. Forumu incelerseniz değerli bir arkadaşımızın (clautwitz idi sanırım nick i) Dual pikaplar ile boğuşmasına dair harika resimleri ve yazıları var. Eğer fonksiyonlarında sorun olan bir cihaz alırsanız yaşayabileceğinizin özeti bu. Günümüzde bu işlerden anlayan usta sayısı az iken bence birinci öncelik alacağınız pikabın mekanik olarak düzgünlüğü, fonksiyonlarının tam olarak çalışması ve HS serisi olunca amplifikatörün çalışması olmalı.

hakancez dedi ki...

Güle güle dinleyin...

hakancez dedi ki...

Pek olumlu değil. Kapsamlı bilgileri forumlarımızda yazmıştım...

hakancez dedi ki...

Cihazın içerisinde tabii ki bir şeyler yapmak mümkün ancak orta seviye elektronik bilgisi gerektirecektir.

hakancez dedi ki...

Bu ürünle alakalı kapsamlı yorumlar forumlarımızda mevcut. Amatör kullanıcılar için belki ama adetli sayılabilecek bir plak koleksiyonunuz var ise plaklarınıza yazık edersiniz...

hakancez dedi ki...

En iyi seçenek eBay. SM forumlarında Dual pikaplarla ilgili bayağı başlık var özellikle tamirat konusunda bir göz atmanızı tavsiye ederim...

hakancez dedi ki...

Piakbı daha güncel modellerde başarım artar. HS serileri ile alakalı forumlarımızda bayağı bilgi mevcut bir göz atmanızı tavsiye ederim...

Efe dedi ki...

Yorumunuz icin tesekkur ederim. Ancak mekanik olarak iyi olup olmadigini sanirim anlayamayacak duzeydeyim. Kaba taslak , nasil anlayabilirim ? Bu islerle ugrasan pikap bayisinden almak daha mi uygun olur sizce ? DUAL P 70 kendinden amfisi vs. olan bir model ancak diger modeller daha profestonel gozukuyor. Siz 1000-1500 TL araliginda bir pikap set almak isteseydiniz nasil bir arayista olurdunuz , ne alirdiniz ?

hakancez dedi ki...

Tahminen şöyle bir kombinasyona giderdim,

http://stereomecmuasi.com/2012/03/edifier-r1900tii-incelemesi-bolum-i.html

Can dedi ki...

Merhabalar bilgi sahibi olan arkadaşlardan bir yardım talebim olacak.
Crossley marka antika görünümlü yeni model bir pikabım var. Yaklasık 5 senedir bende sorunsuz kullanıyordum fakat şu sıralar LP dinlerden sesler yayılıyor bazen yavaslıyor. Bunu arızası ne olabilir ve bunu Ankarada nerede tamir yaptırabilirim.

hakancez dedi ki...

Eğer pikabınız kayışlı ise kontrol etmeniz gerekecek. Direct Drive ise motora bir bakmak gerekli gibi gözüküyor...

Can dedi ki...

Öncelikle çok teşekkür ederim. Pikabım kayışlı. Peki Ankarada bu işle ilgilenen bir mekan veya usta biliyor musunuz?

hakancez dedi ki...

http://www.crosleyradio.com/support.html adresinden firmadan kayış tredarik edebilirsiniz hatta videolu bir değiştirme rehberi de var. Bu arada Ankara'da bizzat tanıdığım bir usta yok ama http://stereomecmuasi.com/2011/10/dual_pikap_tamiri.html sayfasında pikap tamiri yapan bazı adresler var. Bir göz atın isterseniz...

Can dedi ki...

Yardımlarınız için çok teşekkür ederim.

Gökhun dedi ki...

Hakan Bey merhaba. Pikap konusunda orta derecede bir cahil olarak şu pikabı almayı düşünüyorum; fakat işin ehlinden fikir almak istedim. Sizce bu pikap alınabilir mi? Yardımcı olursanız memnun olurum.

http://www.sahibinden.com/ilan/alisveris-ev-elektronigi-ev-ses-sistemi-siemens-rw-600-direct-drive-pikap-117503085/detay

Recep dedi ki...

Merhabalar Hakan (ağa)Bey.

Ben 16 yaşında bir gencim ve maalesef ailemden elime ulaşan bir pikap yok. Plâk mevzunu bir şekilde hallederim, sonuçta yaşayacak (umarım) daha çok yılım var. Harçlığımdan arttırıp, biraz da anne-baba yardımıyla ayda iki-üç plâk alabileceğime kaniyim. Bu böyle sürüp gider. Ancak akranlarımın aksine teknoloji konusundan hiçbir şey anlamadığım için benim için esas sorun pikap.

Birazdan soracağım soruların, hayatında hiç pikap görmemiş biri tarafından sorulacağını unutmayarak lütfen beni mazur görün.

Öncelikle: Bir pikap aldığımızda, hiçbir şeye gerek kalmadan, üstüne plâğı koyup dinleyebiliyor muyuz? Benim için pikap sorununun esası da bu. Sürekli olarak bir "Amfi" lafı geçiyor ve pikaba zaten zarzor para verdikten sonra, bir de amfi mi almam gerekiyor diye sormadan edemiyorum. Biraz kolaylıkla, üstüne plâk koyup dinleyebileceğim veya hoparlöre bağlamakla yetinebileceğim bir pikap arıyorum. Böyle bir pikap mevcut mudur? "Alacağım ve dinleyeceğim" pikabı? Önerilerinizden faydalanmayı gerçekten çok isterim.

Özetle: 350 TL'yi aşmayacak, amfi gibi ekstralar gerektirmeyecek, süper bir şey olmasına gerek olmayan, sadece plâğı üstüne koyunca gönlümce dinleyebileceğim, başlangıç seviyesi için uygun bir pikap var mıdır?

Umarım cevaplarsınız. İyi yıllar dilerim.

Recep dedi ki...

Örneğin:

http://www.mediamarkt.com.tr/mcs/product/SONY-PS-LX300USB-USB-Pikap,103452,475642,1076227.html?langId=-14

veya

http://www.dr.com.tr/Elektronik/ION-Audio-Pure-LP-Pikap//Ev-Elektronigi/Pikaplar/urunno=0000000455521#!DR

İyi midir? (Kusura bakmayın, mesajlar bitmiyor :) )

Recep dedi ki...

Şunu da yeni gördüm. Onu da yazıp gideceğim :) (Heyecanımı mazur görün)

http://www.hepsiburada.com/liste/la-musica-ds-108-pikap-5-yerli-lp-set/productDetails.aspx?productId=music200111954068&categoryId=406932&navq=dt%3d2%26categoryid%3d406932%26fh_view_size%3d12%26fh_sort_by%3d-order_stock_attribute_pl%252c-max_createddate_pl%26fh_secondid%3dmusic200111954068%26fh_lister_pos%3d3%26fh_location%3d%252f%252fcatalog01%252ftr_TR%252fcategories%253c%257bcatalog01_60001501%257d%252fcategories%253c%257bcatalog01_60001501_2147483641%257d%252fcategories%253c%257bcatalog01_60001501_2147483641_400276%257d%252fcategories%253c%257bcatalog01_60001501_2147483641_400276_406932%257d%26fh_refview%3dlister

hakancez dedi ki...

Sevgili Recep,

Verdiğin linklerden en makul mantıklı ürün SONY PS-LX300USB USB Pikap gibi gözüküyor. Bu pikap kendi içerisinde pikap katına sahip ve ek bir masraf gerektirmeyecek sana. Bu sayede elinde var ise bir hoparlör sistemini bu pikaba bağlayıp keyifle müzik dinleyebilirsin. Eğer mümkün ise kullanacağın hoparlör 1+1 veya en kötü ihtimal ile 2+1 tabir edilen tarz olsun. Daha sonra daha yüksek bütçen olursa iyi bir hoparlör ile seni uzun zaman mutlu edebilecek bir sistem sahibi olabilirsin...

hakancez dedi ki...

Aman bundan uzak durun. Kesinlikle tavsiye etmem...

hakancez dedi ki...

Burada dediğim gibi Sony pikabı tercih etmenizi öneririm...

hakancez dedi ki...

Hep yazdığım bir şey var, eğer deneme imkanınız var ise her türlü pikap alınır. Direct dirve modellerde karşımıza çıkan en önemli sorun pikabın motorunun devrinin tumamasıdır ve bunu düzeltmek çok zordur. İkinci sıkıntı ise otomatik modellerde kolun inip kalkmasında yaşanan sıkıntılardır... Bunlarda kontrol edilmeden ne yazık ki anlaşılabilecek sıkıntılar değil...

Hasan Aktaş dedi ki...

slm hakan bey bende yeni yeni pkaplar hakkında bilgi ediniyorum istanbulda pkap alableceğim yer söylüye bilirmisiniz birde ruhi su nun bir plağı için 100 tl fiyat söylediler sizce almalımıyım

hakancez dedi ki...

Ruhi Su plağı bulmak çok zordur. Fiyatına bir şey diyemem. Ama aradığınız özel bir şey ise bence verilebilir. Forumlarımızda ve sitemizde pikap satış noktaları açısından bir çok öneri bulabilirsiniz...

MUHAMMET ENES AKSOY dedi ki...

iyi günler :) bende DUAL P 55 pikabı var .. size şunu sormuk istiyorum mümkünse .. acaba iğnenin ömrü ne kadar kalmıştır.. :) tabi bu soruyu bilmeniz için görmeniz gerekiyor ama pikap kaç yılında yapılmıştır acaba ? oradan bir çıkarım yapmak istiyorum.. teşekkürler.. ayrıca bu pikipın fiyat aralığı nedir ? birşey daha bende CEM KARACA - EMRAH , RESİMDEKİ GÖZYAŞLARI var.. ve bu plak ın birçok yerinde takılmalar var.. bunları nasıl giderebilirim.. zamanında toplatılmış korsan baskısı olmasaydı yerine yenisini almıştım ama yok artık :( teşekkürler..

Sevil dedi ki...

Hakan bey merhabalar ...Ben de birçok arkadaş gibi tamamen pikap konusunda sıfırım diyebilirim.Ve ne yazık ki elektronikten çok çok iyi anlayan bir eşim olmasına rağmen bu kez bu işleri ona bırakamamak çok acı :( Doğum günü hediyesi olarak babasından özenle kaçırdığı plakları dinleyebileceği bir pikap alma düşüncesi ve çalışması ndayken sanırım ona danışmam olasılıksız :))) İLk sorum TÜm yazılanları okurken muhteşem Crosley pikaplara ( http://www.crosleyradio.com/Turntables/CR6016A_Spinnerette http://www.crosleyradio.com/Turntables/CR6010A_Collegiate. http://www.crosleyradio.com/Turntables/CR6009A_Advance. ) rastladım ve bayıldım ama bizim aşırdığımız bu plakları çalmak için ne kadar uygun bilemiyorum :))) ve yardım istiyorum İkincisi ise burdan İstanbul dan temin edebılecegım onerıleınız var mı ?
Not: Evde müzik sistemi olarak Sony 5+1 bir sistemimiz var ...

hakancez dedi ki...

Crosley pikaplar ülkemize gelmiyor ne yazık ki. Ancak özel bir plak koleksiyonunu bu tarz pikaplarla çalmanızı önermem. Bunlar daha çok bir plak dinleyeyim mutlu olayım tarzı ürünler. Crosley modelleri genelde kendi ampli+hoparlörleri ile geliyor. Sadece Crosley's Advance Turntable modeli AUX girişi olan bir müzik sistemine bağlanabilir.

hakancez dedi ki...

İğne ömrü konusunda mikroskop altında bakılmadan herhangi bir hüküm vermek doğru değil. Ancak özellikle tiz seslerde azalma iğnenin yaşladığına delalettir. Pikabın güncel fiyat aralığı için sahibinden.com gibi sitelere bakmanızda fayda var. Fiyatlar devamlı azalıp artıyor.

Plağınız konusunda bir şey söylemek zor. İğneden kaynaklı bir sorun mu plaktan mı bakmak lazım. Sitemizdeki plak temizleme konusuna bir bakış atın...

Ulaş Arslan. dedi ki...

Selamlar.Elimde halamın 20.yaş günü hediyesi olarak verdiği Dual 505 model bebek gibi, sıfıra yakın kozmetikte bir pikap var.fakat sanırım iğnesi değişmeli.ne kadar a mal olur ? bir de işin, ses alma ve amfiye bağlama bölümünde ne yapmam gerekiyor? Pionerr in 20w lık iki adet amfisi var evde.Şimdiden teşekkürler.

Narin dedi ki...

Merhabalar hakan bey ,Uzun zamandır pikap sahibi olmak istiyorum.ama her araştırma sonucum hüsranla sona eriyor. .sizden çanta pikaplar hakkında ne düşündüğünüzü sormak istiyorum. ve aşağıdaki linklerdeki pikapların ücretleri ve kalitesiyle ilgili düşüncelerinizi almak isterim. Teşekkürler :)
http://www.sahibinden.com/ilan/alisveris-ev-elektronigi-hi-fi-ses-sistemleri-philips-all-transistor-canta-pikap-koy-plagi-dinle-153430628/detay

http://www.sahibinden.com/ilan/alisveris-ev-elektronigi-hi-fi-ses-sistemleri-philips-623-stereo-plakcalar-koy-plagi-dinle-153430012/detay

hakancez dedi ki...

Merhabalar,

Bu tarz pikaplar oldukça kırılgandır ve plaklar için genelde doğru iğne ağırlık değerlerini sağlamaktan uzaktırlar. Ben genel olarak bu tarz pikaplardan uzak durulmasını tavsiye ediyorum. Tabii ki çok temizi ve kolu belli imkan sunan modelleri tercih edilebilir. Ancak satıcıların temiz demesi gerine kendiniz kontrol etmeden bu tarz bir alışveriş yapmanızı önermem...

hakancez dedi ki...

Forumlarımızda analog kaynaklar bölümlerinde DUAL lerden çok iyi anlayan meraklılar var. Size tavsiyem forumlarımıza katılarak bu kullanıcılarla bilgi paylaşımında bulunmanız...

Selamlar

evkolay dedi ki...

gerçekten bu plaklarla müzik dinlemenin tadı bir başka. evde eskiden kalma bir tane vardı. ama şimdi mp3ler:)

hakancez dedi ki...

Plaklara dönüş tam gaz devam ediyor. Önümüzdeki yıllarda tablo değişecek gibi....

Ali dedi ki...

Merhaba Hakan Bey
Plaklara ilgim dedemden kalan plakları dinlemekle başladı çok temiz plaklar olmadığı için pikap faktörünü çok önemsememiştim bir kaç kere devir düşmesi ve iğnenin çıkması gibi durumlar yaşamıştım ancak yeni plaklar da almaya başlayınca içime bir korku düştü.
Şu an kullandığım pikap bu:
http://www.sahibinden.com/ilan/alisveris-ev-elektronigi-hi-fi-ses-sistemleri-philips-pikap-amfili-ve-tum-devirler-149592182/detay
(model bu ama daha eski ve yıpranmış hali)
Bana bir öneride bulunmanızı istiyorum bu pikabı restore edip kullanmaya devam mı edeyim yoksa yurt dışından crosley, pioneer gibi bi pikap mı alıyım 100-150$ kadar bütçem var (öğrenciyim :( )
(Ayrıca yazılarınızla benim gibi amatörlere yardımcı olduğunuz için teşekkürler.)

hakancez dedi ki...

Pioneer tarzı bir pikaba yönelin. Bloğumda ve ana sitemizde yazdığımız üzere Crosley pikaplar plaklarınızı mahvedebilir...

Sevgiler
HC

arsenkorel dedi ki...

öncelikle değerli katkılarınızdan dolayı minnet dolu teşşekürşerimi sunarım benim elimde sansui marka bir pikabım var ancak kartuşu yok kolun üzerinde M4P kodu yazıyor arkadaşlarımdan avrupadan gelirken bana kartuş getirmalarini istemiştim her nesıl olmuşsa elime ortofon FF15XE MKII kartuş göndermişler normal olarak uyumsuz ben ne istemeliyim yardımcı olursanız sevinirim

hakancez dedi ki...

Pikabin modeli nedir?

murat dedi ki...

Merhaba Hakan Bey,

Bu ürünün kodunu tam olarak belirtebilir misiniz? Verilen linkten açılmıyor maalesef.

Teşekkürler

Murat dedi ki...

Hakan bey merhabalar
Pl 990 pikap kızıma hediye ettim
Streryo anfinin phono girişine bağladığımızda ses ,yanık anfiden çıkan ses gibi çok kötü pikap giriş uçlarını anfinin herhangi bir girişine bağladığımda gayet güzel
Phono girişinden pikabı dinlemek için ne önerirsiniz
Lütfen yardım teşekürler

sinan dedi ki...

merhaba,
Dun D&R’dan arkadaşlarım doğum günü sebebi ile ION marka PURE LP BİR PİKAP hediye almışlar istediğim bir hediyeydi fakat sorum kendi ses çıkışının yetersiz olması mı? ve hoperlör kullanmam gerekirse ne tarz bi hoperlör kullanmamı önerirsiniz,Yoksa ürünü acilen geri mi iade etmeliyim.

yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

cgdmunsal dedi ki...

Merhaba ,
Ben de Project elemental hakkında fikrinizi almak istiyorum.İğnesi om5 ,ileride upgrade etmek için mantıklı ve fiyat/kalite açısından muadillerine göre daha iyi bir seçim sanırım.Değil mi? :)

Hakan Cezayirli dedi ki...

Project elemental giriş seviyesi için gayet güzel bir üründür... Bence iyi bir seçim olur...

Damla Sedef KÖMÜRGÖZ dedi ki...

Merhaba Hakan bey,

Pikaplar konusunda araştırma yaparken forumunuzla karşılaştım..
Kendime iyi bir pikap almak istiyorum.Londra'da yaşıyorum.
Burada Pro-Ject markasının Debut carbon serisini buldum.Fiyatı £300 civarında (1.100tl) Bununla beraber Crosley adlı firmayla karşılaştım. Pikap ile ilgili iyi bir başlangıç yapmak istiyorum.Sizce bu modellerden hangisini tercih etmeliyim? Ya da sizin burda bulabileceğim,önerebileceğiniz başka bir marka varmı?



Teşekkürler..

Hakan Cezayirli dedi ki...

Pro-Ject Debut carbon modelini öneirim. Çok güzel bir pikaptır ve Crosley ile kıyas kabul etmez. Ayrıca Londra'da Richer Sounds mağazalarında clearance ürünlerini de takip edin. İlginç şeyler çıkabiliyor...

Doğukan dedi ki...

Merhabalar. İlk pikabımı alacağım ve bu konularda oldukça bilgisizim. Fakat bütçeme en uygun olan amfili bir pikap olarak sahibinden.com'da şöyle bir ilan gördüm ve almaya niyetlendim. Yine de erbabına bir danışayım istedim. Link şu: http://www.sahibinden.com/ilan/alisveris-antika-makine-rank-arena-amfili-pikap.....zarif-ve-kusursuz-bir-vintage-191506151/detay/

Bu pikap başlangıç seviyesi için uygun mudur? Ola ki iğnesi kırılsa, parçası kaybolsa bulabilir miyim? Bu bütçede (max. 500 TL) alabileceğim daha iyi şeyler var mıdır? Yardımınıza çok ihtiyacım var çünkü hiçbir şey anlamıyorum ve kafam oldukça karışık... Teşekkürler şimdiden.

safa kızkun dedi ki...

merhabalar ben bu konuda bilgi sahibi olmadığım için sizden yardımcı olmanızı istiyorum...benim 700tl bütçem var ve hem nostarjik hemde sesi kaliteli pikap ve buna uygun hoparlör arıyorum önerilerinizi alabilirmiyim?

Hakan Cezayirli dedi ki...

Güle güle kullanın....

Hakan Cezayirli dedi ki...

Efe Bey,

Dual modellerinde seriler yükseldikçe kullanım kolaylığı ve ses kalitesi doğru oranda artar. Bu genel bir kural değildir ancak benim gözlemlerim bu şekilde. İkinci el pikap alırken en önemli konu temizliği. Hele DUal'Lerde yedek parça bulamamak yüzünden neler yaşandığını SM Forumlarında Analog Kaynaklar başlığı altında görebilirsiniz.

Hakan Cezayirli dedi ki...

Bu ürün istediğiniz gibi bir ürün olabilir.

http://forumaudioshop.com/pro/gpo-attache-cantali-pkap.html

Garanti ve servis konusunda hiçbir sıkıntı yaşamazsınız...

eser romano dedi ki...

Merhabalar . Ben TD 190.2 alacak idim ancak TD 158 in bir farkı olmadığı söylendi. Acaba TD 158 alıp gerekirse iğneyi OM 5E ile değiştirebilirim, değiştirmelimiyim ? yada TD 190.2 alabilirim ,ama iğneyi değiştiremem yada project elemental phono USB ( USb li ve usbsiz modeli farkı nedir bilmiyorum ) veya project essential II alabilirim. İlk defa pikap ile tanışacağım . Kolonlar B&W, cd player ve ampfi Harman Kardon ayrıca subwoofer B&W. Yardımlarınız için tşk ler

Emre Körpe dedi ki...

Merhaba Hakan Bey,
İlk öncelikle bizleri bu konularda aydınlattığınız için teşekkürlerimi sunuyorum. Ben giriş seviyesi bir pikap almak istiyorum. Bu konularda en azından önümüzdeki birkaç sene uzmanlaşmayı düşünmüyorum sadece salonumda dinleyebileceğim güzel bir ses alacağım iğne ve diğer ekipmanlarında sorun yaşamayacağım bir pikap olsun istiyorum. Araştırmalarım sonucu Akiyama dj-1200 ve Gemini tt 1100 arasında kaldım. Sizce hangisini almalıyım veya bu fiyatlarda başka bir pikabı önerebilir misiniz?

misafir dedi ki...

Merhabalar, Denon dp-200 usb ve dp 300 f modelleri arasında kaldım, plaklardan bilgisayara kayıt yapmak istiyorum, dp 200 usb bu yüzden cazip geliyor ancak ses kalitesi açısından karşılaştırırsak dp 300f ile arada büyük bir fark var mıdır?

onur dedi ki...

Merhabalar,Dual 1219 model pikabım var.Ancak pikap dünyasına yeni giriş yaptığımdan pek bilgim yok.Rica etsem uygun fiyatlı fiyat/perf. oranı iyi olan bir amfi önerir misiniz? Birde amfide phono çıkışı olsa bile ayrıca pre amfi almama gerek var mı? Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim..

Hakan Cezayirli dedi ki...

Ortofon OM5 kendi fiyat kategorisinde en iyi iğnelerden bir tanesidir. Gönül rahatlığı ile tercih edebilirsiniz...

Hakan Cezayirli dedi ki...

ION markalı ürünlerin giriş seviyesi modellerini Stereo Mecmuası olarak tavsiye etmiyoruz...

Hakan Cezayirli dedi ki...

Bir amplide phono girişi varsa pikap katı kullanmanıza gerek yoktur. Fiyat performans oranı yüksek ürün olarak aşağıdaki ürünü tavsiye ederim.
http://stereomecmuasi.com/2013/02/muses-mm20.html

Hakan Cezayirli dedi ki...

Denon dp-200 modelini çok tavsiye etmem. Dp300 daha sağlıklı bir ürün plaklarınız açısından...

Hakan Cezayirli dedi ki...

Distribütör desteğini gözönüne alarak Akiyama pikabı tavsiye ederim. Ayrıntılı bir incelemesi Stereo Mecmuası'nda mevcuttur...

Hakan Cezayirli dedi ki...

Merhabalar,
TD 190.2 modeli bizim tavsiye listemizde bulunan bir ürün. Ben tavsiye ederim. USB'li modeller plaklarınızı bilgisayarınıza dijital formatta geçirebilmek için gerekil altyapıyı sunuyorlar...

Sharon Berger dedi ki...

Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

onur dedi ki...

Hakan Bey öncelikle cevabınız için çok teşekkür ederim. Sorumu mazur görün.. Sizin önerdiğiniz ürün yanlış anlamadıysam pre amfi. Peki amfi olarak hangi ürünü önerirsiniz (phono çıkışlı)

Salih dedi ki...

Crosley CR8005A-TU Cruiser Portable Turntable (Turquoise) bu model pikaplar inanılmaz ilgimi çekiyor evdede 50yi aşkın dedmden kalma plak falan var da bu pikabı almayı düşünüyorum bu pikap hakkında bilgilendirirseniz sevinirim